Proč je dobře, že důchodci přijdou ve vlacích o slevy na jízdném.

Jízdné pro důchodce na železnici se od počátku příštího roku pravděpodobně prudce zdraží. Ministerstvo financí totiž na návrh resortu dopravy od 1. ledna příštího roku ruší povinnost, aby jim dopravci poskytovali padesátiprocentní slevu. Zdánlivě asociální krok  těchto ministerstev se však ve správném světle ukazuje jako významný krok k pozvednutí morálního, psychického a fyzického stavu českého důchodcenstva.

„Co je vlastně  v dnešní době takový typický důchodce? Jedná se o jedince převážně staršího věku, jehož hlavní  životní náplní je pročítání reklamních tiskoviny prodejních řetězců a porovnávání slev zboží za účelem následného ataku obchodních domů.  Psychická i fyzická aktivita českého důchodce je minimální, občanský kredit je roven nule, společenská hodnota je na úrovni polámaného vysavače“, vysvětluje poradce ministerstva financí a šéf Výboru pro konečné řešení důchodcovské otázky MUDr. Josef Gelemen. 

„Na vládě jsme se shodli, že je třeba v první řadě především vrátit českému důchodci jeho hrdost a úctu k sobě sama.Tak jak tomu bylo samozřejmostí v dobách, kdy starobní důchod byl stejnou fikcí jako třeba 3D televize, satelitní navigace, fixované zubní náhrady, nebo  Nordic Walking po Václaváku“, vysvětluje pětadvacetiletý a tedy již životem dostatečně protřelý vládní poradce.“ 

„Vemte si takového biblického Mojžíše. Nejen že vysvobodil svůj lid z egyptského otroctví a po 40 let je vodil po poušti tak dlouho, až jej dovedl až na dohled Země zaslíbené. Krom toho se také po celý život aktivně zúčastňoval pracovních porad v čele s generálním šéfem a mimo jiné při jedné ze služebních cest se svými kolegy přešel Rudé moře suchou nohou!  Zřejmě něco jako Water Walking, chápete, že ano. A přitom všem se ještě v plné síle dokázal dožít 120-ti  let.  Ale pozor!  Zmiňuje se snad Bible, že by pak škemral u vrchnosti o důchod?  Ani slovem ne.  Z našeho hlediska se jedná o nadčasový prototyp ideálního geronta. Dokud dejchá, maká. Dělá na tom na čem má, nefrfle pořád kde ho co bolí a neotravuje úřad státní náš vezdejší o nějaké výsluhy. Na prvním místě jeho hodnotového žebříčku bylo evidentně blaho státu, státem vyživovaných úředníků a dalších VIP osob. Nejen z toho důvodu jsem ho navrhl na pozici  maskota  Ministerstva financí ČR. Bohužel, úplně stejný návrh měli i na ministerstvu práce a sociálních věcí. No snad se kvůli tomu zase na vládě neporvem jako obvykle,“ dodal jakoby na okraj rozhovoru MUDr. Gelemen. 

„Ale nemusíme chodit až do biblických dob“, pokračuje vládní specialista. „Co třeba takový praotec Čech. Nejenže zrovna sem ten starý trouba  přivedl své soukmenovce, ale v pokročilém věku zdolal i Říp a to dokonce bez použití kyslíkových přístrojů. A jaký to byl ve svém  věku jura!  Nelehl a nenechal se krmit mlékem a strdím, ale na stará kolena ještě  napsal  Staré pověsti české. A opět - o jeho důchodě můj anál mlčí. Evidentně mu k životu stačily  autorské honoráře. No není to krása?  Ctihodný praotec místo aby zabíral léčebnou kapacitu některé eldéemky, nespoléhá na pomoc státu, ale živí se psaním. To by většinu dnešních důchodců ani nenapadlo. S bídou sepíší, co koupit v Lídlu“, pokyvuje soucitně hlavou doktor Gelemen. 

„Z  hlediska nejen historických zkušeností je odebrání slev ve vlacích prvním krokem dlouhodobého projektu pro celkové, a to i morální ozdravení  českých a moravských důchodců. Jeho smyslem je vrátit seniory zpět do života….. popřípadě i obráceně“, zvedá důrazně prst MUDr. Gelemen. „V praxi to bude vypadat tak, že pokud bude chtít takový starý slinta nějakou slevu ve vlaku, bude si ji muset jaksepatří zasloužit. Ke každé lokomotivě bude připojen speciální vagon s běhacím kolem, které bude napojené na pohonnou jednotku vlaku. Zájemce o slevu bude nahnán do kola a bude v něm běhat tak dlouho, dokud mu počítač nenahlásí splněný slevový tarif.  Toto tzv. rozběhové kolo bude současně šetřit pohonné zdroje vlaku, ale zároveň se postará o zlepšení fyzické kondice důchodců. Běh na čerstvém vzduchu je přivede na veselejší myšlenky, pročistí se jim hlava a zpevní krok. Současně metodou přirozeného výběru odstraní ze společnosti málo výkonné jedince, nebo, nebojím se to říci, vyložené lenochy. Za tímto účelem bude k vlaku připojen i kremační vagón. Výstupní popílek bude využíván například v zimě k sypání namrzlých kolejí. Tato část projektu je již ve fázi výběrového řízení na dodavatele potřebné technologie. Přihlásila se většina pohřebních společností podnikajících na území České republiky. Veřejnost bude o této novince na trati seznámena prostřednictvím renomované mediální agentury pod zastřešujícím sloganem „ Prach jsi a v prachy se obrátíš“.  Pokud bude projekt ziskový, budou peníze plynout do sociálního fondu na zlepšení životních podmínek poslaneckých a senátních veteránů“, končí svůj výklad MUDr. Gelemen.

 „Je vidět, že u vás na ministerstvu jsou jenom samí odborníci“, loučím se v uctivém předklonu a s děsem v oku očekávám slíbený dodatek úsporných opatření. Ty přijdou,  pokud se ukáže, že navrhovaný projekt nezajistí ani  trapnou patnáctiprocentní valorizaci platů poradců páně Gelemenova ministerstva……

Autor: Leoš Prušvic | pondělí 5.12.2011 15:15 | karma článku: 46,22 | přečteno: 23955x