Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komu slouží naše soudy?

Potenciálně se vlastně každý z nás může stát dlužníkem aniž o tom ví. Posílat platební upomínky není povinné a  je mnohem výhodnější malé pohledávky odprodat vymáhacím firmám. Ty se, více než o úhradu dlužné částky, zajímají o úhradu "odměny", která se obvykle pohybuje v částkách nad 6000 Kč i pro minimální pohledávky. Následující řádky popisují asi docela banální situaci, kterou u nás bohužel prožívají tisíce lidí.

 

Výzva s barevným pruhem k vyzvednutí doporučeného dopisu nevěstí obvykle nic příjemného. Dostal jsem takovou minulý týden. Na poště jsem zjistil, že zásilka je od obvodního soudu. Nevím o žádné soudní kauze, které bych se účastnil a tak jsem obálku netrpělivě otevřel. Po druhém přečtení kostrbatého úředního jazyka jsem začal chápat, že jsem žalovaný za nezaplacení částky 126,50 Kč Pražské plynárenské a.s. Dluh měl vzniknout v roce 2007 neuhrazením faktury na tuto částku. Soud neposlal žádné dokumenty, na jejichž základě byla dlužná částka stanovena, ale za to mi přikázal zaplatit těch 126,50 plus soudní výlohy 300 Kč plus 6 120 Kč jako „odměna“ právníkovi firmy, která dluh od Pražské plynárenské a.s. prý odkoupila a částku vymáhá. Alternativně jsem dostal možnost se odvolat a soudu předložit podpůrné dokumenty.

Možná jsem výjimka, ale prostě si doklady o úhradě 5 let neschovávám a právní detaily ohledně vymahatelnosti pohledávak v malíčku nemám. O dluhu jsem neměl ponětí, žádné upomínky nebo faktury jsem nedostal a smlouva s Pražskou plynárenskou a.s. zůstávala v platnosti a byla normálně plněná až do roku 2010. Ani při jejím ukončování nikdo nezmínil problém s jakoukoliv nezaplacenou částkou. Vypadá to tedy, že částku si buď někdo někde vymyslel, vystavil fakturu a prodal vymáhací firmě nebo se jednalo o opravdovou fakturu, která se ale zatoulala a místo zaslání upomínky ji někdo šikovný rychle odprodal než aby se s nějakou upomínkou obtěžoval. Za vymáhání totiž lze účtovat odměnu  6120 Kč zatímco zaslání upomínky je zdarma nebo za řádově menší poplatek.

Zvážil jsem možnosti a celou částku jsem zaplatil. Druhou možností bylo začít někde běhat, shánět neexistující doklady, psát soudu, čekat a pravděpodobně promeškat nějaké lhůty nebo nedodržet nějaké postupy. Vzhledem k tomu, že jsem často na cestách, byla takováto možnost velmi pravděpodobná a tak jsem živě viděl, jak se na mém bytě následně vyžívá exekutor. Najmout si na věc právníka by bylo ještě dražší, shánění nějakých potvrzení bych se stejně nevyhnul a nakonec bych z důvodů „nedostatečné dokumentace“ spor nejspíše stejně prohrál. Vím, že jsem se do boje v zájmu vylepšování celého systému pustit měl, ale z praktických důvodů jsem to neudělal.

Problém, který popisuji, není rozhodně a bohužel, ojedinělý. V různých obměnách jistě přivádí řadu lidí do velmi nepříjemných situací – každý jsme již nějaký podobný příběh slyšeli nebo četli.  Sám jsem došel k závěru, že jde spíše o výkupné než o úhrady dluhu. Pokud výkupné nezaplatíme, je v  sázce náš klid, čas nervy, ještě větší peníze, důstojnost atd.. Zaplacení výkupného může být proto vlastně nejlepším řešením. Smutné je, že vymáhat takové výkupné pomáhají parazitujícím jedincům a firmám naše soudy, které na druhou stranu jsou v mnoha jiných případech zoufale pomalé a svou pomalost svalují na pracovní přetížení. 

Autor: Jiří Pruša | středa 7.3.2012 17:18 | karma článku: 33,28 | přečteno: 2051x
  • Další články autora

Jiří Pruša

Proč si vlastně vydržujeme České aerolinie?

České aerolinie by měly nabízet své služby tak, aby to odpovídalo státním zájmům ČR, obchodním zájmům naší podníkatelské sféry a osobním potřebám jednotlivých obyvatel - to vše pokud možno ziskově. Informace, které nám ČSA dává i skutečnosti, které musíme jako cestovatelé i daňoví poplatníci akceptovat, ukazují však něco hodně jiného. Co tedy dává ČSA nárok požívat podpory státu?

28.2.2012 v 7:41 | Karma: 40,07 | Přečteno: 5755x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Lví snídaně - Boží hod 2011

V krátkém článku a pár fotografiích chci ukázat, že vánoční snídaně může mít také jinou podobu, než na jakou jsme v našich končinách zvyklí. Řada momentů nám však tak vzdálená být nemusí - maminčina péče, únava po jídle, tatínkova lenost, dětská hravost a určitě nějaké další.

10.1.2012 v 12:00 | Karma: 15,29 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Cestování

Jiří Pruša

Jak mi blog pomohl napsat knihu o socialismu

Před rokem jsem na blogu publikoval dvakrát týdně abecedně seřazené vysvětlení asi tisíce lidových i oficiálních výrazů z doby reálného socialismu, politické vtipy i budovatelská hesla. Pár příznivců mi navrhlo, abych udělal knihu. Vzal jsem to vážně a teď Vám chci popsat, jak to probíhalo.

28.11.2011 v 8:40 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3796x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Skotsko ze vzduchu

Skotsko je nám z mnoha pohledů velmi blízko – malý národ, krásná země, dlouhodobý boj o přežití s velkým sousedem, bratrovražedná historie, mnoho hradů, světově proslulí jedinci. Více než historií a podobnostmi chci v tomto článku přivábit leteckými pohledy. Letos v červenci bylo ve Skotsku překrásně a tak se při létání nad ním tajil dech. Věřím, že z přiložených fotografií pochopíte proč.

22.11.2011 v 19:04 | Karma: 35,80 | Přečteno: 10021x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Vulkanický Nový Zéland

Dvaadvacátého února zničilo zemětřesení velkou část města Christchurch na Jižním ostrově Nového Zélandu. Jak velká to byla náhoda? Myslel jsem na svou cestu po obou ostrovech Nového Zélandu před třemi roky a připomněl si, že jsem tam během třech neděl zažil dvě drobná zemětřesení, kterých si místní lidé ani nevšímali.

6.3.2011 v 19:40 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2500x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o vládou navrženou změnu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3720x
Letec a publicista
 

Držitel českého rekordu v počtu dosažených letišť. 
 

Fotky, videa, reportáže z mých expedic najdete na FlyingRevue.cz.
 

Knihy: 
- Svět letecké dopravy
- VFR Communication (výuková online aplikace pro piloty) 
- VFR anglická komunikace
- Chytré létání
- Abeceda reálného socialismu a další 

Seznam rubrik