Za režisérem Jiřím Krejčíkem - člověkem velikého srdce

   Zase si nás našla ta smutná, přesmutná správa agenturní. O smrti někoho, koho jsme si velmi vážili. Tentokrát o tom, že nás navždy opustil člověk složitého a přesto velikého srdce i duše, jeden z největších českých režisérů, pan Jiří Krejčík.

Odešel navždy do uměleckého nebe, kde na něj už čekají jeho slavní kolegové. Tento muž svérázné mluvy a humoru, o němž se vyprávěly a vyprávějí legendy, více či méně přikreslené.

Scénárista a režisér nesmrtelných filmů nové československé vlny, jako například skvělé a typickým českým humorem naplněným opusem Svatba jako řemen. Dalším jeho nesmrtelným dílem byl velkolepý film Božská Ema, umělecky jedinečný biograf o složitém a ne příliš šťastném životě paní pěvkyně Emy Destinnové, s neméně vynikajícím výkonem paní Božidary Turzonovové v hlavní roli.

A také příležitostným hercem, jak to u takových režisérů bývá, který, jak věřím, nejen mě, ale zástupu dalšich fanoušků díla  pánů Hrabala a Menzela, zůstane navždy v paměti svojí malou velkou rolí ve filmu Slavnosti sněženek. "Já vás pánové varoval".

Bude nám scházet. Čest jeho veliiké památce!

Autor: Přemysl Čech | pátek 9.8.2013 9:56 | karma článku: 21,15 | přečteno: 819x