Březen za kamna vlezem, ale v červnu grilovat jedem

Počasí si s námi zahrává jako pán, který zkouší, jak budou jeho mazlíčci reagovat na různé podněty. Reflexy budované již od raného věku velí - slunko na nebi, kraťasy na nohy a místo bundy jen tričko a jídlo nejlépe v přírodě.

Ne všichni však preferujeme RAW stravu, nejlépe syrovou a studenou a někteří z nás, by přeci jen přivítali možnost si potravu tepelně upravit a to nejlépe kdekoli a dostatečně rychle. Pro mne to pak znamená i dostatečně ekologicky, ovšem ne vždy se mi zadaří. Pojďme se tedy podívat, jaké se nám nabízí možnosti.

Otázka první: Jaký gril?

Jak nám radí letáky obchodních řetězců, můžeme si koupit ten nejlepší gril právě u nich a k němu vše, co je ještě třeba. Seznam by mohl vypadat následovně:

  • GRIL
  • PALIVO
  • PODPALOVAČ

Vizuální nabídka přímo na prodejní ploše našeho oblíbeného hyper, či supermarketu může vypadat například jako v galerii níže.

Nabídka více, či méně mobilních grilů a jejich příslušenství

Ostatní obchody mají nabídku plus mínus stejnou. Místem, kde je nabídka odlišná jsou sportovní outdoorové obchody, kde je spíše preferován plyn, kompaktnost a nízká hmotnost. Druhým místem s odlišnou nabídkou jsou obchody zaměřené na zahrádkaření a domácí kutilství. Tam většinou mobilnost je podružná, za masivností, velkostí a nabídkou funkcí

Pojďme se však podívat, co se nabízí ve světě.

Například ve Finsku je grilování velice oblíbeným koníčkem. Uklízení a skladování použitých grilů pak méně a tak se na trhu prodá přes 16.000.000 hliníkových (alobalových) grilů ročně a většina skončí v odpadu a na skládkách.

O něco zajímavější mi připadne řešení SOLÁRNÍHO GRILU. To není báchorka pro děti, ale realita a výrobek si je od loňského roku možné již zakoupit. Bohužel zatím je ve standardní nabídce jen v USA, ale objednat si jej lze samozřejmě i do Evropy.

Jak se uvádí již v první větě videa, solární gril je perfektní na grilování za krásného slunného dne. Bohužel, toto je i jeho nevýhoda, bez slunce a dostatečně silného slunečního záření, totiž své jídlo neuděláte, což je malý, ale nezanedbatelný detail.

Když jsme u slunce a vaření na čerstvém vzduchu. Jsou místa a restaurace, kde slunce nejen griluje, ale pomáhá i při standardní výrobě dalších jídel a v jedné takové, to například vypadá jako na obrázku níže

Ovšem grilování může být a také je, globální činností, jak Vás jistě přesvědčí i další, tentokrát velice zajímavě upcyklovaný gril.

Ovšem ani grilování nemusí bezpodmínečně znamenat spoustu odpadu, čištění, chemikálií a dalších "nutných" propriet a to ani v případě, že se bude jednat o gril na jedno použití.

Krásným příkladem může být gril vyrobený jen a pouze ze dřeva, jehož náplní je zase čistě přírodní palivo, které zajistí hoření na hodinu a půl, až tři hodiny a po prohoření, nezbyde na místě nic, než popel, jenž bude dobrým základem pro půdu samotnou.

Výhodnou tohoto grilu je nejen malá hmotnost mezi 2 a 3 kg, dle velikosti, ale i skutečnost, že v balení si odnesete nejen gril, ale i palivo a dokonce zápalný element a to vše na čistě přírodní bázi.

S ohledem na malou velikost a průměr do 25 cm lze tento gril umístit i do již existujících například zahradních grilů a zabránit tak poranění dětí, či jejich spálení, protože vše zůstane schováno uvnitř a to až do úplného prohoření.

Když jsme však u zahrady, zajímavým mi připadne i koncept betonovo-kokosového krbu, za kterým stojí nejen designéři, ale i společnost IKEA, která, i když možná trochu nechtěně, poskytla dobrý základ na jeho tvorbu a výrobu.

Na závěr otázka druhá. Co na gril?

Odpověď na tuto otázku však nechám na Vás samotných a chutích, které u Vás převládají

Na úplný závěr přidávám ještě zajímavou galerii ohnišť, topenišť a možná i grilů, nechte se tedy inspirovat.

Je jen jeden svět, ale má miliardy tváří

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Rada | úterý 7.6.2016 7:00 | karma článku: 10,53 | přečteno: 203x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0