Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odřené koleno v dětství zapříčinilo nedostatek peněz

Radka nechce už žít od výplaty k výplatě. Nechce už stále počítat peníze, než je vydá, a chce si koupit nové auto. V práci se cítí neuznaná, maká už sedm let a žádné vyhlídky do budoucna. Je už z toho unavená a demotivovaná. Ptám se jí jaký má záměr „co tedy chceš“.

Opakuje, že nechce už žít, tak jako teď. Opakuji svoji otázku několikrát, než se dopracujeme k tomu, co tedy opravdu chce a ne opak. To je teprve začátek naší práce na zlepšení životní situace Radky.

Řešíme peníze, a proč vlastně nepřichází, proč jich není více, proč ji nemají rády a jak rychle se rozkutálí. Otázky, které si klade občas každý, někdo častěji. Někdo s nimi vstává i usíná a nenastává žádná změna. Radka pracuje v prestižním oboru, je známá ve svém okolí jako odbornice a úspěšná žena. Přesto není šťastná a spokojená.

Otázkami se dostáváme hlouběji k podstatě uzavřenému toku peněz. Radka si uvědomuje, že její rodiče na nich doslova seděli a než jí dali nějakou kačku, to se často hodně naprosila. Také bylo běžné, že si dělali všeho velké zásoby, křečkovali, a to hlavně za doby nedostatku určitých produktů na trhu v socialismu. Prostě si pamatovali, jaké je to žít a nemít, co do úst. Radka vidí, co rodiče dělají a jak se chovají, přitom si říká, že taková být nechce. Má své dětské roky před sebou a znovu si uvědomuje své emoce v té době. Tady se zrodí rozhodnutí, které si dala do života. „Nebudu jako oni.“ A tak není jako rodiče, je bezstarostná a vesele utrácí, nemyslí na peníze, prostě si žije. Je opak svých rodičů.

Má před sebou život mámy, která jenom pracuje, nemá čas a neraduje se. „Budu jiná než ona“, jiná než máma. Přitom dnešní realita Radky je, že od ní peníze utíkají, neumí s nimi zacházet. Někde je zakopaný pes jejich problémů. V životě se jí stále opakují období, kdy vydělá dostatek peněz a pak je nepočítá a vesele si žije, roztáčí to. Jenomže pak zákonitě přijde změna a nedostatek.  Toto se opakuje pravidelně vždy po několika letech, má strach, že se propadne zase do nedostatku a bude to muset řešit půjčováním. Jako už tak často v minulosti.

„Příště to prostě už udělám líp“, „příště si dám větší pozor“. Toto je rozhodující pramen všech současných situací.  Věty vyřčené v době dětství. Dostáváme se s Radkou při naší práci do věku 5 let, ona si vybavuje zakopnutí a rozbité koleno. Bolí to a čištění dezinfekcí je tak nepříjemné, tehdy si říká své věty „příště….“. Radka si dává na sebe větší pozor, následek pádu je její větší sebekontrola, všeho co dělá. Hlídá se a stále si opakuje své oblíbené věty. Prostě si vytvořila program, který žije celý svůj život. Tak jako každý z nás má své oblíbené a už zakořeněné hlášky, pravidla a neuvědomuje si jejich důsledky.

Zdánlivě nesouvisející témata, události ze života mají za následek dnešní životní situaci, kterou Radka žije. Pomáhám ji zpracovat negativní emoce, které v době dětství měla, a byly pro ni rozhodující pro další vývoj. Odstraněním příčiny už program „příště…“, přestává sám o sobě žít. Už žádné příště prostě nebude, měníme skutečnost, měníme tím i další život. Tak jako na počítači zvolíte jiný program, ten starý už přestává fungovat, všechno se startuje ovšem už jinak.

Radka si už zvolila svoji novou cestu, je rozhodnuta sama aktivně řídit svůj život. Vybrala si pro sebe štěstí a hojnost ve všech směrech. Mění skutečnost ke své větší spokojenosti.

Nedostatek peněz mění charakter člověka, mění jeho život, brání mu rozvíjet se všemi směry, bere mu svobodu a radost. Přitom každý z nás má právo na bohatství a hojnost do vrchovaté výše.

 

Autor: Vlasta Puklová | pondělí 8.10.2012 9:55 | karma článku: 9,35 | přečteno: 964x
  • Další články autora

Vlasta Puklová

Jsem pružná a snadno se přizpůsobuji?

Slyším tuto větu a hlavou mi běží můj život, kdy jsem nebyla schopná ve svých třiceti letech rychle reagovat na životní situace. Je tomu dnes jinak? Jsem jiná a nepoznávám tu mladou ženu v sobě, která se tak bála změn, žila v obavách a nového.

29.10.2014 v 9:26 | Karma: 5,70 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

Otázka: Kde mohu koupit dobrý čaj?

Odpověď. Milá kamarádko, Krásná otázka a moje odpověď bude tedy odpovídající. Chceš rychlou nebo správnou odpověď? Dobrý čaj. Co je to dobrý čaj a jak si ho představuješ? Mohu napsat pouze svůj, subjektivní názor na čaje, které používám sama.

1.3.2014 v 12:59 | Karma: 6,56 | Přečteno: 761x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

První kapitola prodává

Nová kniha Marka Dzirasy vznikala delší dobu než nám čtenářům bylo milé, přesto počkat se vyplatilo. Byla jsem u křtu a o to víc jsem se těšila na první řádky a slova muže, který inspiruje nejen český národ a obohatit i můj život.

14.2.2014 v 9:36 | Karma: 5,36 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

Pravidla obchodního partnerství

Dostávám zprávu s termínem schůzky na skypu v 10,30. OK, potvrzuji termín. Čas plyne a druhý účastník hovoru není na příjmui, nekoná se. Žádná omluva ani zpráva, kdy se dostaví. Nejsem zvyklá na nedochvilnost ani na nedodržení termínů. Něco není v pořádku.

10.2.2014 v 21:11 | Karma: 6,21 | Přečteno: 436x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

Vánoce, singl a kouzla

Pro singl jedince každoroční písnička, která má stejný text a každý rok je smutnější a více uplakanější. Singl ještě neznamená, že člověk nikoho nemá, je jenom bez partnera a přitom má rodinu, děti, rodiče, kamarády. Jsou lidé, kteří už nikoho nemají a jsou sami. Smutný, proto je dobrý mít skvělé přátele a udržovat s nimi vřelé vztahy i o vánocích.

21.12.2013 v 10:49 | Karma: 8,98 | Přečteno: 493x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 886x
www.puklova.cz

Seznam rubrik