Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blíží se soumrak papírových stvrzenek?

Účty, účty, účty. Také vás otravují kupy papírových stvrzenek v beznadějně naditých peněženkách? Také převrátíte občas naruby všechny zásuvky v bytě, abyste našli účtenku, potřebnou k reklamaci vadného zboží? Věřím, že ano. Patří to přece k běžným strastiplným maličkostem našeho života. 

Takovýchto krásných alejí padne kvuli úetenkám každoroeni pikná oádkaPavel Preucil A co teprve firmy a živnostníci, hromadící kupy stvrzenek a účtů pro daňové účetnictví a účetní uzávěrky. V celkovém objemu jde o statisíce tun papíru, na který padne hezkých pár hektarů lesa.

 

 Americká společnost TransactionTree nyní přichází s převratným řešením. Emailovou stvrzenkovou službou. Pokladny maloobchodních prodejen budou vybaveny miniterminálem, napojeným na internet. Pokladní vloží do čtečky vaši platební kartu, ve které je zakódován i váš email, na který chcete dostávat účty. Pomocí speciálního softwaru se odešle elektronická stvrzenka na portál, na kterém se budou data zákazníků ukládat, nebo přímo do emailové schránky spotřebitele. Celá elektronická transakce vyloučí z oběhu papír, inkoust potřebný pro tisk stvrzenek a koneckonců i tiskárny.  

Systém, nazvaný NoMo, prý zvládne všechny typy platební dokumentace. S jeho pomocí by se měla odbourat řada činností, nutných pro evidenci dokladů a zjednodušit život spotřebitelům. Už si nebudeme muset pamatovat, kam jsme to proboha založili tu zpropadenou stvrzenku, ale prostě klikneme do své emailové schránky a tam ji bleskově najdeme. Každá stvrzenka bude mít unikátní kód, který zamezí podvodům. 

Lidé dnes více než kdy předtím, hledají cesty, jak si s pomocí maličkostí zjednodušit každodenní život a současně pomáhat životnímu prostředí. A elektronické stvrzenky mohou být jednou z takových cest. Systém je prý ve své podstatě velmi jednoduchý a pro obchodníky by neměl znamenat větší finanční zatížení. Navíc urychlí i provoz u pokladen, kde se musí mnohdy zbytečně čekat na tisk stvrzenky. 

Podle TransactionTree nepřijdou zkrátka ani obchodníci. Služba jim totiž umožní sledovat nákupní trendy svých zákazníků a vytvářet i předpoklady pro přímý marketing. I jim se samozřejmě sníží výdaje za papírové stvrzenky a jejich tisk.

Věc má jeden malý háček. Alespoň u nás, v České republice. Předpokládá totiž, že je každý občan napojen na internet a má svoji emailovou schránku. Než se k takovému ideálnímu stavu propracujeme, bude to ještě hezkých pár let trvat. Nicméně myšlenka je to dobrá a osobně bych její uplatnění v praxi uvítal co nejdříve. Už třetí den totiž hledám účet za porouchaný vysavač.

 Podrobnosti na: www.transactiontree.com

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Preucil | čtvrtek 22.1.2009 6:40 | karma článku: 13,50 | přečteno: 2284x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Krev, pot a čest, nebo jen obyčejné prachy?

Při mediálních vystoupení Karolíny Peak se člověk připadá jako v jiříkově vidění. Ta paní vůbec nebere v potaz to, že všichni občané této země nejsou jen tupá lůza, vhodná jen k tomu, aby ze svých daní vykrmovala politiky, ale že převážná část národa má docela slušnou dávku inteligence na to, aby rozeznala pravdu od lži a podvod od čestného jednání.

20.4.2012 v 10:01 | Karma: 43,39 | Přečteno: 5019x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Premiér Nečas si dělá z ústavy trhací kalendář!

Karolína Peak a ministři Jankovský a Dobeš už nejsou členy VV. Odešli a vytvořili novou „platformu“, což je pouze jiné slovo pro podrazácký gang. A tady začíná to nejděsivější, ale tak příznačné pro tuto společnost. Všichni zatím zůstávají členy vládní koalice, kterou však tvoří ODS, TOP09 a VV! Jak mohou být tedy členy trojkoalice, když nejsou v žádné z jejích stran?

18.4.2012 v 13:19 | Karma: 47,26 | Přečteno: 14595x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Čertovsky chytrý tah Věcí veřejných

Finančák Kalousek o nich hovoří jako o jakési slizké a odporné věci, premiér Nečas je považuje za skvrnu na křišťálově čistém obrazu české vlády a národ v nich vidí sebranku prospěchářských křiváků. Podle mne jsou všichni vedle, jak ta jedle. Veverky jsou chytré jako opice a mají všechno pod kontrolou.

3.4.2012 v 20:19 | Karma: 22,85 | Přečteno: 2306x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Slyším dupot premiérských nožiček!

Budiž pochváleni brněnští studenti, kteří spustili projekt demagog.cz. Máme zde objektivní a v českých luzích a hájích dosud neotřelý projekt, mapující pravdivost výroků našich politiků, ať už z pravého či levého spektra. První reakce už jsou zde a vůbec se nedivím, že se jako první ozvala potrefená husa, skrývající se za jménem Petra Nečase. Ten totiž zadupal premiérskou nožičkou a vydupal si zcela novou analýzu svého projevu, která z něj udělala pravdomluvného klaďase typu Mirka Dušína, pro kterého je lež něčím naprosto nepředstavitelným.

19.3.2012 v 12:54 | Karma: 27,58 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Probouzí se sopka na ostrově Santorini?

Podle posledních zjištění vykazuje sopečná kaldera na ostrově Santorini známky neklidu. Kaldera je vlastně sopečná prohlubeň v podobě kotle, naplněného vodou. Typickým příkladem kaldery je právě malebný ostrůvek Santorini v Egejském moři, který mnozí z nás navštívili. Jak víme, tento ostrůvek je pozůstatkem sopky, která zde vybuchla před 3600 lety.

14.3.2012 v 11:17 | Karma: 28,29 | Přečteno: 6677x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.