Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruský imperializmus a brdští mírotvorci

Celkem trefné postarší české přirovnání říká, že Američan je jen umytý Rus. Něco na tom bude, velké národy toho mají v mezinárodní oblasti dost společného. Dějiny dvacátého století v našem prostoru by mohly být snad poučením o tom, že mezi USA a Ruskem je pro nás nějaký ten rozdíl a to značný rozdíl ve prospěch USA. Různí prostince naivní odpůrci radaru protiraketové obrany USA na našem území si zřejmě na nic z dějin minulého století nepamatují nebo pamatovat nechtějí – což je ta horší a nebezpečnější varianta.

Třeba lze u nich ale uspět alespoň přehledem událostí z posledních několika týdnů, který by mohl přispět k tomu, aby si nemysleli, že jen strýček Sam je zlý a nenechavý imperialista. Takže tu to máme: do výzbroje zavedeny nové balistické rakety, nový typ jaderné ponorky Jurij Dolgorukij, uveden do provozu obrovský radar u Petrohradu (jen začátek velkorysého projektu), obnoveny lety strategických bombardérů mimo území Ruska (dosud byly zastaveny jen z důvodů finančních!),  událo se velké vojenské cvičení s Čínou (součást spolupráce se zeměmi tzv. Šanghajské organizace), ruské bombardéry několikrát narušily vzdušný prostor Gruzie, atd. Dalo by se pokračovat – třeba tím, jak nám v poslední době ruská generalita otevřeně hrozí. To je vůbec velmi pikantní fakt, který bychom neměli přehlížet – totiž že ruští generálové posílají vzkazy jiným zemím přes média.

 
Pohled na ruské dějiny nám také jasně říká, že ať byl v Rusku u moci car, bolševik nebo Putin, ruská zahraniční politika v Evropě byla vždy stejná. Je to prostě geopolitická konstanta, která se nemění, ať se děje, co se děje. Možná někdy ruská rozpínavost na chvíli ustane, protože v Rusku momentálně není co do úst, ale hned jak se otřepou, už je to tu zas. Historická fakta jsou nesmlouvavá a naprosto jasná. Nenechme se mást krátkodobými jevy.

 
Pokud by se Spojené státy neangažovaly silně v Evropě a pokud bychom nebyli v NATO, není pochyb o tom, že Rusko by s námi bez milosti zacházelo jako s Gruzií. Tj. naprosto bezskrupulózní politický i ekonomický nátlak a otevřené vojenské hrozby – pokud bychom se ovšem nestali poslušně krotkou gubernií. Doufám, že ani nejzarytější odpůrci radaru nepředpokládají, že o nátlaku na pobaltské státy nebo Gruzii rozhoduje vášnivá debata v ruské občanské společnosti – ostatně se domnívám, že existence ruské občanské společnosti je spíše předmětem vášnivých debat v kroužcích ruských anarchistů.

 
Svobodně se rozvíjíme jen díky tomu, že my a naši sousedé jsme členy NATO. Za tuto výsadu platíme relativně jen velmi málo – nějaký ten radar na našem území a pár stovek vojáků v zahraničních misích. Být tomu jinak, proti holinám ruských vojáků by nás neuchránilo, ani kdybychom měli vojenský rozpočet jako Izrael.

 
Myslím si, že těchto nesamozřejmých věcí bychom si měli vážit a měli bychom k udržení jejich samozřejmosti také přispívat.  Radary NATO či USA na našem území nebo kupř. naše účast na misi v Afganistánu by proto měly být brány jako nezbytné minimum toho, co bychom měli dělat v zájmu vlastní bezpečnosti. Domnívám se, že takové věci rozhodně není možné rozhodovat v nějakém místním nebo jiném referendu. To opravdu není téma pro starostu Trokavce a proto by na takové hejhuly ani neměl být brán ohled. Přijměme to, že záležitosti národní bezpečnosti není možné rozhodovat v debatách. Musí být autoritativně rozhodnuty na nejvyšší politické úrovni.

 
Těší mě, že naše současná politická reprezentace, aspoň se mi zdá, je takových závažných a zodpovědných rozhodnutí schopná a je ochotná kvůli tomu třeba i riskovat volební preference. Naštěstí nejsme kverulantské Rakousko, které má v čele ministerstva obrany drzého hlupáka.

Moje články se s mým svolením objevují i na Neviditelném psu, Angle.cz a na eportal.cz.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Prokop | pátek 24.8.2007 10:32 | karma článku: 25,01 | přečteno: 1778x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:28

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Ročník 1978.

Oblíbení blogeři: pánové R. J. Hřebíček, Binko a Kremlík.

Právě čtu István Bibó, Breviárium.