- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ne všichni však preferujeme RAW stravu, nejlépe syrovou a studenou a někteří z nás, by přeci jen přivítali možnost si potravu tepelně upravit a to nejlépe kdekoli a dostatečně rychle. Pro mne to pak znamená i dostatečně ekologicky, ovšem ne vždy se mi zadaří. Pojďme se tedy podívat, jaké se nám nabízí možnosti.
Otázka první: Jaký gril?
Jak nám radí letáky obchodních řetězců, můžeme si koupit ten nejlepší gril právě u nich a k němu vše, co je ještě třeba. Seznam by mohl vypadat následovně:
Vizuální nabídka přímo na prodejní ploše našeho oblíbeného hyper, či supermarketu může vypadat například jako v galerii níže.
Nabídka více, či méně mobilních grilů a jejich příslušenství |
Ostatní obchody mají nabídku plus mínus stejnou. Místem, kde je nabídka odlišná jsou sportovní outdoorové obchody, kde je spíše preferován plyn, kompaktnost a nízká hmotnost. Druhým místem s odlišnou nabídkou jsou obchody zaměřené na zahrádkaření a domácí kutilství. Tam většinou mobilnost je podružná, za masivností, velkostí a nabídkou funkcí
Pojďme se však podívat, co se nabízí ve světě.
Například ve Finsku je grilování velice oblíbeným koníčkem. Uklízení a skladování použitých grilů pak méně a tak se na trhu prodá přes 16.000.000 hliníkových (alobalových) grilů ročně a většina skončí v odpadu a na skládkách.
O něco zajímavější mi připadne řešení SOLÁRNÍHO GRILU. To není báchorka pro děti, ale realita a výrobek si je od loňského roku možné již zakoupit. Bohužel zatím je ve standardní nabídce jen v USA, ale objednat si jej lze samozřejmě i do Evropy.
Jak se uvádí již v první větě videa, solární gril je perfektní na grilování za krásného slunného dne. Bohužel, toto je i jeho nevýhoda, bez slunce a dostatečně silného slunečního záření, totiž své jídlo neuděláte, což je malý, ale nezanedbatelný detail.
Když jsme u slunce a vaření na čerstvém vzduchu. Jsou místa a restaurace, kde slunce nejen griluje, ale pomáhá i při standardní výrobě dalších jídel a v jedné takové, to například vypadá jako na obrázku níže
Ovšem grilování může být a také je, globální činností, jak Vás jistě přesvědčí i další, tentokrát velice zajímavě upcyklovaný gril.
Ovšem ani grilování nemusí bezpodmínečně znamenat spoustu odpadu, čištění, chemikálií a dalších "nutných" propriet a to ani v případě, že se bude jednat o gril na jedno použití.
Krásným příkladem může být gril vyrobený jen a pouze ze dřeva, jehož náplní je zase čistě přírodní palivo, které zajistí hoření na hodinu a půl, až tři hodiny a po prohoření, nezbyde na místě nic, než popel, jenž bude dobrým základem pro půdu samotnou.
Výhodnou tohoto grilu je nejen malá hmotnost mezi 2 a 3 kg, dle velikosti, ale i skutečnost, že v balení si odnesete nejen gril, ale i palivo a dokonce zápalný element a to vše na čistě přírodní bázi.
S ohledem na malou velikost a průměr do 25 cm lze tento gril umístit i do již existujících například zahradních grilů a zabránit tak poranění dětí, či jejich spálení, protože vše zůstane schováno uvnitř a to až do úplného prohoření.
Když jsme však u zahrady, zajímavým mi připadne i koncept betonovo-kokosového krbu, za kterým stojí nejen designéři, ale i společnost IKEA, která, i když možná trochu nechtěně, poskytla dobrý základ na jeho tvorbu a výrobu.
Na závěr otázka druhá. Co na gril?
Odpověď na tuto otázku však nechám na Vás samotných a chutích, které u Vás převládají
Na úplný závěr přidávám ještě zajímavou galerii ohnišť, topenišť a možná i grilů, nechte se tedy inspirovat.
Je jen jeden svět, ale má miliardy tváří |
Další články autora |
Vimperk, okres Prachatice
10 000 Kč/měsíc