Causa Pandemie aneb Co se to s námi děje?

Už nějaký pátek lehce nakukuj do světa čísel a statistik. Už za bývalého režimu se k datům přidávaly konstanty se směšnými názvy, jako např. Ovečkovina,, aby vyšly výsledky, ze kterých máme prospěch. Ale dnes?

Nikdo nám pořádně ani nevysvětlil, co ten covid-19 vlastně je, a už jsme byli zahlcováni různými hausnumery, jak tomu říkávali naši předci. Pak se najednou zjistilo, že tu a tam někteří odpovědní pracovníci hlavně z oboru hygieny a epidemiologie si "cucají" údaje o nakažených a nemocných z prstu. 

 Takže stalo se, co se stalo. Veřejnost to dlouho snášela sice, nicméně nejen její myšlení se dalo do pohybu. Nikdo nic neví, všichni jsou bez viny. Exprezident Václav Klaus ostentativně chodí na veřejnosti bez roušky, kritizuje vládu, a nic se mu nestane. Tak to holt zkoušejí jiní také.

To snad chceme, aby tu bylo stanné právo a po 22 hodině, když vás čapnou venku bez zjevného důvodu k tomuto "pobytu", postaví vás ke zdi a dál už to znáte.. To bychom byli asi jiní čiperové. A co bychom mohli? Nic, právo by bylo na straně státu.

A osvěta? Pořád nic a nula od nuly poje. Když nahlédnete na stránky světově proslulé tiskové agentury Reuters, dočtete se ve speciální sekci nazvané tam, podrobnější vysvětlení jednotlivých statistických údajů v pandemii,, syntaxi jejich výpočtu a k jak velkému vzorku respondentů se výpočet vztahuje. Ano, zjistíte, že občas každý pes jiná ves, tedy jiný údaj. A i když i v jiných zemích mají odpovědní máslo na hlavě už takhle hodně pomazané, mají ho pořád méně, než ti u nás. My si dokážeme ze všeho dělat šoufky.

Na závěr ještě jedna douška. Kdosi kdysi před krátkou dobou pustil fámu, žde původcem viru je sám Bill Gates. Jméno tohoto velikána informatiky ve spojení s covidem-19,  to zavání úsměvem a poklepáním si na čelo. Ale nebyl nakonec autor tohoto "zjištění" nakonec trochu větší kousek od pravdy? Jen si zodpovězte otázku, do kterého odvětví průmyslu v USA investují "penzisté"?

 

Přeji hezký den !

 

Autor: Přemysl Čech | úterý 19.1.2021 16:14 | karma článku: 8,70 | přečteno: 238x