Trest smrti ano, či ne ……………?

Už dlouhou dobu přemýšlím nad tím, zda by nebylo vhodné znovu obnovit trest smrti. Vím, že Česká republika je vázána různými mezinárodními konvencemi atp., ale

vždy je možné věci posunout. Jsem přesvědčen, že nastává čas na celospolečenskou diskusi o trestu smrti. V konfrontaci s některými činy (ať už v České republice nebo jinde) bude nezbytné si znovu a znovu připomínat, jaké jsou základní hodnoty naší společnosti. Podle mého názoru nemají bestiální vrazi právo na život. Chápu, že je to kategorické tvrzení, ale podle mě je nezbytné o tom uvažovat. Proti trestu smrti byly vznášeny dvě základní námitky, a to jednak etický problém (kdo má právo jinému vzít život formou popravy) a dále námitka soudního omylu.

U první námitky odpovím jednoduše, kdo měl právo vzít život obětem? Kdo měl právo mařit život pozůstalým? Prostě společnost se musí bránit sadistům, vrahům a psychicky narušeným maniakům, u kterých není šance na převýchovu. Je to očistná forma obrany společnosti proti těmto individuím. Ani nevím, zda mohu o těchto lidech hovořit jako o lidských bytostech. Jde do jisté míry o zrůdy, které nemají podle mého názoru právo na život. Pokud jde o soudní omyl, tuto námitku částečně přijímám. Ale není pro mě natolik silná, abych nadále nepodporoval trest smrti. Samozřejmě, že trest smrti nelze uložit za jakoukoliv vraždu, např. za vraždu v afektu. Jde o vraždy promyšlené a zrůdné. Kolik soudních omylů jsme zaznamenali? Ono jich zase tolik nebylo. Samozřejmě, že od výroku o trestu a od jeho vykonání by musela uplynout určitá doba.

U trestu smrti by např. bylo možné uvažovat i o jisté míře kvality důkazů atp. Riziko soudního omylu bude vždy, ale odstrašující prvek trestu je podle mého názoru velmi silnou hodnotou, pro kterou bych trest smrti zavedl. Obávám se, že dnešní situace a výkon trestů neodrazuje vrahy od páchání trestů. V nejhorším případě totiž dostanou doživotí a za naše peníze doslova kynou a nemusí ani pracovat. To není cesta.

Nechci být populistou ani demagogem. Vím, že jde o velmi citlivé téma. Ale chci toto téma otevřít. Chci o něm diskutovat. 

Autor: Petr Pulec | středa 27.2.2013 15:05 | karma článku: 25,11 | přečteno: 1064x
  • Další články autora

Petr Pulec

Očkování potřebných??

29.1.2021 v 12:04 | Karma: 22,97

Petr Pulec

Chcete v Praze jezdit MHD zdarma?

9.1.2021 v 9:49 | Karma: 15,69

Petr Pulec

Hřib primátorem, a proč ne?

26.10.2018 v 16:32 | Karma: 11,67

Petr Pulec

Je to o zdraví .......nás všech

2.8.2018 v 10:42 | Karma: 26,70