Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bílá královna. Srovnání elektrických jednokolek - část 2.

Předevčírem jsem publikoval první část srovnávacího testu elektrických jedokolek značky AIRWHEEL a NINEBOT a protože jsem skončil u vzhledu, bude dnešní část věnována vnitřnímu vybavení a jízdě.

Na jednokolkách AIRWHEEL, které jsem testoval jako první a to v časovém sledu Q3, X3, X8 a X6, jsem si ověřil, že je to skutečně osobní dopravní prostředek neuvěřitelné efektivity. Použitím elektrické jednokolky se zvýšil můj pohyb venku o více než 50% a náklady spojené s cestováním po městech se snížili za 3 měsíce o 5.500,-Kč, toho by však bylo dosaženo i u jednokolek NINEBOT.

Na jednokolkách AIRWHEEL jsem se učil a považuji je za dobrý základ. Naznačuje to jak nižší cena, tak vyšší tuhost plastu, z něhož jsou vyrobeny. Vybavení pomocnými prostředky (balanční kolečka a pás) již v základní ceně, toto zacílení potvrzují. Navíc nejmenší model (X3) váží jen 9,5 kg a proto je vhodný jak pro děti, tak pro ženy, či starší občany.

Maximální rychlost, kterou jednokolky AIRWHEEL dosahuje je 18 km/h, doporučená bezpečná rychlost je však 10-12 km/h. Po dosažení této rychlosti přístroj začne intenzivně a dosti hlasitě pípat a stupačky se nakloní v úhlu 6°. Po dosažení rychlosti 15-16 km/h dosáhne náklon 10°. 

Zvukové znamení i náklon slouží jako upozornění na dosažení kritické rychlosti v níž, dle manuálu, může dojít ke krátkodobému vypnutí funkce gyroskopu, což je stav, který bych nejlépe připodobnil k tomu, když Vám při intenzivním šlapání na kole z kopce spadne řetěz a vy "máte volnoběh v obou směrech" s tím rozdílem že na AIRWHEEL nesedíte a ničeho se nedržíte. Stav se dá ustát, ale je to velice obtížné a samozřejmě nebezpečné. 

Tento stav však ani po najetí několika set kilometrů nikdy nenastal a není-li limitní rychlostní hranice překročena, tedy jezdí-li se do rychlosti ca.12-14 km/h, není se ani třeba obávat.

Jednokolku NINEBOT, konkrétně pak model ONE s označením "E", jsem tady začal testovat jako již zkušený uživatel a proto jsem mohl zjistit, že propracovanější vzhled, a vyšší cena, je doplněna i dalšími funkcemi, které výrobky AIRWHEEL (ve verzích zmíněných v úvodu) nepodporují. Konkrétně se jedná o:

  1. Možnost propojení NINEBOT s mobilními telefony ANDROID či iOS
  2. Integrované LED osvětlení, včetně barevných efektů a možnosti měnit barvy
  3. Maximální rychlost 20 km/h s omezovačem rychlosti
  4. Integrované (skryté) držadlo
  5. Větší stupadla
  6. Větší kolo a tělo přístroje
  7. Příprava na integraci příslušenství
  8. Výměnné boční kryty přístroje

Jízda s NINEBOT ONE E je z mého pohledu svižnější a to i přesto že model je těžší než stejně výkonné modely AIRWHEEL. Tento model váží 16 kg, ale dojezd je až 35 km a to při optimálních podmínkách

Co je zajímavé, je skutečnost, že tento větší přístroj má nižší nosnost a to 120 kg oproti 136 kg u AIRWHEEL. 

Při náhodných testech v ulicích českých měst byla vyšší nosnost oceňována hlavně muži robustnější konstrukce, či muži ve vyšším stadiu těhotenství.

Oba přístroje jsem měl rozebrány a i vnitřní zpracování je odlišné. U výrobku NINEBOT je znát lepší technologické zázemí výrobce což se odráží nejen v čistotě spojů, ale i provedení a celkového řešení přístroje. Toto je vykoupeno vyšší cenou.

Závěrem si dovolím definovat oba výrobky následovně

AIRWHEEL je dobrým pomocníkem jak pro začátečníky, tak i zkušenější jezdce a to za přijatelnou cenu. Splňuje vše, co slibuje a při jízdě s ním budete stejně efektivní jako při jízdě s druhým výrobkem.

NINEBOT je pro ty, kterým jsou exklusivní a přizpůsobitelný vzhled a integrace mobilních technologií důležité stejně, jako funkčnost. Cenový rozdíl je opodstatněný a jeho vyšší investice bude vykoupena vyšším jízdním komfortem (ovšem i vyšší hmotností přístroje samotného)

To že se počet zájemců rozrůstá naznačuje i poslední obrázek této recenze.

 

Autor: Michael Rada | čtvrtek 26.3.2015 7:00 | karma článku: 6,54 | přečteno: 275x
  • Další články autora

Michael Rada

Čistá mobilita po osmé o prázninách

Jak pravidelní čtenáři vědí, věnuji se tématům čisté mobility již od loňského roku a v roce tomto, jsem se rozhodl jí věnovat každý pondělní blog s cílem seznámit čtenáře s různými pohledy na toto téma. V minulém blogu jsem

22.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Networking neboli síťování

Dnešní děti a často už i jejich rodiče jsou dětmi věku síťového. Co skrývá se v knize, nehledají v obsahu, ale na googlu a nejlepší jsou Pokemoni. Důležitá je však dobrá síť. Úplně se však zapomělo, že pavouci už dávno ví ..

21.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Poezie a próza

Michael Rada

Maiku - Haiku

Sobota patří slovu vázanému, i když se nás jeden ze dvou televizních programů minulosti, snažil přesvědčit, že tomu tak není a poezii, patří chvilka nedělní. Jsem začten do vlastních slov starých 20 let a přemýšlím, proč.

20.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Poezie a próza

Michael Rada

Císařství plzeňské

V rámci předvolebního boje se Plzeňští radní rozhodli zvolit na Českou republiku poměrně neobvyklý nástroj a to "osamostatnění", Vytvoření Plzeňského státu však nepovažují za dostatečné a proto po koaliční dohodě vyhrála forma

19.8.2016 v 7:00 | Karma: 10,16 | Přečteno: 91x | Diskuse| Plzeň

Michael Rada

Měl jsem v rukách tisíce žen a všechny chtěly jen jedno

Nejsem slavný Don Juan, ani Casanova, nejsem ani Jarda Jágr, či Brad Pitt, jsem Michael Rada. Za pár měsíců dostanu pod vánoční stromeček pětačtyřicátiny, a přesto si troufám říci, že jsem měl v rukách více žen, než všichni

18.8.2016 v 7:00 | Karma: 15,14 | Přečteno: 1924x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 413x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik