Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

jeste asocialnejsi grupa

12. 3. 2011 16:03
asi takhle:

firmy se snazi, protoze diky sve snaze maji moznost generovat zisk ... a zamestnanci se snazi, protoze kdyz se bude darit firme, budou se mit lepe i oni sami. pokud tu hlavni (a v nmem konkretnim pripade i jedinou) motivaci, tedy zisk, nejakym zpusobem odbourate, tak firmy nebudou mit ani ten nejmensi duvod se dale nejak snazit (protoze nejaky ten "celospolecensky prospech" jim muze byt pomerne dost socialne spravedlive prozdeleny, abych se vyjadril dostatecne korektne), nu a zamestnanci take k te snaze nebudou mit prazadny duvod ...protoze bez ohledu na snahu dostanou od te spolecnosti "tak nejak stejne". proc bych se mel namahat, delat prescasy nebo vymyslet nova reseni, kdyz se pripadny zisk plynouci z teto cinnosti stejne nejak prerozdeli a ja na tom ve vysledku budu prakticky stejne jako kolega, ktery v patnact nula nula pichne pichacky, bez ohledu na stav pracovnich ukolu se sebere a jde domu nebo do hospody ? k cemu je veskera snaha, kdyz ji neni mozno finacnne ohodnotit ?

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

12. 3. 2011 15:44
Nemohu s Vámi souhlasit

tak, jako příroda, minimalizuje vynaložené náklady na jakoukoliv věc, resp. redukuje energii pro jakýkoliv účel, pak ani jakýkoliv ekonomický účel nesmí vyvolávat náklady zvýšené, protože by šel proti smyslu přírody.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

12. 3. 2011 15:45
Re: Nemohu s Vámi souhlasit

PS. Ten graf je opravdu totální blbost.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

12. 3. 2011 9:19
Několik poznámek

1) Co když vaši účast na tvorbě prostředků nikdo nepotřebu a to že vás, řekněme "zaměstná" je pro něj v podstatě prodělečné?

2) Ten graf co jste vyplodil je hovadina nejlepšího kalibru... nemůžete srovnávat dvě věci které jsou na levé a na pravé Y ose.  Tak lze zobrazovat pouze absolutně nezávislé veličiny.

3) Systém je efektivní pouze v případy že faktické náklady na jeho provoz jsou menší než výhody které přináší. Proto došlo ke zhroucení komunismu :D ekonomický systém byl příliš složitý a těžkopádný, proto byl nahrazen západním socialním státem... který sice tehdy úplně stejnými problémy, ale v mnohem menší míře.

Nyní celkem akutně (a prozatím zdá se že nevyhnutelně) hrozí že bude nahrazen ještě méně nákladným čínským modelem "komunismu" (číňan co bydlí vedle mě na koleji označuje tuhle zemi 100x levicovější než je čína)

4) Stát může přežít jenom když funguje jeho ekonomika alespoň tak aby zaplatila jeho existenci. Pokud ne tak se stát stejně zhroutí.

0 0
možnosti
PK

krpjan

12. 3. 2011 11:50
Re: Několik poznámek

K bodu 1  Otázka nesouvisí s tématem článku ten řeší vzájemnou souvislost úrovně řízení a chaosu.

K bodu 2  Graf můžete chápat jako složení dvou grafů. Řekněme, že osy X a Y jsou pro vyjádření chaosu jsou sklopeny. Jestli to nemůžete pochopit, tak si namalujte osu vyjadřující chaos na stejnou stranu na které je vynesena osa úrovně řízení.

K bodu 3 To přesně vystihuje můj článek, děkuji za doplnění. Chaos snižuje efektivitu systému a způsobuje ztrátu ve formě vyšších nákladů. S tím komunismem bych byl opatrný, Komunisté udržovali státní rozpočet skoro 20 let zcela vyrovnaný. Srovnáme-li současný státní rozpočet, pak se jedná o absolutní chaos ve srovnání s tím dřívějším systémem. Nepleťte do ekonomie ideologii.

K bodu 4 To máte zcela pravdu a zase potvrzujete, co píši. Jak vidíte, neoliberální ekonomiky se v dnešní krizi prakticky všechny zhroutily díky státním dluhům. Takže jejich ekonomiky nefungují

0 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

12. 3. 2011 8:53
zapomínáte, že teorie pracují s leneárním chováním,

kdežto živé organismy (což je i společnost) se chovají nelineárně. chytrý podnikatel, kterého nazýváte sobcem nikdy nebude jednat nelogicky (nepřeje si ani chaos, ani zbídačené spoluobčany)

0 0
možnosti
PK

krpjan

12. 3. 2011 9:07
Re: zapomínáte, že teorie pracují s leneárním chováním,

Tím se ale dostáváte do velkých potíži. Negujete totiž snithovu neviditelnou ruku. Ta je založena na principu osobního, individuálního prospěchu mez nutnosti se ohlížet na okolí. A právě to je příčinou růstu chaosu. Ještě jeden fakt: přečtěte si kdykoliv jakékoliv noviny a zjistíte, že 99,99% činnosti vlády je řízení ekonomiky. Problém je v čí prospěch. Takže v dnešní době se podnikatelská kasta organizuje v zájmové skupiny za účelem prosazení vl. zájmů, čímž objektivně omezuje vlastní svobodu. Tu deleguje na vedení kolaice podnikatelů Takto si tito rozšiřují vlastní svobodu konat formou omezení té vlastní, individuální. Z toho plyne, že mohu zvýšit vlastní svobodu omezením té individuální.

0 0
možnosti
VK

pan.venda

12. 3. 2011 8:48
???

Myslíte to vážně anebo to je ironie? Věřím, že to druhé, ale jistý si nejsem. Ekonomické teorie fungují vždy pouze teoreticky, v praxi do nich totiž vstupuje ČLOVĚK, ale s tím ony nepočítají. A představa, že mé podnikaní bude řídit jeden superpodnikatel - stát - mi je k smíchu (pokud to jako legraci myslíte i Vy) anebo mi je z ní strašně a měl bych se bát (pokud tento Váš výplod je myšlen vážně). A já se radši směji ...

0 0
možnosti