Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kterak jsem se vlažně postavil ke zrádcovskému režimu Husáka, Jakeše a dalších soudruhů!

Sebekriticky musím přiznat, že jsem proti normalizačnímu režimu nikdy aktivně nebojoval. Na rozdíl od mého kamaráda, který za chvilkovou demonstraci proti ruské okupaci dostal třicet měsíců nepodmíněně.

O tom kamarádovi jsem nedávno napsal blog a někteří zdejší diskutéři, co jsou stateční třicet let po okupaci a vědí, kdo a jak se měl kdysi chovat, ho označili za zoufalce a hlupáka. Prý šel hlavou proti zdi. To se měl, tedy z pohledu těchto „statečných“, upálit jako Jan Palach?! A nešel vlastně i Jan Palach hlavou proti zdi?

Tristní je, že v roce 2018, tedy téměř třicet let po tzv. Sametové revoluci, neustále hledáme vnitřního nepřítele (Babiš, Zeman, Tomio atp.), případně se vracíme do dávné minulosti. Komunisti všechno rozkradli a zůstala po nich spálená země. A kdo tohle rozporuje, pak je komunista, estébák, další nálepky přidejte podle chuti a nálady. Jen je mi nejasné, jak na údajně rozkradeném komunistickém majetku mohla vzniknout současná sorta miliardářů? Kdo nechce, neslyší. Buďto byl majetek komunisty zkonfiskován a díky jejich ekonomické neschopnosti šel do kopru, ovšem pak by tedy nešlo na něm vydělat. Národnímu hospodářství sice nerozumím, jen jsem slyšel, jak z někdejšího státního majetku zbohatli lidé jako Kožený, Krejčíř, Bakala a ano, i ten Andrej Babiš. Když údajně nebylo co ukrást, neb to ukradli komunisti, tak mi třeba vysvětlete to OKD, námořní plavbu a spoustu dalších lukrativních podniků.

Teď dám slovo emigrantovi Šiškovi, který v souvislosti s mou osobou kdesi v diskuzi poznamenal (on to tedy pod mými blogy píše vždy, je to klasický stalker): Co byste cekala od nekoho, kdo psal v dobe normalizace a okupace zeme agitky do Rudeho Prava a dalsich komunistickych novin. BTW - kdyz na to nekdo upozorni tak se rozciluje, je ale zajimave, ze je to v odkazu, ktery si sam dal do informaci o jeho osobe ..

Ano, máte vpravo pod mým fotem odkaz na stránky Ústavu pro českou literaturu Akademie věd. Jenže oni přišli sami a já se nemám za co stydět, že jsem ve Slovníku českých spisovatelů. V jeho záhlaví je následující vysvětlení: Slovník vznikl na základě knižního Slovníku českých spisovatelů od roku 1945, který v devadesátých letech připravili pracovníci Ústavu pro českou literaturu AV ČR pod vedením Pavla Janouška (vyšel ve dvou dílech v letech 1995 a 1998), a Slovníku českých literárních časopisů, periodických literárních sborníků a almanachů, který zpracovala brněnská pobočka ÚČL (red. Blahoslav Dokoupil, 2002).

Trochu zpět do mého mládí. Když jsem se naučil psát, rozhodl jsem se, že se stanu spisovatelem a v osmi letech jsem napsal svůj první román Falešný doktor Kafka. Plnicím perem a do školního sešitu. Následovaly další, western Orlí Oko či detektivka Střepy z rozbitého skla. Rodina nade mnou kroutila hlavou, nikdy se v ní nevyskytl „písmák“ a vůbec nechápala, proč tak činím. Já si ale dál snil svůj příběh o spisovateli a fakt se omlouvám, že jsem si neuvědomoval, že vlastně kolaboruju s nějakým režimem. Byl jsem šťasten, když můj první příběh vyšel v časopise Pes přítel člověka a já za to navíc obdržel honorář ve výši čtyřicet korun.

Dospíval jsem, chodil za holkama a na diskošky, ale stále jsem psal. Tak vznikl román Beatles se stejně rozpadli, dokončil jsem ho ve dvaadvaceti letech, ale tehdy díky poměrům v polygrafickém průmyslu (všechno se plánovalo), vyšel až o čtyři roky později. Důležité je, že jsem neměl ani tlačenku, pocházel jsem z bezvýznamné rodiny, co mě furt podezřívala, proč cvakám na tom zastaralém psacím stroji značky Mercedes (jo, měli jsme tehdy psací stroj, což tehdy nepatřilo k běžnému vybavení domácnosti). A pak se najednou všichni včetně mě divili, když se ozvalo nakladatelství Mladá fronta, kam jsem rukopis zaslal, že ho vydají. Díky tomu jsem se dostal do pozornosti literárních kritiků a redaktorů kulturních rubrik. Tehdy patřila v každých novinách neoddělitelně ke každému vydání povídka (umíte si to dneska představit?) a já začal publikovat v Zemědělských novinách. Tam nejvíc, pak následovala příloha Tvorby Kmen, kterou vedl Ondřej Neff – a jen jednou, jedinkrát, jsem publikoval povídku v Rudém právu. Normální, žádnou agitku, jak píše emigrant Siska a to v množném čísle, jako bych v RP publikoval každý den.

Jistý Jan Řeháček se k tomu vyjádřil: No, vzhledem k tomu, jak vlažně jste se postavil ke zrádcovskému režimu soudruhů Husáka, Bilaka, Indry, Jakeše, Fojtíka a dalších, tak mi přijde trochu nevkusné, že se teď stylizujete tak, jako byste stál v jedné řadě s Miladou Horákovou, Heliodorem Píkou nebo Josefem Toufarem.

Řeháčku, Sisko a vy další třicet let po „sametovce“ antikomunisté, omlouvám se vám, že jsem si dovolil splnit svůj dětský sen. Nelezl jsem režimu do zadku, nebyl jsem členem KSČ ani SSM, spolupráci s nikým nepodepsal.  Chtěl jsem jen slušně žít, postarat se o rodinu, ale to lidé vašeho typu nikdy nepochopí. A jestli jsem byl vlažný k tehdejšímu režimu? Samozřejmě ano, ale na rozdíl od Václava Havla jsem měl děti a musel se o ně postarat.

Takže, vážení diskutéři, suďte mě za moji vlažnost. Ne za vlažnost, ale vlastně za zbabělost!

 

 

 

 

Autor: Aleš Presler | úterý 11.9.2018 9:16 | karma článku: 34,47 | přečteno: 1082x
  • Další články autora

Aleš Presler

Svět je v pořádku: Listopadové koncerty Jarka Nohavici jsou beznadějně vyprodány.

Psal se podzim roku 1938, Němci zabrali naše pohraničí. Masaryk byl po smrti, prezident Beneš vzal kramle a lůza hledala viníka za nastalou mizérii. Našla ho v osobě Karla Čapka.

5.11.2018 v 19:20 | Karma: 43,48 | Přečteno: 2141x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Kdo byl větší hrdina: Julius Fučík, anebo Václav Havel?

„Kdybys mi posílala balík, tak jako obvykle: šťávy v prášku, citróny, plátkový sýr, doutníky, trochu inst. kakaa apod.“ Tolik citace z dopisu Václava Havla manželce Olze.

18.10.2018 v 14:05 | Karma: 41,34 | Přečteno: 2537x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Přijdu vám rozbít okno. Vím, kde bydlíte, aneb kavárníci přitvrdili.

Otevřeně si přiznejme, že bohužel žijeme ve virtuálním světě a ten skutečný jaksi nevnímáme. Což ovšem neznamená, že někteří „virtualistové“ by vám s chutí udělali to nejhorší.

18.10.2018 v 12:27 | Karma: 40,94 | Přečteno: 2551x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Zcela jistě jste byl na vojně a přísahal jste socialistické vlasti. Nestyďte se za to!

Tak toto mi napsal bloger-terapeut Jan Jílek a pokračoval: „Docela chápu, že jste miloval socialismus, nic lepšího jste si neuměl představit a dodnes vám to vydrželo.“

6.10.2018 v 9:45 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Kavárníci bodují. Mnichovský diktát a zradu západních spojenců opět nazývají dohodou.

Naplivat na památku našich předků, že se nebránili a nenechali zničit náš národ, který byl obklopen ze všech stran nepřáteli, to kavárníkům jde. Jsou stateční i dnes, třeba před sněmovnou házejí petlahve na premiéra.

3.10.2018 v 8:44 | Karma: 39,12 | Přečteno: 1755x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3270x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik