Kdo nás jednou bude léčit?

Zase se vracím k volebnímu programu jedné nejmenované "obrozené" strany, která ve svém volebním programu hlásá, že lékař pacienty musí nejen léčit, ale musí je také vyléčit! Prosím vás., štípněte mě, zdá se mi to,. nebo nezdá?

Nezdá! Ale pan předseda strany, který se pod takový, promiňte mi to slovo "blábol" podepíše už neřekne, jak kvalitní podmínky pro kvalitní lékaře zajistí. Před pár dny jsem psal o svém kamarádovi, který působí jako lékař, vědec a pedagog na lékařské fakultě jedné velké univerzity daleko od domova. A jaké má podmínky k práci. A není zdaleka sám. Ani se mi nechce pomyslet na to, kolik takto kvalitních lékařů, kteří vystudovali naše fakulty, působí v zahraničí. Zdaleka ne všichni emigrovali za éry komunistické normalizace! Také, mezi námi, kdo by se chtěl vracet do své vlasti, když si vlastní pílí vybudoval v sousedním Německu velmi dobrou pozici, je v lékařských kruzích uznávaným odborníkem a co je velmi důležité, zná jazyk.

A tak dnes na lékaře českého původu narazíme v USA, Kanadě, Anglii, Německu, Švýcarsku i jiných zemích. Do budoucích let bude zřejmě nutné., aby našinec. pokud bude chtít být kvalitně ošetřen. znal několik jazyků. Nejméně však dva. Aby byl připraven na situaci, která se přihodila mě v jedné nemocnici zhruba 100 km od Prahy. Veliké nemocnici okresního formátu. Vyšetřovala mě mladá ruská lékařka , která mnoho českých slov nepochytila. 

Hlavně, že zdravotní sestry musí mít vysokoškolské studium zakončené titulem magistr nebo bakalář! A po jeho získání mají takové hlavně mzdové podmínky, že je to stejně přiměje investovat do kvalitní jazykové výuky ať soukromé nebo v prestižním institutu. A při první příležitosti odejít do zahraničí. V Německu naše zdravotní sestry. vysoce kvalifikované. dělají ty nejhorší služby. ale co je to platné, když jejich mzdy jsou s těmi, které měly ve zdejších luzích a hájích. A přijetí Eura to moc nezmění. A nakonec, kolik stojí vzdělání jednoho každého zdravotníka?

Autor: Přemysl Čech | pondělí 16.10.2017 19:23 | karma článku: 0 | přečteno: 546x