Paní, Vy jste stará.........

Čím dál tím více se setkávám s případy, kdy pro mnohé zaměstnavatele jsou ženy kolem 40 let již staré,

nepotřebné a nezaměstnatelné. Ženy v tomto věku nemohou najít práci.

Je to další smutná zpráva o stavu naší společnosti a o stavu našeho hospodářství. Když nemohli najít práci ženy kolem 50 – 60 let věku, nikdo se příliš nepodivoval. Ale pokud je problém sehnat práci pro 40 ti leté ženy, tak to je skutečný problém. Nesetkal jsem se s tímto fenoménem poprvé, je to novodobý společenský jev.

Co s tím? No, řešení nebude asi příliš jednoduché. Obecně je vhodné připomenout, že ženy v tomto věku již nejsou stresovány tolik jako v případě porodu a mateřství. Naopak, mají chuť zapojit se do pracovního procesu. Často jsou mnohem loajálnější k zaměstnavateli než muži a často mnohem pečlivější. Jenže, přesto nemají šanci práci najít. Pokud nepomůže osvěta a kampaň, pak bude zřejmě nezbytné, aby zakročil stát. Já osobně nejsme pro kvóty a podobné regulační nástroje, ale přiznejme si otevřeně, že v některých případech musí dojít k nějaké formě pomoci ze strany státu.

Upozorňuji, že nejde o žádné flákačky nebo nepřizpůsobivé osoby. Jde o ženy, které chtějí pracovat, které mají zpravidla potřebnou kvalifikaci, ale které jsou mnohými zaměstnavateli považovány již za staré. Ano za staré, zní to šíleně, ale je to tak. Ale kde mají najít práci v tomto společenském klimatu?

Pokud nechceme státní administrativní zásahy, tak jediným řešením jsou prorůstová opatření a podpora ekonomiky. A ta prostě u současné vlády absolutně selhává. Vláda nedělá nic pro systematický dlouhodobý ekonomický růst. Tupé škrty, které podlamují spotřebu, k ničemu nevedou. Snad si to už mocní vládní bossové uvědomili.

Je to nepříjemné, ale čím dál tím více uslyšíme větu „paní, Vy jste stará“. Ale nesmíme se s tím smířit. Musí existovat prostá mezigenerační a mezilidská solidarita. Prostor pro život a pro určitou míru blahobytu by měl být vytvořen pro všechny.  V nejhorším případě bude muset vláda na úrovni centrálních orgánů vytvořit pracovní místa tohoto typu. Je to jedno z řešení. Současný stav je neúnosný.

Autor: Petr Pulec | pondělí 25.3.2013 19:57 | karma článku: 21,02 | přečteno: 1460x
  • Další články autora

Petr Pulec

Očkování potřebných??

29.1.2021 v 12:04 | Karma: 22,97

Petr Pulec

Chcete v Praze jezdit MHD zdarma?

9.1.2021 v 9:49 | Karma: 15,69

Petr Pulec

Hřib primátorem, a proč ne?

26.10.2018 v 16:32 | Karma: 11,67

Petr Pulec

Je to o zdraví .......nás všech

2.8.2018 v 10:42 | Karma: 26,70