Kdo hodí záchranný kruh tonoucímu mateřskému jazyku?

Vzpomínám si,, jak mi moje maminka vždycky, sotva jsem zavřel dveře příjezdu na dovolenou nebo opušťák z vojny, hlásila moje chyby v korespondenci s domovem.. Byla totiž zvyklá z práce, že  veškerý písemný styk je perfektní. .

Co se pravopisu týče. Copak by úrovni jazyka českého  řekly moje pedagožky ze základní a střední školy? Jsem přesvědčen, že by takový jedinec propadl nebo nebyl připuštěn k maturitě. Jsou dnes úřady, kde při výběrovém řízení rozhoduje o výsledku právě písemný test z českého jazyka.

Proč to nejde všude? Třeba v tištěných médiích. Kdejaký polovzdělanec, píšící pro bulvár se honosí titulem "novinář" napíše článek plný hrubých chyb, platit korektora by byl drahý špás,, co:? Čtenáře přece zajímají úplně jiné věci z obsahu paskvilu!

A  co by asi říkal pan obrozenec Hanka, kdyby četl to množství ismů, které je používáno v běžném i oficiálním vyjadřování? Asi by hned  první pokus o očistu jazyka mateřského vzdal.

O prznění pomocí  zkracování slov ani nemluvě. TVL MTMR. Že jsem mešuge? Ne, jen jsem ti ty vole chtěl říci, že tě mám moc rád!

Styďte se, potomci |Čapka a Vančury!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Přemysl Čech | středa 9.9.2020 15:11 | karma článku: 24,32 | přečteno: 511x