Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Létejte profesionálně!

Všechny problémy při leteckých cestách nemusí člověk prožívat na vlastní kůži a mnoha se může vyhnout. Při cestách letadlem Vám ještě vždy zbude hodně zajímavých zážitků, i když se těm běžným vyhnete. Tady jsem se chtěl podělit o osobní zkušenosti i o ty, které jsem někde vyčetl nebo vyposlouchal od jiných cestovatelů. Pokud máte k některým komentář nebo máte ještě jiné dobré rady pro letecké cestovatele, budu moc rád, když mi je zašlete.

A.     Volba letecké společnosti a koupě letenky

 Na cestu se vypravíte buď proto, že chcete nebo potřebujete do určitého místa dojet a strávit tam nějaký čas. V takovém případě budete hledat nejlepší podmínky, za kterých vás tam nějaká společnost dopraví. Můžete být také ale v situaci, kdy prostě chcete letět někam, kde to bude zajímavé a cesta tam bude laciná. V té chvíli pak nehledáte přepravu do určitého místa, ale hledáte zajímavé ceny do kteréhokoliv zajímavého místa. V takovém případě si projděte webové letenkové portály, zeptejte se v cestovních agenturách nebo se podívejte po nabídkách leteckých společností, kam zrovna nabízejí levné letenky, a pro některou z těchto destinací se rozhodněte.

 Jakmile znáte cíl a přibližné datum, můžete si buď zajít do nejbližší cestovní kanceláře prodávající letenky, nebo se podívat na cenové relace a letový řád přes některý z letenkových portálů. Dobré je zvolit agenturní webové stránky, protože tam se objevuje nabídka všech společností. Adresy některých takových portálů jsou uvedeny ve třetí části tohoto Poradce.

 Leteckou společnost a itinerář volte nejen podle ceny, ale také podle kritérií bezpečnosti, celkového trvání cesty, počtu a kvality přestupních i koncových letišť, věrnostních programů, spolehlivosti letecké společnosti nebo statistik zpoždění. Pro informace o bezpečnosti leteckých společností a kvalitě letišť se podívejte na některé z webových stránek uvedených v sekci Zajímavé webové stránky. Např. www.airlinequality.com ; www.airfleets.net.

 Při cestách s přestupem volte spojení tak, abyste měli opravdu dostatek času na přestup nejen vy, ale i vaše zavazadla. Na velkých letištích přestup jinak nemusíte stihnout nebo můžete doletět jen vy bez zavazadel. Pro ranní odlety dálkových letadel je někdy lepší přiletět na přestupní letiště předchozí večer a neprožívat stres, zda přiletíte včas a dálkový odlet stihnete.

 Prostudujte přepravní podmínky své letecké společnosti ještě před zakoupením letenky a posuďte, zda vám vyhovují. Zvláštní pozornost věnujte podmínkám přepravy dětí, sportovního vybavení, zavazadel, pojištění i možnosti změnit data a směrování cesty. Najdete je na webových stránkách vybrané společnosti.

 Cenu letenky si prověřte srovnáním variant cesty ve stejné datum. Můžete také použít některý agregátor (viz Zajímavé internetové stránky), který vám srovná nabídku mnoha webových portálů. Např www.kayak.com, www.mobissimo.com, www.sidestep.com.

 Letenku kupujte, jakmile jste si jisti datem a cílem své cesty. K nákupu je dobré opět použít agenturu nebo některý z agenturních internetových portálů. Pokud jste si jisti cenovou výhodností a nepotřebujete žádné rady, služby nebo pomoc a jedná se o jednoduchou cestu, můžete zvážit zakoupení letenky i přímo u letecké společnosti nebo na jejích webových stránkách.

 Letenku kupujte vždy přesně na jméno, které máte uvedeno ve svých cestovních dokladech (občanský průkaz, pas), i přesně na jména osob, pro které letenky také kupujete. Zároveň si prověřte platnost všech potřebných dokladů svých i svých spolucestujících.

 Pokud kupujete letenku přes internetový portál, vkládejte jména cestujících bez diakritiky (háčků, čárek, kroužků), protože systém by mohl některá písmena zkomolit.

 Pokud letenku zakoupíte u dobré agentury, můžete ještě získat cenné rady a pomoc a také v případě jakýchkoliv problémů během cesty budete mít profesionálního spojence, na kterého se můžete obrátit. Ceny letenek, za které prodávají agentury a společnosti jsou shodné. Náklady s vystavením letenky si jak agentury, tak letecké společnosti účtují formou servisního poplatku. Pokud letenku kupujete v kamenném obchodě, získáváte mírnou výhodu v tom, že obvykle dostanete pár dní na zaplacení, ale vaše rezervace už je v systému.

 Pokud tomu nic nebrání, letenky plaťte kreditní kartou, zajistíte se tak proti ztrátě peněz při případném krachu letecké společnosti. To je důležité zvláště v případech, kdy je datum vašeho odletu je hodně vzdáleno nebo o vámi vybrané letecké společnosti kolují nepříznivé finanční informace.

 Nezapomeňte na rezervaci sedačky, která vám bude vyhovovat. V některých případech ale letecké společnosti neumožňují rezervace dělat s předstihem nebo přes internet, a tak budete mít ještě možnost si ji zarezervovat přes jejich call centrum nebo při odbavení k letu. Platí však, že čím dříve rezervaci sedačky děláte, tím lepší výběr máte. Přesné umístění sedaček v letadle vaší společnosti si můžete prohlédnout např. na www.seatguru.com

 B.     Příprava na cestu, balení, cesta na letiště

 Na webových stránkách vaší společnosti si prověřte váhové a rozměrové limity pro přepravu kabinových i odbavených zavazadel a zajistěte, že stanovené limity nepřesahujete. Je dobré si zavazadla zvážit ještě doma, kde můžete váhu doladit. Letecké společnosti jsou dnes na nadváhu zavazadel vesměs velmi přísné.

 Balte s rozumem – myslete na povolenou váhu zavazadel, počet povolených zavazadel, poplatky za nadváhu, možnost rozbití křehkých věcí, zakázané předměty, možnost ztráty nebo zatoulání zavazadel ale i na bezpečnostní kontroly. Dárky nebalte před odletem do dárkových obalů, protože vám je může znehodnotit bezpečnostní kontrola.

 Pokud jedete s dětmi, myslete na jejich zábavu během letu a zabalte jim hračky, čtení či cokoliv, co je udrží v klidu a zaměstnané.

 Chraňte své dokumenty, léky, peníze, cenné věci tím, že je máte u sebe nebo si je dáte do příručního zavazadla. Je také vhodné peníze a kreditní karty rozdělit na dvě různá místa, aby vám v případě ztráty nebo zcizení z jednoho místa zůstalo alespoň něco v místě druhém.

 Zejména před dálkovým letem myslete na ucpávky do uší, klapky na oči, sluchátka, polštářek, čtení, přehrávač a další věci, které můžete potřebovat ke své pohodě.

 Prověřte si, zda vám váš mobilní operátor umožní v cílové zemi roaming, a zároveň, zda váš mobilní telefon v této zemi bude fungovat (pozor proto například na USA).

 Do svého mobilního telefonu si vložte čísla na vaši leteckou společnost, cestovní kancelář, hotel, ve kterém máte rezervaci ubytování, případně na člověka, který vás bude čekat na místě příletu, i další čísla, která byste mohli potřebovat nebo měli volat např. v případě zpoždění nebo jiných problémů.

 Jestliže si budete v zemi svého pobytu půjčovat auto, tak pokud máte svoje vlastní GPS, vezměte jej s sebou. Jen musíte prověřit/zajistit vložení příslušných map. GPS lze obvykle také pronajmout na místě, ale pokud by pronájem měl být delší než 14 dní, tak se často vyplatí si GPS na místě koupit.

 Zjistěte si, zda budete potřebovat konvertor zástrčky pro své elektrické spotřebiče a pokud jej máte, nezapomeňte si jej vzít, nebo si jej kupte hned po příletu na cílové letiště. Ne všechny hotely totiž konvertory mají (určitě jej budete potřebovat pro USA, Británii, Jižní Afriku, Kanadu, Malajsii, Singapur, Austrálii, Nový Zéland, Irsko, Japonsko, Mexiko, Dubaj, Maltu, Kypr i pro některé zásuvky ve Švýcarsku).

 Napětí v síti je v některých mimoevropských zemích jiné (například v USA nebo v Kanadě mají 110–120V, 60Hz). Prověřte si, zda vaše spotřebiče mohou normálně fungovat na místní napětí. Pokud ne, buď si sežeňte transformátor, nebo nechte tyto spotřebiče doma.

 Nezapomeňte na vízovou povinnost pro některé země, potřebná očkování pro některé země, požadovanou minimální dobu platnosti pasu, možnost vyměnit si alespoň trochu hotovosti do měny cílové země ještě před odletem. Tyto informace získáte obvykle na webových stránkách vyslanectví příslušné země nebo vám je sdělí vaše cestovní agentura při nákupu letenek.

 Vytiskněte si potvrzení o elektronické letence a vezměte jej s sebou. Podobně to udělejte s potvrzením nebo poukázkami na všechny další služby, které jste si předem zarezervovali (pronájem auta, ubytování, přeprava z letiště).

 Jestliže nepůjdete z letadla po příletu přímo na jednání, oblečte se pohodlně. Neprodyšné, těsné nebo formální oblečení nebývá nejpříjemnější.

 Prostudujte si webové stránky letiště odletu i příletu a případného přestupu. Zjistěte si nejlepší možnosti pozemní přepravy, přesunu mezi terminály a připravte se na ně. K nalezení stránek vašeho letiště můžete vložit do vyhledávače jméno letiště nebo je můžete najít  např. na www.atlasnavigator.com.

 Během cesty mějte při ruce tužku a kus papíru k poznamenání čísel východů, odletových časů a také pro vyplňování případných formulářů.

 Označte svá zavazadla něčím výrazným (barevná stužka, barevná čmouha), abyste je rychle a spolehlivě poznali i mezi podobnými zavazadly. Můžete si je také vyfotit, což velmi usnadní vaši situaci v případě ztráty nebo zatoulání vašich zavazadel.

 Na přívěsku uveďte mimo svou adresu také e-mail a mobilní telefonní číslo. Druhou přívěsku dejte i do zavazadla.

 Proti samovolnému otevření nebo možnosti vykradení používají cestovatelé na svá zavazadla často zámky. V USA už to nyní nelze, nebo to musejí být jen speciální zámky, které lze odemknout standardním klíčem. Osobně používám jen drát, drátěnou sponku nebo kroužek ke klíčům. Zipy se tak nemohou otevřít samy, a i případná snaha kufr se špatným úmyslem otevřít je tak zkomplikována. Bezpečnostní pracovníci nemají současně problém takovouto překážku zdolat. Vy neriskujete nutnost hledání nebo ztrátu klíčku.

 Většina leteckých společností akceptuje u cestujících v ekonomické třídě pouze jedno kabinové zavazadlo do určité váhy a stanovených rozměrů. Dejte si pozor, abyste v něm neměli zakázané předměty. Jejich aktuální přehled najdete na webových stránkách vaší letecké společnosti nebo odletového letiště.

 Před odjezdem na letiště se lehce najezte a napijte. Na cestu si trochu jídla můžete vzít, nápoje vám však nepustí bezpečnostní kontrola.

 Odjeďte na letiště s dostatečným časovým předstihem a co možná nejspolehlivějším způsobem. Do předstihu si přidejte čas na neočekávaná zdržení cestou na letiště.

 Pokud chcete jet na letiště taxíkem, objednejte si jej s předstihem na potřebný čas. Jinak byste na něj mohli dlouho čekat a zbytečně se zdržet.

 Nezapomeňte mít pas nebo občanský průkaz jednoduše dostupný. Než se dostanete do letadla, bude vaše totožnost několikrát prověřována.

 Pokud se u odbavení, pasové kontroly, bezpečnostní kontroly nebo někde jinde na letišti dostanete do fronty, která může způsobit váš opožděný příchod k nástupnímu můstku, snažte se o tom co nejdříve informovat některého pracovníka své letecké společnosti nebo letiště. Pokud je čas už opravdu kritický, pomůže vám to se frontou probojovat rychleji.

 Při nákupu bezcelního zboží (tekutiny, kosmetika) buďte v případě, že přestupujete, opatrní. Na přestupním letišti by vám jej nemuseli pustit, pokud není správně zabalené a zapečetěné na letišti některé smluvní země (v rámci EU platí všude jedna dohoda o balení a přepravě bezcelního zboží). Mnoho zemí mimo EU však žádnou dohodu s EU nemá, a tak byste o svůj nákup mohli při přestupu přijít.

 C. Odbavení, pasová a bezpečnostní kontrola, nástup do letadla a vlastní cesta

 Před odevzdáním svého zavazadla si jej můžete na řadě letišť nechat za malý poplatek zabalit do plastikové fólie. Je to velmi účinná ochrana proti vykradení, poškození nebo samovolnému otevření. Problém nastává v USA, kde musí být obsah každého odlétajícího zavazadla přístupný bezpečnostní kontrole. Balení už se tedy nenabízí, případně riskujete, že vám fólii bezpečnostní pracovníci stejně odstraní.

 U odbavovací neboli drop off přepážky si prověřte, že vaše zavazadlo je odbaveno skutečně do vaší konečné destinace a že máte potvrzení na předání každého kusu zavazadla k přepravě.

 Na svůj let se, pokud můžete, odbavte přes internet nebo u samoobslužných kiosků. Odbavení přes internet se provádí přes webové stránky vašeho dopravce. Kiosky k odbavení najdete na letišti. Obvykle ušetříte čas a můžete si lépe vybrat místo, pokud to společnost umožňuje a vy jej dosud nemáte. Pokud se odbavujete klasicky, mějte připravený svůj doklad totožnosti a v záloze vytištěné potvrzení o letence. S odbavovacím agentem se nepouštějte do hádky o váze zavazadel, velikosti příručního zavazadla nebo o přiděleném místu – hádku totiž nevyhrajete.

 Pokud je váš let zpožděný, zrušený nebo na vás prostě nezbylo místo, jednejte co nejrychleji. V případě, že jsou příslušné přepážky již plné jiných cestujících, zavolejte si na rezervační oddělení své letecké společnosti nebo telefonicky požádejte o pomoc svou cestovní kancelář.

 Pokud máte v místě příletu zajištěny pozemní služby, které jsou časově vázané (odvoz z letiště, ubytování) a zpoždění vašeho letu by je mohlo ohrozit, nezapomeňte o svém zpoždění někoho povolaného telefonicky, prostřednictvím sms nebo e-mailu informovat.

 Projděte pasovou a bezpečnostní kontrolou co nejdříve po odbavení nebo po příchodu na letiště. Pravděpodobnost čekání je tu vysoká.

 U pasové kontroly mějte připravenu palubní vstupenku (boarding pass) a pas nebo občanský průkaz. Pokud cestujete s malými dětmi, jsou v některých zemích vyžadovány ještě doplňkové doklady – před odjezdem si aktuální požadavky prověřte.

 Před bezpečnostní kontrolou si vyndejte všechny kovové věci jako mince, hodinky, telefon a sundejte náramky, pásky, vyndejte počítač a vůbec udělejte vše tak, abyste co nejpravděpodobněji kontrolním zařízením prošli bez pípání. Postarejte se, aby totéž udělaly i vaše děti a další spolucestující. Plňte bez reptání všechny požadavky bezpečnostních agentů. Nežertujte na téma únosů, zbraní, třaskavin nebo bezpečnostních kontrol. Nemuselo by to pro vás dopadnout dobře.

 V tranzitní hale si znovu prověřte číslo nástupního můstku (gate) na svůj let. Od chvíle příchodu nebo příletu na letiště či od odbavení se místo nástupu mohlo změnit.

 Těsně před nástupem se zdržujte v blízkosti vašeho nástupního můstku, abyste slyšeli případné změny či pokyny týkající se vašeho letu a/nebo informaci o změně nástupního můstku.

 Pokud máte větší kabinové zavazadlo, nastupujte do letadla co nejdříve, abyste měli možnost si pro něj najít dostatečný úložný prostor.

 Na palubě se snažte dát svoje kabinové zavazadlo i svršky do úložného prostoru. Je to bezpečnější, než je cpát pod sedadlo.

 Než si uložíte své příruční zavazadlo do úložného prostoru, vyndejte si z něj věci, které budete potřebovat během letu. To je důležité zvláště, když sedíte u okénka nebo uprostřed prostřední řady v širokotrupých letadlech.

 Když si sednete, povolte si tkaničky nebo sundejte boty, bude vám příjemněji a snížíte možnost natékání nohou.

 Myslete na ostatní cestující a dodržujte etiketu. Více se dočtete v knížce Chytré létání v kapitole „I v letadle můžeme imponovat svým chováním“.

 Za delšího letu se snažte procvičovat své tělo. Alkoholické nápoje požívejte za letu ještě s větší opatrností než na zemi. Nezapomínejte ale pít více běžných tekutin, než jste zvyklí na zemi.

D.  Po příletu na přestupní nebo cílové letiště

 Dokud se letadlo pohybuje, nevstávejte a počkejte, až zastaví u terminálu, zazní jemný gong a vypne se signalizace pro používání bezpečnostních pásů.

 Ihned po výstupu z letadla si zjistěte, kterým směrem potřebujete jít. Máte obvykle tyto možnosti:

 

  1. nástupní můstek návazného letu (gate, departures) – sem jdete, když letíte dále a jste na další let již odbaveni z místa předchozího odletu;
  2. transferová přepážka (transfer desk) – tu potřebujete jen pokud letíte dále, ale nejste na další let ještě odbaveni, nebo pokud máte od společnosti zajištěnu nějakou speciální službu jako ubytování a podobně;
  3. příletová pasová kontrola (passport control arrivals, immigration);
  4.  výdej zavazadel (baggage) – pokud máte ale nějaké speciální zavazadlo jako třeba lyže, musíte se zeptat, kde je dostanete. Obvykle je to u „over-size baggage“ přepážky;
  5.  východ z letiště (exit).

 Pokud přestupujete a jste na další let již odbaveni z vašeho prvního letiště, zkontrolujte si skutečný čas odletu, aktuální číslo nástupního můstku a přemístěte se k němu co nejdříve a co nejblíže.

 Když čekáte na svoje zavazadlo, najděte si co nejdříve zavazadlový vozíček (baggage trolley), později nemusí být žádný volný.

 Zatoulaná, ztracená, poškozená neb vykradená zavazadla nahlaste okamžitě na přepážce ztracených zavazadel (Lost Luggage/Baggage claims).

 Pokud nemáte zajištěno ubytování a nějaké potřebujete, jsou na letištích často kiosky, kde můžete po příletu jednoduše najít ubytování v různých kategoriích. Někde bývají k dispozici také panely s tlačítky, která vás okamžitě telefonicky spojí s hotely různých kategorií dle vašeho výběru. Více se můžete také dovědět na www.sleepinairports.com.

 Pokud v zemi příletu váš mobilní telefon nefunguje, na většině letišť si můžete koupit místní sim kartu buď samotnou, nebo i s levným telefonem. Při krátkém pobytu si je také můžete pronajmout. Ve městě pak už takovou službu nemusíte jednoduše najít, a tak na ni myslete raději hned na letišti.

 Jestliže jsou v místě příletu používány peníze, které s sebou nemáte, je obvykle nejlepší si je vybrat v automatu přes kreditní nebo bankovní kartu. Když kartu nemáte, tak si ještě na letišti vyměňte trochu hotovosti. Obvykle je lepší peníze měnit v bance než u kiosků agentur a směnáren – mimo výše kurzu si dávejte pozor i na výši jejich provize a poplatků.

 Než odjedete z letiště, myslete ještě na to, zda budete potřebovat redukci pro používání místních elektrických zásuvek. Pokud jste si ji nevzali s sebou z domu, tak letiště je obvykle to nejlepší místo, kde si ji můžete koupit.

 Jestliže si půjčujete auto a nemáte svůj vlastní přístroj GPS, můžete si jej při kratším pobytu obvykle pronajmout od vaší autopůjčovny. Pokud jej nenabízí nebo jej potřebujete na delší dobu (obvykle se koupě vyplatí tak od 14 dnů více), tak si GPS kupte – abyste jej mohli využít hned i na složitých výjezdech z letiště. Nezapomeňte se po něm proto podívat hned na letišti příletu. Později se také může složitě shánět.

  Z letiště cestujte jen oficiálními (legálními) taxíky a limuzínami, pronajatým či svým autem, nebo veřejnou dopravou.

E. Ještě pár všeobecných tipů

 Ke snížení a zkrácení vlivu změny časového pásma při delších letech (jet lag) zvažte použití těchto možností: 

    • Několik dní před odletem začněte postupně přecházet na časové pásmo v místě svého příletu.
    • Pokud je to možné, leťte nočním letem s příletem v místní čas ráno.
    • Nepijte alkohol za letu nebo jeho spotřebu omezte.
    • Pijte větší množství nealkoholických nápojů.
    • Udělejte maximum pro to, abyste za letu usnuli.
    • Případné tabletky na spaní užívejte rozumně, aby vás nejvíce neovlivnily až v čas příletu.
    • Po příletu se co nejdříve a co nejvíce pohybujte na čerstvém vzduchu a denním světle.
    • Nechoďte si „zdřímnout“ hned po příletu, snažte se vydržet až do běžného času ke spánku v místě příletu.

 Ke snížení pravděpodobnosti, že se vaše cesta může zkomplikovat ztrátou nebo krádeží peněz a dokladů, zvažte následující možnosti:

 Pokud máte dva cestovní pasy, cestujte s oběma, jen si je každý dejte také na jiné místo. I když máte jen jeden pas, můžete si vzít také občanský průkaz a i v tomto případě si dejte oba doklady na jiná místa.

 Hotovosti si neberte příliš. Kreditní karta je vždycky bezpečnější. Abyste se zabezpečili proti ztrátě finančních prostředků, hotovost si také rozdělte na dvě místa nebo mezi dvě osoby a karty si raději pořiďte dvě a opět si je dejte do různých míst (nikoliv v jednom zavazadle nebo oblečení).

 Zvykněte si své nejdůležitější věci překontrolovat vždy po každé změně místa nebo transakci. Člověk bývá při cestování ještě roztržitější než obvykle, můžete například pas zapomenout nebo vytratit u odbavovací přepážky, po pasové kontrole, na bezpečnostní kontrole, při nákupu v bezcelním obchodě, při kontrole vaší totožnosti u nástupu do letadla. Pokud si vždy prověříte, že jej po této činnosti máte na správném místě, tak jej při případné ztrátě můžete mnohem lehčeji najít a máte také stále dobrý pocit, že o něm víte. Podobně je tomu s palubní vstupenkou, kreditní kartou či peněženkou.

 Pokud chcete o létání vědět ještě o něco více, podívejte se na www.aviationhouse.net

 

 

Autor: Jiří Pruša | sobota 20.11.2010 16:40 | karma článku: 13,13 | přečteno: 1660x
  • Další články autora

Jiří Pruša

Jsou děti přežitek nebo dobrá investice?

Zajímavá úvaha Dana Vávry „Děti jsou přežitek“, kterou jsem si úplnou náhodou včera přečetl na tomto blogu, mě po nějakých pěti letech mlčení dovedla k tomu napsat konečně zase jeden příspěvek.

28.1.2019 v 10:38 | Karma: 40,03 | Přečteno: 4080x | Diskuse| Osobní

Jiří Pruša

Ostrovy severního moře, den 7

Dnes jsem udělal dobrý skutek. Svezl jsem správce letiště nad jeho letištěm a ostrovy kolem. Tak nadšeného spolucestujícího jsem snad ještě nikdy neměl.

23.6.2014 v 15:46 | Karma: 23,37 | Přečteno: 3185x | Diskuse| Cestování

Jiří Pruša

Letadélkem z Příbrami na Kypr

Najít trať z Příbrami do Paphosu na Kypru není úplně jednoduché. Můj základní cíl pro tuto 2500 km dlouhou cestu bylo letěl s jediným přistáním na celé cestě. Doletět jsem plánoval za dva dny. Cestou mě ale potkaly dvě zcela neočekávané záležitosti, které cestu zásadně zdramatizovaly. Díky tomu jsem se také nemohl dostatečně soustředit na fotografování a tak je tentokrát obrázků z vlastní cesty méně než bych si přál.

8.11.2013 v 9:15 | Karma: 32,10 | Přečteno: 4407x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Příběhy vybuchlého domu - týden po té

Dnes, v pondělí v 9 hodin 55 minut to je přesně jeden týden od chvíle, kdy došlo k výbuchu plynu v přízemí domu na Smetanově nábřeží v Praze 1. V globálním světě se každý po svém musíme vyrovnávat s tím, že někde bylo zemětřesení, jinde teroristický útok a někde úplně jinde po sobě lidi kvůli něčemu, pro nás často nepochopitelnému, střílejí. Tuto součást globalizace považuji za velmi stresující a nevím docela přesně, jak se s ní vyrovnávat. Možná proto všichni tak trochu věříme, že katastrofy se dějí nějak anonymně, někomu jinému, někde daleko v jiném světě.

6.5.2013 v 9:55 | Karma: 29,43 | Přečteno: 4229x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Tak ČSA se snad konečně někdo ujme

Po deseti letech se snad skončí smutná sága českého národního leteckého dopravce, jehož osud se od roku 2003 stal součástí soupeření našich hlavních politických stran. Je to právě těchto posledních deset let, kdy se ČSA zmítá na pokraji krachu především díky nereálně ambiciózním plánům svých vrcholových managementů dosazených zvenčí. Těchto posledních 10 let stálo české daňové poplatníky přes čtyři miliardy korun jen na státních podporách. Za tyto peníze máme nyní firmu, která je oceněna na 148,5 milionu Kč. Firmu, která navíc musela rozprodat všechna svá aktiva včetně letadel, hangárů, ziskových činností i vlastního sídla jen proto, aby přežila a byla schopná s finanční podporou státu ufinancovat přehmaty, které by v něrmálně fungujícím ekonomickém prostředí nevznikly.

15.3.2013 v 8:55 | Karma: 30,97 | Přečteno: 2337x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3720x
Letec a publicista
 

Držitel českého rekordu v počtu dosažených letišť. 
 

Fotky, videa, reportáže z mých expedic najdete na FlyingRevue.cz.
 

Knihy: 
- Svět letecké dopravy
- VFR Communication (výuková online aplikace pro piloty) 
- VFR anglická komunikace
- Chytré létání
- Abeceda reálného socialismu a další 

Seznam rubrik