Můj život s Parkinsonem - Co mi leží na srdci

Je před volbami a všude na nás vykukují různé billboardy, letáky s volebními programy a volební spoty v médiích včetně internetu. Nějak tam nemohu najít žádné kroky ohledně zlepšení stavu našeho zdravotnictví.

Buďme konkrétní. Díky svému postižení jsem v péči špičkových lékařů. Pokud je to v mých silách, rád s nimi jako laik - pacient spolupracuji na výzkumu třeba tím, že vyplňuji deník pacienta. Paní doktorka, aniž by musela, se mimo jiné také ptá, kolik doplácím za léky. Dokonce mi doporučí lékárny, kde mám možnost léky pořídit s nižším doplatkem. Konzultuodjeme spolu také možné pohybové i jiní aktivity, které jsem díky svému postižení ještě provozovat. Svým lékařům naprosto důvěřuji, že o mě pečují tím nejlepším možným způsobem.

Já jako pacient bych měl v rámci léčby striktně dodržovat veškerá doporučení a rady lékaře. Je to v mém zájmu a nedivím se lékařům,  že toto hpřísně vyžadují. Lékař je poslání, kde se člověk vlastně celý svůj život učí a vzdělává. V medicíně snad nejrychleji přicházejí na svět nové diagnózy, nové léky a nové léčebné postupy či operační zákroky. Pokud se má špičkový lékař věnovat naplno a takto věnované úsilí pak přenést na pacienta, nemůže se ještě věnovat byrokratické činnosti.

Tato činnost, respektive její množství, na rozdíl od jiných zemí, roste. A zásahy státu do práce lékařů jsou naprosto neúnosné. A navíc, stát kontroluje, zasahuje, ale třeba finance na osvětu kde nic tu nic. Rád odpovídám na každou otázku, pokud je to v mých silách a schopnostech. Lidem na ulici, v obchodech, řidičům tramvaje i autobusu, kdokoliv se zeptá. Protože nevědomost českých občanů je díky neexistenci osvěty hodně smutná.

I byla tu snaha vytvořit vkusnou a jednotnou identifikaci lidí s Parkinsonovou nemocí tak, aby se vyhnuli nezájmu okolí v případě pomoci, bohužel.i pohrdání a dvakrát bohužel i posměchu. Byla tu podpora lékařů i pacientů. Výsledek? Žádný, stát dělá všechno pro to, aby bylo další úsilí po zásluze potrestáno.

Jako pacient budu podporovat svého lékaře!!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Přemysl Čech | pondělí 9.10.2017 13:30 | karma článku: 0 | přečteno: 341x