Jak jsem pochopil, proč je lepší nechat ty miliardy ve Švýcarsku

Tak jsem se  dočetl, že si stát nechal utéct další miliony dolarů deponované  na účtě ve Švýcarsku. Po trapasu s odmítanými uhelnými miliardami, vnucovanými nám  ze stejné země, to vypadá na další prachy v prachu.

Nicméně oproti dřívějším případům je tu jedna důležitá změna. Už žádné nejasné handrkování ohledně zjišťování osoby viníka. Zde je hned a jasně ukázáno  prstem  na toho, kdo je toho stavu vinen. Stát je vinen! Vida ho - státa jednoho. Měl konat svou práci a on nic. Asi se někde flinkal a teď na něj konečně spadla klec. A už se z toho nevykroutí - pacholek  jeden. Asi ho zatknou, uvalí na něj vyšetřovací vazbu a pak půjde před soud. Jenže jak to provést?  Stát, to je takový pofiderní jev. Existuje, ale je poměrně problém ho nějak přesně definovat.  Dříve, například za časů  krále Ludvíka XIV., by  to taková potíž nebyla.  Král Slunce o sobě veřejně prohlašoval,  že stát  je on, takže by si taky šel ten malér  pěkně odsedět jako chlap. Jenže dnes je králů pomálu. Krále s velkým „K“ pomineme, ať v tom není chaos. Jiné krále radši vynecháme úplně. Jednak proto, že nemají s Českem pranic společného a  taky mezi námi - uskutečněním nápadu uvalit vazbu například na takového krále  Alberta II.  bychom si navařili pěknou kaši. Hlavně proto, že i takové malé království jako je  Belgie má podstatně mohutnější  a lépe vyzbrojenou pozemní armádu, než  jsou naši MelodyBoys, o letectvu ani nemluvě.

Máme tu tedy problém, jak  vlastně soudně stíhat  stát, jakožto viníka důvodně podezřelého ze zmizení nemalého finančního obnosu a  také jak ho postavit před soudní tribunál. Co kdyby takhle v soudní síni jednoduše pověsili mapu státu? Ale to  asi nepůjde, to by mohlo být posuzováno i jako lynč. Dovedete si představit ten skandál? Proti porušení  presumpce neviny by se jistě zvedla vlna odporu. Protestovalo by OSN, EU, Rada Evropy, Visegrád, Vatikán, Červený kříž a já nevím co a kdo všechno ještě. Psaly by se petice a protestní nóty. Posílaly by se  otevřené dopisy, zavřené dopisy a Michal David by o tom možná napsal i muzikál. Už jen ti vypovězení velvyslanci a následně zavřené ambasády by nás přišly na strašné peníze. Tak to radši ne.

A co místo toho posadit na lavici obžalovaných hmotné atributy  státu? Někde by se pronajal pozemek, tak dvakrát větší než je rozloha České republiky. To aby se tam  vešel obžalovaný, plus obecenstvo, plus soudce, přísedící, zapisovatel, obhájce, žalobce, novináři atd. Na lavici obžalovaných by se navezla celá rozloha státu, tedy 79 000 km²  půdy. Jen půdy. Sklepy a spodní patra by zůstaly doma. Zastřešení soudní síně by pak nebylo  potřeba,  to by se stát za soudní náklady nedoplatil. Prostě takový soud pod širým nebem. Jenže, to je  jen půda. A co například takové vodstvo, státní silnice, nebo památky patřící státu? A dále - třeba státem chránění živočichové. Teď nemám na mysli imunitou obstavené poslance, ale například Skokana zeleného, motýla Paví očko, nebo Tetřeva hlušce.  Stát by musel prudce navýšit počet členů Vězeňské služby, aby se při takovém monstrprocesu udržel klid v soudní síni. Jinak by Skokan  skákal do řeči kdekomu, hlušec by při přelíčení tokal, motýli by chvíli neposeděli  a ochránci  přírody by unisono řvali venku i uvnitř soudní síně. A to už nemluvím o rybách. Kdyby je například předseda soudu vyzval, aby svědčily, lekly by se  a nevyrazil by z nich nikdo ani slovo. Ne, ne, to by se technicky ani procesně zvládnout nedalo. A přišlo by to na strašný peníze, kdepak to ne. A co takhle místo toho stát soudit v nepřítomnosti? Jako že je někde mimo, to by nešlo?  No to asi taky nepůjde,  stát je přítomen, existují jeho razítka, takže přes to vlak nejede. A navíc - proti jeho neexistenci by se jistě ozvalo  spousta institucí jejichž je stát členem.  Měly by určitě strach, že přijdou o členské příspěvky. A taky by se krutě nelíbilo  hlavě státu, že je hlavou státu, který je někde mimo. To by pak vypadalo, že je mimo i ta hlava. Tak to by asi taky nešlo. A co takhle stát soudit jako  uprchlého?  No jo, ale jak by prchal, když nemá nohy? V autobuse? Prosím vás!  79 000 km² se nevejde  do žádného dopravního prostředku, dokonce ani do Antonova An-225 Mrija takový stát nenacpete, a to i kdyby se posádka  rozkrájela. Nejspíš by musel prchat na  invalidním vozíku, ale to by zas byla pěkná polízanice s penězi od sociálky, než by je na ten vozík přidělila. Nakonec by si ho chudák stát musel zaplatit sám. A tak velký invalidní vozík... ten by přišel na pěkný majlant. Takže ani tudy cesta nevede.

Musíme jít na to pěkně od lesa. Co je to vlastně stát? To jsou mimo jiné i jeho státní příslušníci, že ano. Tak by se  na lavici obžalovaných posadilo všech cca 10 milionů občanů České republiky a bylo by to. No vlastně ne všichni. Poslanci, senátoři, vláda a prezident ne, ti mají tu svou imunitu. A taky někdo musí soudit a obhajovat a provádět další úkony, aby soudní proces měl všechny právní náležitosti. Ale kdyby se všichni  občané odsoudili  například k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, kdo by je hlídal, když by všichni bručeli ? Sedět by museli všichni, výjimky by se nemohly trpět, výjimka ze státního občanství taky neexistuje. Asi by pak odsouzence musela hlídat vláda, senát a parlament. Jenže vláda má vládnout a ne dělat nějaké securiťáky. Ale komu by vláda vládla, když by byli skoro všichni zavření? To ne…z toho by byla taková polízanice, že by si s tím ani úředníci v Bruselu nevěděli rady. A těch peněz za právníky, radši ani pomyslet. Takže to prosím radši taky ne.

Ať celý problém obracím tak nebo tak, začíná mi svítat, že  v těchto kauzách zainteresovaná česká ministerstva si počínají vlastně velmi moudře. Vždyť jakýkoliv výše uvedený pokus, byť jen za účelem zajištění a odsouzení viníka do Švýcarska odkloněných peněz, vždy naráží na obrovské finanční náklady. A to nemluvím o následném vymáhání škody. I to by byly další utracené peníze na soudy, právníky, exekutory atd. Jen ať si Švýcaři ty peníze radši pěkně nechají. Nejsme zas tak bohatí, abychom si mohli dovolit od nich nějaké brát. Ostatně, ministerstvo financí  jasně prohlásilo, že mu žádné peníze nechybí, tak co. A kdyby přece jen chyběly…no tak se prostě zvýší DPH, nebo se občanům rozešlou složenky a je to. Z ekonomického hlediska je to nejlacinější řešení co existuje, není-liž pravda občané České republiky?

Autor: Leoš Prušvic | čtvrtek 17.11.2011 8:30 | karma článku: 27,14 | přečteno: 1296x