Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blíží se soumrak papírových stvrzenek?

Účty, účty, účty. Také vás otravují kupy papírových stvrzenek v beznadějně naditých peněženkách? Také převrátíte občas naruby všechny zásuvky v bytě, abyste našli účtenku, potřebnou k reklamaci vadného zboží? Věřím, že ano. Patří to přece k běžným strastiplným maličkostem našeho života. 

Takovýchto krásných alejí padne kvuli úetenkám každoroeni pikná oádkaPavel Preucil A co teprve firmy a živnostníci, hromadící kupy stvrzenek a účtů pro daňové účetnictví a účetní uzávěrky. V celkovém objemu jde o statisíce tun papíru, na který padne hezkých pár hektarů lesa.

 

 Americká společnost TransactionTree nyní přichází s převratným řešením. Emailovou stvrzenkovou službou. Pokladny maloobchodních prodejen budou vybaveny miniterminálem, napojeným na internet. Pokladní vloží do čtečky vaši platební kartu, ve které je zakódován i váš email, na který chcete dostávat účty. Pomocí speciálního softwaru se odešle elektronická stvrzenka na portál, na kterém se budou data zákazníků ukládat, nebo přímo do emailové schránky spotřebitele. Celá elektronická transakce vyloučí z oběhu papír, inkoust potřebný pro tisk stvrzenek a koneckonců i tiskárny.  

Systém, nazvaný NoMo, prý zvládne všechny typy platební dokumentace. S jeho pomocí by se měla odbourat řada činností, nutných pro evidenci dokladů a zjednodušit život spotřebitelům. Už si nebudeme muset pamatovat, kam jsme to proboha založili tu zpropadenou stvrzenku, ale prostě klikneme do své emailové schránky a tam ji bleskově najdeme. Každá stvrzenka bude mít unikátní kód, který zamezí podvodům. 

Lidé dnes více než kdy předtím, hledají cesty, jak si s pomocí maličkostí zjednodušit každodenní život a současně pomáhat životnímu prostředí. A elektronické stvrzenky mohou být jednou z takových cest. Systém je prý ve své podstatě velmi jednoduchý a pro obchodníky by neměl znamenat větší finanční zatížení. Navíc urychlí i provoz u pokladen, kde se musí mnohdy zbytečně čekat na tisk stvrzenky. 

Podle TransactionTree nepřijdou zkrátka ani obchodníci. Služba jim totiž umožní sledovat nákupní trendy svých zákazníků a vytvářet i předpoklady pro přímý marketing. I jim se samozřejmě sníží výdaje za papírové stvrzenky a jejich tisk.

Věc má jeden malý háček. Alespoň u nás, v České republice. Předpokládá totiž, že je každý občan napojen na internet a má svoji emailovou schránku. Než se k takovému ideálnímu stavu propracujeme, bude to ještě hezkých pár let trvat. Nicméně myšlenka je to dobrá a osobně bych její uplatnění v praxi uvítal co nejdříve. Už třetí den totiž hledám účet za porouchaný vysavač.

 Podrobnosti na: www.transactiontree.com

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Preucil | čtvrtek 22.1.2009 6:40 | karma článku: 13,50 | přečteno: 2284x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Stahuji a sdílím! Jsem pirát?

Horlivost, až zarputilost s jakou mnozí lidé obhajují smlouvu ACTA, není ničím jiným, než odrazem jejich neuvěřitelné hrůzy z internetu. Tito lidé se nijak netají tím, že internet je pro ně nepřítelem číslo 1., kterého je nutno svázat, omezit, zavřít do klece a tvrdě cenzurovat. Represe ale nikdy nebyly řešením. Dějiny jsou toho dostatečným důkazem a špatně vždy skončřili ti, kdo je prosazovali!.

19.2.2012 v 13:16 | Karma: 30,62 | Přečteno: 2046x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Politické procesy jsou zpět!

Ani jsme se nenadáli a naše“nezávislé“ soudy se staly závislými a navrátily nás k ryze komunistickým, totalitním praktikám. Dokladem toho je nejnovější rozsudek soudkyně Markéty Langerové, která odsoudila olomouckého řidiče Romana Smetanu ke sto dnům vězení za to, že jejímu manželovi Ivanu Langerovi namaloval na plakátě tykadla!

15.2.2012 v 6:45 | Karma: 35,83 | Přečteno: 2515x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kvůli problémům s dávkami budou padat hlavy. Moje ne, pravil Drábek

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek by měl být pasován na velmistra ve lhaní. Když jsem viděl nechápavé pohledy kolegů novinářů na tiskové konferenci pana ministra, kde naprosto bezostyšně lhal o tom, že všechny dávky byly v lednu vyplaceny, že nepochybil on, ale pracovníci na krajích a že jeho systém je plně funkční, doslova jsem se za tuto karikaturu ministra styděl.

1.2.2012 v 18:06 | Karma: 33,27 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Odhalení: Petr Gazdík je mimozemšťan!

Po přečtení rozhovoru předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka v Parlamentních listech jsem nabyl jistoty, že jde o mimozemšťana, žijícího až doposud v jiném vesmíru či přinejmenším v jiné dimenzi, nikoli v reálném kapitalismu České republiky.

2.1.2012 v 10:01 | Karma: 39,26 | Přečteno: 3274x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kdo se bojí občana Havla i po smrti?

Oproti původnímu programu smutečního ceremoniálu, připraveného k uctění památky Václava Havla, se náhle dozvídáme, že na zásah jakési neviditelné ruky (snad ne tržní) nepůjde průvod Prahou od Pražské křižovatky na Pražský hrad, nýbrž jen pár set metrů z Loretánské ulice ke Starému královskému paláci na Hradě.

20.12.2011 v 6:30 | Karma: 25,61 | Přečteno: 2414x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.