Jak si komáři přivlastnili prázdninové večery

Zatímco prázdniny jsou v plném proudu, venkovní večerní zábava poněkud vázne. Zasvé vzaly tolik oblíbené večerní procházky se zapadajícím sluncem v zádech, projížďky na bruslích i opékání. Důvod? Přemnožení komáři

Zatímco minulý rok jsme strávili povídáním venku se sousedy či přáteli celé večery a procházky při měsíčku dodávaly létu nezapomenutelnou atmosféru, letos je to jinak. Našinec už si nestěžuje na úmorné vedro, hlavním nepřítelem se stal malinký dvoukřídlý tvor, vydávající typický pisklavý zvuk.
Vydat se jen tak v tílku navečer k vodě, rovná se holý nerozum provázený pomateným oháněním rukama nohama a následně zběsilým úprkem do bezpečí lidského obydlí (ideálně vybaveného sítěmi v oknech).

Ať žijou sítě a repelenty!

Tohoto nerozumu jsme se nedávno dopustili spolu s dětmi a můžu vám odpřisáhnout, že jsme v životě nebyli tak rychle naloženi se všemi těmi bruslemi, longboardy a koloběžkami zpátky v autě. (Nutno přiznat, že to bylo krátce po deštích poblíž lužních lesů Polanské nivy u meandrů řeky Odry.)

Ekolog-extrémista by možná zaplesal radostí, že jsme poskytli hodnotnou výživu početné komáří rodince, nicméně vysvětlujte to dětem, které skuhrají nad četnými štípanci, jejichž sčítáním si procvičují vysokou matematiku.

Nicméně jak už pravil Jára Cimrman - Čech se přizpůsobí:-) Přece si nenecháme vzít jedinečné letní zážitky! Takže máte dvě možnosti: Buďto vstoupíte s hmyzem do boje, vyzbrojíte se repelenty, oblečením s dlouhými rukávy i nohavicemi a mysl oblbnete mantrou typu: je to jen neškodný hmyz, nebo si zkrátka upravíte program a po sedmé večer už nevytáhnete paty z domu. Asi se ale shodneme, že to by byla škoda. Přeci jen letní kino dávají jen v létě, pravou grilovačku si v obýváku taky neuděláte a takový koncert pod širákem má úplně jinou atmosféru, než když na něj koukáte po síti.

A už se pomalu dostáváme k jádru věci, aneb co těmi komáry chci vlastně říci. Ono je to takhle. Když člověk chce, pokaždé si něco ke stěžování najde. Ať už je to přílišné vedro, nebo přílišné sucho, déšť, koronavirus, politika, málo peněz, komáři... Jde o to, jestli si chcete stěžovat, nebo raději být vděčni za to co máte a prožívat svůj čas tady na zemi co nejlépe to jde. Pokud totiž v sobě živíte radost a pokoj, ty se pak šíří i do okolí a jednou se k vám vrátí jako bumerang, až to budete potřebovat. Takže... vykašlete se na komáry!

Večer venku? Pouze v pohybu. Komáři donutí běhat i ty, co dříve nesportovali.

A na závěr bonus: V boji s komáry nám jsou velkými pomocníky některé byliny - ať už v květináčích, nebo ve formě éterických olejů. A kteréžto hrdinky to jsou? Bazalka, meduňka, levandule, rozmarýn, vratič obecný, rýmovník, aksamitník, měsíček lékařský, nebo stará známá máta. Boji proti komárům ZDAR!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vendula Rábová | čtvrtek 16.7.2020 17:16 | karma článku: 10,27 | přečteno: 456x
  • Další články autora

Vendula Rábová

Strašák jménem čeština

19.1.2022 v 19:46 | Karma: 14,75

Vendula Rábová

Jak se mi pokazilo auto

5.8.2021 v 18:07 | Karma: 15,93

Vendula Rábová

Hrdinky v pozadí

27.11.2020 v 12:02 | Karma: 18,97

Vendula Rábová

Co nám dala distanční výuka

18.6.2020 v 10:51 | Karma: 9,84