Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrozba! YouTube může zničit do tří let internet!

Alarmující zprávu, která vyvolala zděšení po celém světě, vydala včera v USA analytická firma Nemertes Research Group. Internet může nejpozději do tří let dokonale zkolabovat! Kupodivu česká zpravodajská média tuto zprávu nechala naprosto bez povšimnutí, přestože zhroucení internetové sítě by znamenalo skutečný celosvětový kolaps.

Už dnes mohou pozorovat především uživatelé internetových kabelových sítí postupné snižování rychlosti svého připojení k internetu. V USA je to někde až o 20%. Modelové studie, které analytici z Nemertes Research Group prováděli, signalizují, že situace je skutečně hrozivá a v roce 2010 může rychlý internet, tak jak jej známe dnes, úplně skončit.

 Kabely už nestačí

Vysokorychlostní internet, šířený kabelovými sítěmi, je závislý na jejich technické způsobilosti a materiálu. Především jde o koaxiální kabely a měděné vodiče, které mají určitou omezenou propustnost. Jsou sice v současné době nahrazovány optickými kabely s vyšší propustností, ale ani to nestačí. Proto analytici varují, že pokud se rychle nezačnou budovat alternativní bezdrátové sítě, bude pokračovat pomalá degradace internetu ke stavu, jaký jsme znali z dob pomalého telefonického připojení v jeho počátcích. Operátoři v USA už dnes hlásí, že do bezdrátových sítí budou muset investovat celých 55 miliard dolarů, což je o 70% více, než se původně plánovalo. Globální investice do záchrany internetu jsou odhadovány na 127 miliard dolarů!

 Můžeme děkovat videu

V čem vidí odborníci hlavní příčinu tohoto stavu? Především je to masivní nárůst objemných videosouborů, putujících po světovém webu. Hlavní roli zde hraje samozřejmě internetový videoportál YouTube, na kterém denně naskakují tisíce nových videonahrávek, které pak putují k dalším uživatelům. Ještě před dvěma roky téměř nikdo neměl o nějakém YouTube ani tušení. A dnes? YouTube „tloustne“ každý měsíc o celých 27 milionů gigabajtů dat!„Tato analýza nám odhaluje kritickou slabinu internetu a my musíme udělat vše pro posílení jeho kapacity, nebo budeme muset čelit celosvětovému kolapsu. Ten by mohl způsobit boží dopuštění v internetových službách,“reagoval na analýzu Larry Irving z internetové Innovation Alliance (IIA).

 Jak zareagují čeští provideři?

Kabeloví operátoři  a poskytovatelé širokopásmového připojení budou muset také přestavět své sítě s přihlédnutím k tomu, že ty nynější jsou stavěny především na posílání velkých objemů dat směrem ke koncovým uživatelům. Nyní je ale vidět razantní navýšení dat v podobě posílání hudby, videa a obrazu směrem od uživatelů, což je odrazem velkého nárůstu výměnných internetových sítí.

Zajímalo by mne, jak na tyto doslova alarmující skutečnosti zareagují čeští provideři. Oproti citovaným Spojeným státům máme už dnes v rychlosti internetu co dohánět a o tom, že by naše přenosové sítě byly na nějaké vysoké technické úrovni, nemůže být ani řeči. Vím o čem mluvím. Bydlím totiž nedaleko Prahy a o ADSL připojení žádám naše slavné O2 už dva roky. Prý nevyhovují technické parametry sítě. Co bude O2 říkat svým zákazníkům a současným uživatelům ADSL v roce 2010?

Autor: Pavel Preucil | čtvrtek 22.11.2007 23:22 | karma článku: 16,91 | přečteno: 1979x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Krev, pot a čest, nebo jen obyčejné prachy?

Při mediálních vystoupení Karolíny Peak se člověk připadá jako v jiříkově vidění. Ta paní vůbec nebere v potaz to, že všichni občané této země nejsou jen tupá lůza, vhodná jen k tomu, aby ze svých daní vykrmovala politiky, ale že převážná část národa má docela slušnou dávku inteligence na to, aby rozeznala pravdu od lži a podvod od čestného jednání.

20.4.2012 v 10:01 | Karma: 43,39 | Přečteno: 5019x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Premiér Nečas si dělá z ústavy trhací kalendář!

Karolína Peak a ministři Jankovský a Dobeš už nejsou členy VV. Odešli a vytvořili novou „platformu“, což je pouze jiné slovo pro podrazácký gang. A tady začíná to nejděsivější, ale tak příznačné pro tuto společnost. Všichni zatím zůstávají členy vládní koalice, kterou však tvoří ODS, TOP09 a VV! Jak mohou být tedy členy trojkoalice, když nejsou v žádné z jejích stran?

18.4.2012 v 13:19 | Karma: 47,26 | Přečteno: 14595x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Čertovsky chytrý tah Věcí veřejných

Finančák Kalousek o nich hovoří jako o jakési slizké a odporné věci, premiér Nečas je považuje za skvrnu na křišťálově čistém obrazu české vlády a národ v nich vidí sebranku prospěchářských křiváků. Podle mne jsou všichni vedle, jak ta jedle. Veverky jsou chytré jako opice a mají všechno pod kontrolou.

3.4.2012 v 20:19 | Karma: 22,85 | Přečteno: 2306x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Slyším dupot premiérských nožiček!

Budiž pochváleni brněnští studenti, kteří spustili projekt demagog.cz. Máme zde objektivní a v českých luzích a hájích dosud neotřelý projekt, mapující pravdivost výroků našich politiků, ať už z pravého či levého spektra. První reakce už jsou zde a vůbec se nedivím, že se jako první ozvala potrefená husa, skrývající se za jménem Petra Nečase. Ten totiž zadupal premiérskou nožičkou a vydupal si zcela novou analýzu svého projevu, která z něj udělala pravdomluvného klaďase typu Mirka Dušína, pro kterého je lež něčím naprosto nepředstavitelným.

19.3.2012 v 12:54 | Karma: 27,58 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Probouzí se sopka na ostrově Santorini?

Podle posledních zjištění vykazuje sopečná kaldera na ostrově Santorini známky neklidu. Kaldera je vlastně sopečná prohlubeň v podobě kotle, naplněného vodou. Typickým příkladem kaldery je právě malebný ostrůvek Santorini v Egejském moři, který mnozí z nás navštívili. Jak víme, tento ostrůvek je pozůstatkem sopky, která zde vybuchla před 3600 lety.

14.3.2012 v 11:17 | Karma: 28,29 | Přečteno: 6677x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.