Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už se nemohu dívat na tu parlamentní demagogii!

Kauza hlasování hýbe Poslaneckou sněmovnou. A médii. Andrej Babiš „se přiznal“, že se stydí za to, že je poslancem. Opozice vře. Poslanec Gazdík se cítí povinen vysvětlit ve své obci Suchá Loz a okolí (jak sám sdělil) že je zastáncem přísného dodržování jednacího řádu, předseda ODS již nechává psát ústavní stížnost. To vše proto, že 17 poslanců „nedávalo pozor“ při jednání poslaneckého klubu a pak i při hlasování, nebo „dávali pozor“ ale jsou přesvědčeni, že snížení spotřební daně u pohonných hmot naftu zlevní a lidé i podnikatelé začnou více jezdit a vybere se více peněz nežli za dnešního stavu. Byli pomýlení, ale již zmoudřeli. Ale zpochybnit své hlasování našel odvahu jen jediný poslanec. Znějí slova „skandál“, a mnozí pohrdají svými kolegy. Hrůza kráčí Sněmovnou. Ještě že je pátek……

Tak jak to vlastně s tou kauzou s klidem v duši máme hodnotit?

Tak předně § 76 odstavec 5 jednacího řádu sněmovny počítá s mentální rezervací poslance nebo s technickou chybou hlasovacího zařízení.

Mentální rezervace je stav, kdy vnější projev vůle neodpovídá vůli skutečné. Jinak - myslí si ano, ale zmáčkne ne, nebo naopak. Takový projev vůle je i v právní teorii obecně neplatný.

Technická chyba je nepravděpodobná, ale může jít o přešlap, vlastně přehmat. To je vlastně též případ mentální rezervace a takový projev vůle je neplatný.

Citovaný paragraf tyto situace řeší tím, že „Každý poslanec může vznést při hlasování či bezprostředně po něm námitku proti průběhu nebo výsledku hlasování. O takové námitce rozhodne sněmovna bez rozpravy“. Znamená to, že takový úkon může udělat poslanec ihned poté, co se dozví na vytištěné sjetině či pohledem do svého počítače, pokud toto sleduje elektronicky, že on hlasoval jinak, než je v evidenci o hlasování uvedeno. Bezprostřednost tedy musíme logicky vykládat bezprostředně poté, co se v záznamu o výsledku svého hlasování dozvěděl. Čas vyhlášení výsledku hlasování a této námitky tedy rozhodně nejsou vteřiny po sobě běžící.

V jiném paragrafu, a to § 54 odstavec 9 je uvedeno, že „Předseda poslaneckého klubu a předsedající mohou navrhnout přerušení schůze. O takovém návrhu rozhodne Sněmovna bez rozpravy:“. Současně musíme vzít na vědomí, že podle § 67 odstavec d.) udělí předsedající slovo kdykoliv o to požádá mj. předsedovi poslaneckého klubu. Není tedy povinen čekat, až se poslanec přesvědčí, že hlasoval špatně. (ostatně v USA je hlasování uvedeno jmenovitě na světelné tabuli takže taková reakce by měla být okamžitá, ovšem domnívám se že je v dějinách Kongresu USA zcela neznámá)

Byl-li sled událostí vskutku takový, že se hlasovalo, byly ohlášeny výsledky hlasování, pak bylo rozhodnuto o přerušení schůze předsedou klubu, mezi tím se jeden poslanec přesvědčil, že je na sjetině jiné hlasování než byla jeho vůle, a vznesl námitku ihned po zahájení schůze na přestávku klubu, pak splnil požadavek „bezprostřednosti“, protože ani jinou možnost neměl. Považoval bych to za nesprávné pokud by o přestávku požádal předseda poslaneckého klubu ČSSD, ale i v tomto případě platí napsané, jen bych se mohl domnívat, že klub chtěl 17 poslancům vyčinit.

Zastavme se u pojmu „bezprostředně“. Ano, jeho legální legislativní význam může podat pouze soud, v tomto případě Ústavní. Ale jazykový výklad nám naznačí mnohé. Slovo bezprostředně bylo vytvořeno jako termín odborný, filozofický či právnický a má se užívat v hranicích svého významu. Chceme-li vyjádřit jednání bez jakéhokoliv odkladu, volíme pojmy ihned, v okamžiku vyřčení, současně s určitým jevem, nebo určíme časovou lhůtu. Pojem bezprostředně nahrazuje pojem „přímo“ a má význam v tom, že počítá s linií podnět (výrok), zpracování informace a kontrola souladu s mojí vůlí a následná reakce. Pokud však proces zpracování informace byl jiným legálním způsobem přerušen tak, že neexistuje možnost uplatnit moji reakci, pak ona časová prodleva, v tomto případě přestávka na jednání klubu nemůže být důvodem k pochybnosti o bezprostřednosti reakce.

Komu se zdá moje úvaha, ovšem zpracovaná podle podkladů předních teoretiků složitá, nechť počká na nález Ústavního soudu. Ostatně nic jiného mu, ani opozičním poslancům, nezbývá.

Jinou otázkou je, zda chybu nešlo napravit jinak. Jistě že šlo, například v Senátu. Obava z toho, že Senát by zastával jiné stanovisko a návrh by propustil v přijaté podobě je podle mého pohrdání Senátem a je zcela nemístné. Ale dospět k závěru, že byl ohnut jednací řád sněmovny spatřuji jako tvrzení zcela nedůvodné.

Autor: Ivan Přikryl | pátek 25.7.2014 16:15 | karma článku: 7,20 | přečteno: 606x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Bytová politika a možná řešení-bude Fialova vláda také nečinná?

Jsem asi už veterán. Všem 12 premiérům jsem spolu s kolegy posílal prosby ať začnou bydlení řešit. Pan premiér Fiala jej přes kancelář ODS obdržel také. Kritizovat za nečinnost vládu v den poté, co byla jmenována je nesmysl, vím.

18.12.2021 v 9:00 | Karma: 11,44 | Přečteno: 265x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Terorismus, zase ty Vrbětice, politici.

Diskutovat s nejvyšším státním zástupcem o tom, zda v současné době všudepřítomné skloňování kauzy Vrbětice a ruských rozvědčíků je nebo není teroristický útok považuji za nadbytečné.

21.4.2021 v 9:00 | Karma: 9,51 | Přečteno: 416x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Procitnou hybatelé společnosti, nebo to dopadne jako vždy?

Jednou, před několika lety, jsem četl krátkou esej o údolí smrti. Je to nejteplejší místo v Americe kde nic neroste, protože tam neprší. Prý ale někdy v roce 2005 zde pár dní pršelo. Suché vyprahlé údolí krátce na to rozkvetlo.

29.1.2021 v 9:00 | Karma: 13,01 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Jak lze rozumět krokům vlády a Andreje Babiše?

Právní řád by měl mít určitou logickou strukturu. V praxi se stává právo naléhavým nástrojem především při řešení nestandardních situací. Zde se podle teoretiků objevuje zásadní dilema střetu totality a demokracie.

1.5.2020 v 9:00 | Karma: 12,86 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Vláda selhává v realizaci svého programu, ale řeší spory s prezidentem.

Zítra, za týden, odpovím, neodpovím. Pozornost upoutávají spory o ústavu. A mezi tím plyne čas, vláda již rok vládne. Místo sporů o kulturu - řeší realizaci programového prohlášení? Odpověď je jasná. Nikoliv. Alespoň v bydlení.

15.8.2019 v 17:45 | Karma: 11,87 | Přečteno: 302x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik