Naše sametová demokracie ještě a nikam nedospěla

   A navíc i po 23 letech po listopadu 1989 je navíc pořád nedospělá, jakoby pubertálně zastydlá, a nakonec po těch 23 letech se pouze a jen svojí vinou navracela do doby svého zrodu. V roli a v rouše adolescentního spratka, který ví co chce, ale netuší, že už dávno není kojenec a navíc už není z čeho a co brát.

Když jsme chodili za komunistů volit, v Praze to ještě občas šlo nedostavit se k volbám. Říkám občas. Na malých městech a obcích šli za vámi až domů upozornit, že jste ještě nebyli u voleb. Byla z toho ostuda nejméně domovní, spíše však uliční až celoměstská. Ta se s vámi a s vaším posudkem táhla celou dobu a svým způsobem znamenala politický škraloup. Stejně podezřelé bylo, když někdo chtěl jít za plentu. No jednoduše "demokratická šaškárna", která vyvrcholila kandidátkou jednoho kandidáta a jedné jediné vládnoucí strany. Ostatní strany byly jen do počtu a členy jakési pofidérní národní fronty, Určitě se nemusím dále šířit.

V současné době (ale jak ještě dlouho?) tu máme ústavně garantovanou pluralitní demokracii. Vznikly nové partaje, některé zanikly, z mnoha odešli její členové, aby pak ustanovili jinou, většinou neúspěšnou partaj.  Zprava nebo zleva, vládnout nikdo neuměl, místo trpělivého se učení demokracii a skutečnosti, že jako zástupce svých voličů a jejich svým způsobem zaměstnanec na dobu určitou jsem tu na dobu neurčitou a zvykl jsem si dělat si co chci za peníze svých voličů a co možná nejdéle přilepen k poslanecké či senátorské židli. A co víc, dělal jsem vše pro to, aby se k veslu vrátili nefalšovaní a nepančovaní komunisté. A ono se tak opravdu stalo. Svým často provokativním chováním jako služky chtíče, děvky prodejné jsme vyprovokovali voliče na jedné straně k tomu, aby místo voleb zůstali doma, s pocitem, že jejich hlas stejně nic nezmění. A věru, bylo takových téměř dvě třetiny oprávněných volit.

A z těch zbylých bylo mnoho kovaných soudruhů, kteří měli volby své strany jako stranický úkol. A oni šli a svůj úkol  náležitě splnili. A tak, po 23 letech, místo krásné a inteligentní dámy v mladém věku je tu onen nevychovaný fracek, kterému už se asi nechce vládnout, protože už ani nemáme na jeho kapesné. Probendil je a teď si holomek ponese následky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Přemysl Čech | sobota 17.11.2012 7:11 | karma článku: 13,97 | přečteno: 733x