Extrémismus, rasismus, dobré jitro politici!

Tak jste se konečně probudili, páni politici. Hozený dělobuch na stadiónu Sparty a možné ohrožení zdraví nevinného podavače míčů nestačilo, až teď hozené molotovovy koktejly mezi zase nevinné lidi a malé dítě v ohrožení života vás probudilo? Aby nebylo pozdě!

Teď nemíním rozpitvávat, kdo co provedl. Romové, nacionalisti, ultrafanouškové, nebo kdokoliv jiný. Ani se nemíním plést do práce justici a policii. Chci se na problém podívat jako občan této země.

Začněme nepovolenými demonstracemi. Tady jsme pořád nějak v pohodě. Když v USA se takový pochod zvrtne a není ohlášený a musí zasáhnout policie, zasáhne dost tvrdě. Stačí se podívat na záběry, pořízené třeba CNN. Tvrdě, a nikdo se neodváží policii tahat médii. Jen zatočila s pobudy a nastolila pořádek. Tady, i když je demonstrace nepovolená, se pomalu všem ještě omlouváme. Nejsem a nikdy nebudu pro brutalitu policejního zásahu. Ale demokracie je krásná věc, jen se s ní musí také umět zacházet. A využívat, ne zneužívat!

Hozený dělobuch na fotbale? Ano, jistě, věc pořadatelů. A není důvod kvůli tomu mít policii v plné zbroji na každém zápase ligy. Ale jak říká i pan Jan Kraus, a já s ním v tom bezvýhradně souhlasím, stačí jeden takový fanoušek, aby "vyfasoval" bezprecedentní trest odnětí svobody nepodmíněně a určitě si ostatní dají pozor. A ne o tom pořád jenom mluvit, ale také jednat.

A to nejhorší nakonec. Ať už hodí molotovovy koktejly mezi nic netušící obyvatele kdokoliv, patří mu tvrdý, přímo dost tvrdý až výjimečný trest. Tady jde o život malého dítěte. Copak to dítě někomu něco udělalo? To tam hodil někdo z pomsty nebo z plezíru? Tady už nejde o legraci, tady jde o úmyslný čin a zřejmě chladnokrevně připravovaný. Jsme na tuto situaci trestně připraveni? Bohužel, zřejmě ne. To by se touto situací nemusel dnes zabývat vláda pana Topolánka v demisi.

A proto. Zanechte žabomyších válek v parlamentu a legislativně urychleně jednejte. Aby již tento hrůzný čin nezůstal spravedlivě nepotrestán. Jaké důsledky by to mělo, to si snad dokáže každý spočítat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Přemysl Čech | pondělí 20.4.2009 9:30 | karma článku: 15,36 | přečteno: 810x