Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důchodová komise jiným úhlem pohledu

Nová, již 4 důchodová komise byla slavnostně prezentována. Jsem rád, že tomu tak je, ale uvědomuje si paní ministryně Maláčová, že ona a vláda mají i jiné významné nástroje v rukách, kterými získají pro své plány zdroje? Asi ne.

Ministryně práce a sociálních věcí oznámila vznik důchodové superkomise. Jana Maláčová je sympatická tím, že nemarní čas a je „ženou činu“. A také nově jmenovaná předsedkyně komise a rektorka Nerudová hned objasnila, co si od práce týmu které povede, slibuje. A také porovnala důchodové systémy u nás a v Rakousku s tím, že výše důchodů i náklady státu na jejich vyplácení jsou u sousedů významně vyšší, zatím co zdroje – objem státního rozpočtu je srovnatelný. Zjednodušeně – chceme-li zajistit důstojné důchody musíme s výdaji rozpočtu nakládat jinak, revidovat nezbytnost různých mandatorních výdajů a dát prioritu tam, kde ji chceme mít.

Je příznačné, že jedna z oblastí, kterou také shodou okolností má v kompetenci Maláčové ministerstvo – sociální bydlení – může být chápána jako „černá díra“ státního rozpočtu. Toto tvrzení dokládá v mnohém i Nejvyšší kontrolní úřad. Ten zcela nedávno prohlásil, že na podporu bydlení vynaložil stát za posledních dvacet let 232 miliard korun. „Kromě toho přispívá i ohroženým lidem na náklady na bydlení, za poslední dva roky šlo o 23,2 miliardy korun,“ uvedl NKÚ. Stát sice vynakládá na bydlení značné peníze, přínosy této podpory ale průkazně nevyhodnocuje. U podpořených sociálních bytů NKÚ zjistil, že stát nesleduje, kdo tyto byty užívá. Přitom poskytl dotace na víc než 22 tisíc takových bytů. Za slabinu tuzemské bytové politiky NKÚ považuje i to, že nejsou jasně vymezené pravomoci a odpovědnosti mezi institucemi, které mají podporu bydlení na starosti. Tolik publikované informace.

Ptám se tedy, zda je vznik komise dostatečným řešením. Existuje jakási „Národní rozpočtová rada“, složená však z ekonomů a mám pochybnosti, zda jsou schopni proniknout do všech zákoutí rozpočtové politiky státu a věnovat se neefektivním oblastem. Například tomu, že zmíněné miliardové výdaje jsou důsledkem nečinnosti státu v bytové politice, která trvá v některých oblastech již několik desítek let a zdá se, že vláda Andreje Babiše v ní hodlá pokračovat.

Je to jako „déja‘ vu“. V roce 1993 když jsem zasedal v komisi zemí EU pro sociální bydlení ve statutu pozorovatele nás právě Rakušané, ale i Němci či Francouzi varovali. Jedna z nejnákladnějších oblastí může být pro vás sociální bydlení. Může, ale nemusí. Když nevytvoříte levný model dostupného bydlení a budete spoléhat jen na tržní mechanismy bytové politiky, stane se tento segment bezednou studnou výdajů státu.

A to se také stalo. Popisovat zde, kolikrát jsme spolu s odborníky na bytovou politiku již od doby Klausovy a Zemanovy vlády až do dnešních dnů upozorňovali a navrhovali řešení považuji za zbytečné. V mém archivu jsou materiály, které tyto vlády oslovovaly, lež jak lze dovodit z citace zprávy NKÚ – zcela marně. A premiér Babiš a ministryně Dostálová tuto oblast i nadále považuji za zbytečnou, hodnou jen jakéhosi investičního plánu. Rarita, která nikde nefunguje.

Odpustím si popis řešení v detailu. Namísto podivných návrhů zákonů o sociálním bydlení je třeba obnovit vedle funkčního trhu s byty též neziskový sektor tak, jak funguje třeba právě v Rakousku. Podotýkám, že po dlouhá léta (od roku 1873 do roku 1953) to byl model pro obě země upraven shodnou právní normou.

Tento model je třeba bezodkladně obnovit. Kdo přesvědčí politiky, že je to nutné? Oni preferují kroky, které se projeví již zítra. Obnovíme li neziskové „obecně prospěšné společnosti bytové“, tak svůj měřitelný efekt přinesou v horizontu 10-20 let. O to víc je trestuhodné jakékoliv odkládání.

 

A tak doufám, že zmíněná superkomise ministryně Maláčové vezme v úvahu i uvedený argument a že vláda svoji nečinnost ukončí. Jinak dobré řešení nalezne jen stěží. A podobných oblastí bude v našem hospodaření s veřejnými prostředky jistě víc. To chce vizi vlády, co nejdřív. Jen aby to nedopadlo jako obvykle.

 

 

Autor: Ivan Přikryl | čtvrtek 31.1.2019 9:00 | karma článku: 17,23 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Proč vize Ministerstva pro místní rozvoj pro obce v sociálním bydlení nebude úspěšná.

Odpověď je v zásadě stručná. Protože je polovičatá. A naivní. Ale pokusím se o exaktnější odůvodnění.

5.9.2018 v 16:45 | Karma: 8,43 | Přečteno: 401x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Prezidentský slib.

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.".

19.6.2018 v 16:15 | Karma: 11,02 | Přečteno: 361x | Diskuse| Hyde park

Ivan Přikryl

Praho, probuď se alespoň před volbami! A nejen Praho, platí to i pro vládu.

Veřejnému a dostupnému bydlení to v ČR pořád drhne. Ministerstvo pro místní rozvoj o něm příliš nemluví, politici se snad přece jen nadechli, ale zakrátko uvidíme. Američani připouští, že koncem minulého století kopírovali.

8.6.2018 v 10:32 | Karma: 12,27 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Program bytové politiky? V exekutivě i Parlamentu hrobové ticho.

O vysoké ceně bytů není pochyb. Na mých blozích o tom najdete řadu článků,úvah. Server iDnes dnes zveřejnil článek "Ceny bytů v Česku neustále rostou. Proč, a jaký bude další vývoj". Dostupnost bytů je nesporně problém. Jak dál?

25.5.2018 v 14:15 | Karma: 10,55 | Přečteno: 290x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Referendum - do vlády či bezvládí

Dostávám denně mnoho mailů, jak od kandidátů na vládní posty, tak od odpůrců varujících, že lezeme do klece s predátorem, který nás roztrhá a vymaže z politické mapy. Jsem teď vzdálen asi 6435 km od Prahy a tak využívám svůj blog.

24.5.2018 v 18:00 | Karma: 8,88 | Přečteno: 436x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik