Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Paeris Kiran

12. 3. 2011 9:19
Několik poznámek

1) Co když vaši účast na tvorbě prostředků nikdo nepotřebu a to že vás, řekněme "zaměstná" je pro něj v podstatě prodělečné?

2) Ten graf co jste vyplodil je hovadina nejlepšího kalibru... nemůžete srovnávat dvě věci které jsou na levé a na pravé Y ose.  Tak lze zobrazovat pouze absolutně nezávislé veličiny.

3) Systém je efektivní pouze v případy že faktické náklady na jeho provoz jsou menší než výhody které přináší. Proto došlo ke zhroucení komunismu :D ekonomický systém byl příliš složitý a těžkopádný, proto byl nahrazen západním socialním státem... který sice tehdy úplně stejnými problémy, ale v mnohem menší míře.

Nyní celkem akutně (a prozatím zdá se že nevyhnutelně) hrozí že bude nahrazen ještě méně nákladným čínským modelem "komunismu" (číňan co bydlí vedle mě na koleji označuje tuhle zemi 100x levicovější než je čína)

4) Stát může přežít jenom když funguje jeho ekonomika alespoň tak aby zaplatila jeho existenci. Pokud ne tak se stát stejně zhroutí.

0 0
možnosti

krpjan

12. 3. 2011 11:50
Re: Několik poznámek

K bodu 1  Otázka nesouvisí s tématem článku ten řeší vzájemnou souvislost úrovně řízení a chaosu.

K bodu 2  Graf můžete chápat jako složení dvou grafů. Řekněme, že osy X a Y jsou pro vyjádření chaosu jsou sklopeny. Jestli to nemůžete pochopit, tak si namalujte osu vyjadřující chaos na stejnou stranu na které je vynesena osa úrovně řízení.

K bodu 3 To přesně vystihuje můj článek, děkuji za doplnění. Chaos snižuje efektivitu systému a způsobuje ztrátu ve formě vyšších nákladů. S tím komunismem bych byl opatrný, Komunisté udržovali státní rozpočet skoro 20 let zcela vyrovnaný. Srovnáme-li současný státní rozpočet, pak se jedná o absolutní chaos ve srovnání s tím dřívějším systémem. Nepleťte do ekonomie ideologii.

K bodu 4 To máte zcela pravdu a zase potvrzujete, co píši. Jak vidíte, neoliberální ekonomiky se v dnešní krizi prakticky všechny zhroutily díky státním dluhům. Takže jejich ekonomiky nefungují

0 0
možnosti

krpjan

12. 3. 2011 12:36
Re: Několik poznámek

Ještě k tomu číňanovi. Máte pravdu. Komunistická strana byla ve své podstatě podnikatelská organizace s absolutní mocí. Čili kapitalsmus pur. Oba systémy jsou založeny na stejném vykořisťovatelském zákldě. Pak ale nastává problém, proč se na komunismus tak nadává, když se vlastně jedná o kapitalistický systém .Snad je to tím, že zisky šly do státní kasy a stát vynakládal tyto prostředky ve prospěch občanů, kdežto v té nynější formě jdou zisky do soukromých kapes a občan utře nos. No peníze mohou být pouze v jedné kapse.  :-P

0 0
možnosti

Paeris Kiran

12. 3. 2011 13:24
Re: Několik poznámek

Víte proč si Mao C´thung říkal "komunista"? Jenom proto aby ho sověti podpořili proti američany podporovanému Čankajškovi.

To byl jeden jediný důvod jeho tzv "komunistické rétoriky" hned jak se čankajška zbavil (tchaj wan jakkoliv je o něj veden rétorický spor) je z hlediska kontinentální číny nepodstatná. Tak se vrátil k 5000 let osvědčenému Čínskému způsobu vládnutí.

Jediný faktický rozdíl mezi současnou čínou a starým čínským císařstvím v systému vládnutí je ten že se funkce prostě přejmenovali.

Čínský komunismus není to co se "soudruzi" snažili vybudovat tady. V podstatě řečeno je to jeho pravým opakem. Čínské vládě je běžný číňan ukradený pokud neporušuje zákony, tak ho nenutí aby chodil na brigády, nenutí ho ani aby pracoval... ale také je jí jedno že umře hlady.

Pokud neděláte bordel proti vládě tak jste v číně v podstatě svobodnější než v Evropě.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

12. 3. 2011 13:33
Re: Několik poznámek

Jaký vyrovnaný rozpočet? Myslíte ty dluhy ve státních fabrikách?

Nebylo nic mimořádného že slévárna odlila ingoty jenom aby splnila plán a další rok ty samé přetavovala znovu proto že je nikdo k ničemu fakticky nepotřeboval?

Že 30 let komunisti nesáhli na centra měst, že sice postavili novou silnici aby tokrásně vypadalo ale opravy starého šli do háje?

Navíc většinu "rozpočtů" si komunisti v podstatě  zajistili krádeží soukromého majetku (po roce 1948) tzv. "znárodněním".

Jakékoli zabavení legálně nabitého majetku za jinou (nebo žádnou) cenu než požaduje jeho majitel je KRÁDEŽ. (exekuce sem netahat: Dlužník se zavazuje dluh zaplatit a ručí majetkem- tudíž k exekuci dal předem souhlas dle podmínek smlouvy)

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.