Doživotní vyloučení ruských skeletonistů z OH - a kdo bude následovat?

Podle čerstvé zprávy ze sídla MOV ve švýcarském Lausanne, byli doživotně diskvalifikováni z účasti na olympijských hrách dva nositelé cenných kovů z posledních ZOH v ruském Soči. Rusové Treťjakov a  Nikitinová.

Podle čerstvé zprávy ze sídla MOV ve švýcarském Lausanne, byli doživotně diskvalifikováni z účasti na olympijských hrách dva nositelé cenných kovů z posledních ZOH v ruském Soči. Rusové Treťjakov a  Nikitinová. Samozřejmě z důvodů prokázaného dopingu.

Alexandr Treťjakov byl zlatý a Jelena Nikitinová bronzová. Navíc zřejmě budou z výsledkové listiny škrtnuty i další dvě ruské skeletonistky, které skončily na pátém respektive šestém místě. Mezinárodní unie bobistů a skeletonistů IBSF musí podle rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (dále jen MOV) vystavit nové výsledkové listiny závodů mužů i žen.

MOV nadále uvedlo, že bude co nejdříve rozhodovat o účasti ruských sportovců na následujících ZOH. Tento skandál následuje bezprostředně po skandálu v řadách ruských klasiků v běhu na lyžích, o kterém jsem na tomto místě psal nedávno. Vítěz v běhu na 50 km a stříbrný ze stejného závodu byli okamžitě diskvalifikováni, musí vrátit medaile a mají okamžitě mezinárodním svazem lyžování zasstavenou činnost.

Pikantní na celé záležitosti je, že zatímco FIS (lyžování) ještě nezahájil nový ročník Světového poháru, skeletonisté už mají za sebou první závody nového ročníku SP. O to bude ostuda větší. Navíc když srovnáme, jak rychle zareagovalo vedení německého olympijského výboru na pozitivní dopingový test u biatlonistky Sachenbacher - Stehle právě v Soči, kdy jí okamžitě suspendoval, aby předešel dalším tahanicím a skandálům, a jak zareagovalo vedení ruské  výpravy na posledním MS v biatlonu v rakouském Hochfilzenu, musíme si klást následující otázky.

Jak dlouho se bude ještě konat s ruskými olympioniky v rukavičkách. kdo bude další na řadě. co chystají Rusové, aby dosáhli nadvlády ve světovém sportu a jak dlouho bude ještě "čisté" sportovce bavit přebírat medaile po ruských dopingových hříšnících?

Autor: Přemysl Čech | středa 22.11.2017 15:48 | karma článku: 0 | přečteno: 806x