Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co mi dal zloděj

Jeden den minulý týden přišel neznámý člověk k jedněm dveřím a rozhodl se, že vnikne dovnitř, přestože zde nebydlel a neměl k nim klíče. Vhodným nářadím se zatesl několikrát do dveří a zanechal v nich několik viditelných stop, ve snaze si je otevřít. Vlivem osudu zůstala vstupní brána bytu uzavřená. Nebyla jsem v tu chvíli ani v tom bytě ani za zády člověka, který s jistým úmyslem konal své dílo. Nevznikla žádná větší škoda, jenom ty dveře bude nutno opravit.

Samotný příběh se začíná odvíjet v momentě, kdy majitelka bytu přichází domů. Do jejího domova se kdosi snažil dostat, se strachem odemyká a vchází v šoku dveřmi, pak rychle prochází pokoje. Zjišťuje, že žádná cizí návštěva se tu nekonala.
Kdo se nevyskytl v podobné situaci, tak nemá zkušenost s šokem a neschopností řešit praktické kroky. Racionalita je v tento moment nutná pro zajištění bezpečí domova. To co se děje uvnitř těla není vidět a podobá se to tlakovému hrnci, před vypuštěním páry. Přetlak emocí a strachu, který vzniká takovou situací jsou na bodu vrcholu. Také myšlenka, která prolétne hlavou přivolává nepříjemnou představy  „co by se stalo, kdyby…“ Dá se po takovém prožitku vůbec klidně spát?
Šok a strach jsou velmi silné impulsy pro našeho další chování a dalšího žití. Někomu možná stačí si dát panáka či dva, ale většina z nás se těžko zbavuje takového prožitku, který v nás dlouho zůstává.
Konec příběhu se zlodějem má svůj hapy end, protože jsme společně nepříjemné emoce a strach z možného příště, prostě zpracovaly a odstranily. Pak už následuje úsměv, úleva a radost ze zbavení se vnitřního přepětí.    
Tato příhoda se zlodějem mi dala impuls k psaní a vybavila vzpomínku, kdy jsem poprvé četla Jamese Heriota a knihy z praxe zvěrolékaře. Jeho příběhy plné lásky k profesi, laskavosti a krásnému vztahu k lidem i přírodě se mi líbily a nechaly ve mně nesmazatelnou stopu. Ráda a často se k nim vracím, patří k mým oblíbeným odpočinkově dobíjecím knihám, které mívám u postele. Také mě napadlo, co kdybych měla také takovou práci, o které bych mohla takto psát, prostě popisovat příběhy, události a své pocity z těchto prožitků.
Životní hledání mě na cestě přineslo nové objevy a také stará utvrzení, že to co konám má dávat smysl, že pomoc druhému mi přináší radost a potřebnost pro každého, komu mohu změním  jeho skutečnost,  mě naplňuje.  J. Heriot byl často u těžkého a nového zrodu, cítil se šťastný, při pohledu na jednoduchost počínání přírody a prvních kroků zrozeného mláďátka. Opakující se každodenní zázrak zrození či počátku může být i v znovu navráceném úsměvu nebo nové radosti ze života.
Tak nám život svými událostmi nebo třeba i neštěstím druhého přináší něco nového a neopakovatelného, kdy se dva lidé sepnou blíže k sobě a jsou si bližší než dříve. Potkávám se s lidmi a z neznámých tváří se stávají díky sdílení pocitů a osudů noví známí, kteří odhazují šrámy minulosti a bolesti žití. Mám radost, že mohu přispět něco změnit v životě druhých a přinést užitek.
Možná Vás napadá, jak je možné zasahovat do života druhých, bez toho aniž by oni chtěli? A máte pravdu, protože to opravdu nejde. Každý je strůjcem svého štěstí a volí své cesty a způsoby nápomocné ke spokojenosti.
Jak my lidé vlastně fungujeme? Máme každý svého „zloděje“?
Sbíráme a hromadíme v sobě události svého života, které v nás zůstávají, zážitky spojené s emocemi, které je provázely. Dlouho se nic nemusí dít, až časem nastane podobná situace a stejný impuls probudí staré pocity a začne násobit naše vnímání a cítění. Hledáme v sobě i kolem nás, potřebujeme pomoc a podporu, sdílet své prožitky, nebýt na to prostě sám. Kde jste kdo? Kdo se ve mně vyzná a pochopí, jak se cítím a co prožívám?
To se stane, když necháme události a emoce v sobě plynout bez zpracování, necháme v nás zloděje a strachy z každého odchodu z domu. Z malé obavy vyrůstá velký obr. Pak se nám může stát, že sami myšlenkami přivoláme své nešťastné události a viníme za ně všechny kolem sebe. A je to jednoduché  mé myšlenky ovlivňují můj život.
Událost se zlodějem je příklad vyřešené a zpracované události, z které nezůstane negativní pocit, prostě se to stalo a toto konstatování nevyvolá žádné špatné pocity. Prostě je to pryč. Jako by mi to vykládal někdo jiný, prostě to už nikdy nežiju.
A je to jednoduché, jako všechno na světě, jenom my lidé si to děláme složité, to děti mají tu výhodu, že žijí teď a tady. Prostě radují se bez myšlenek, jak bude.
I v nás je tato schopnost, jenom jsme ji léty zapomněly.

Autor: Vlasta Puklová | pondělí 30.1.2012 10:50 | karma článku: 9,68 | přečteno: 1110x
  • Další články autora

Vlasta Puklová

Jsem pružná a snadno se přizpůsobuji?

Slyším tuto větu a hlavou mi běží můj život, kdy jsem nebyla schopná ve svých třiceti letech rychle reagovat na životní situace. Je tomu dnes jinak? Jsem jiná a nepoznávám tu mladou ženu v sobě, která se tak bála změn, žila v obavách a nového.

29.10.2014 v 9:26 | Karma: 5,70 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

Otázka: Kde mohu koupit dobrý čaj?

Odpověď. Milá kamarádko, Krásná otázka a moje odpověď bude tedy odpovídající. Chceš rychlou nebo správnou odpověď? Dobrý čaj. Co je to dobrý čaj a jak si ho představuješ? Mohu napsat pouze svůj, subjektivní názor na čaje, které používám sama.

1.3.2014 v 12:59 | Karma: 6,56 | Přečteno: 761x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

První kapitola prodává

Nová kniha Marka Dzirasy vznikala delší dobu než nám čtenářům bylo milé, přesto počkat se vyplatilo. Byla jsem u křtu a o to víc jsem se těšila na první řádky a slova muže, který inspiruje nejen český národ a obohatit i můj život.

14.2.2014 v 9:36 | Karma: 5,36 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

Pravidla obchodního partnerství

Dostávám zprávu s termínem schůzky na skypu v 10,30. OK, potvrzuji termín. Čas plyne a druhý účastník hovoru není na příjmui, nekoná se. Žádná omluva ani zpráva, kdy se dostaví. Nejsem zvyklá na nedochvilnost ani na nedodržení termínů. Něco není v pořádku.

10.2.2014 v 21:11 | Karma: 6,21 | Přečteno: 436x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

Vánoce, singl a kouzla

Pro singl jedince každoroční písnička, která má stejný text a každý rok je smutnější a více uplakanější. Singl ještě neznamená, že člověk nikoho nemá, je jenom bez partnera a přitom má rodinu, děti, rodiče, kamarády. Jsou lidé, kteří už nikoho nemají a jsou sami. Smutný, proto je dobrý mít skvělé přátele a udržovat s nimi vřelé vztahy i o vánocích.

21.12.2013 v 10:49 | Karma: 8,98 | Přečteno: 493x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Fanoušci na cestě za snem. Češi zaplnili Lipsko a věří v porážku Ronalda

18. června 2024  19:07

Lipsko (Od našich zpravodajů) Fanouškovská vášeň nezná hranic. Češi v Lipsku fandí naplno i přes déšť a věří v historický úspěch...

ANALÝZA: Amerika chce víc atomovek. Přichází zbrojní závody bez cíle a logiky

18. června 2024

Premium Rýsuje se nový jaderný trojúhelník, USA a Rusko s Čínou. Američané zřejmě začnou rozšiřovat své...

Ani autobus tam nestaví. Jak doktor Vševěd hledal a vypátral střed Evropy

18. června 2024

Premium Jak dalekou cestu je nutné urazit do středu Evropy? A kde to vlastně je? Jiří Martínek alias doktor...

Novým šéfem NATO bude nizozemský premiér Mark Rutte, uvedla televize

18. června 2024  18:35

Novým generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO) se stane končící nizozemský premiér...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 886x
www.puklova.cz

Seznam rubrik