Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reformy na Novém Zélandu jako příklad vhodný k následování

O nejúspěšnější reformě na Novém Zélandu jako příklad hodný následování ?pro členské země EU, USA a Japonsko.

Pluralitas non est ponenda sine necessitate.
Nemá se postulovat množství (důvodů či příčin), není-li to nezbytné.
Occamova břitva

?Tento článek bude je věnovaný mimořádně úspěšným hospodářským reformám na Novém Zélandu provedené Sirem Rogerem Douglasem. Osobně ho považuji za jednoho z nejlepších ministrů financí. Je to můj nejoblíbenější dosud žijící bývalý politik. Obdivuji ho za jeho dobře odvedenou práci a odvahu k provedení radikálních a liberálních reforem.
Snaha vlády zasahovat do většiny oblastí ekonomického života sahá na Novém Zélandu až do druhé poloviny 19. století. Nový Zéland se stává průkopníkem v budování státu blahobytu (welfare state) a jako první na světě zavádí všeobecný penzijní systém v roce 1898. Jsou zahájeny sociální programy ve zdravotnictví, školství a je vytvořena sociální záchranná síť.
Další vlna posilování státního intervencionalismu přichází v roce 1935, kdy se vlády poprvé ujímá Labour Party (Strana práce). Zavádí rozsáhlý systém dovozních licencí a uvaluje vysoká cla na dovážené hotové výrobky. Tato opatření jsou provázena restrikcí v devizové oblasti a od roku 1934 zavedený novozélandský dolar (NZD) má stanovovaný pevný kurz ministerstvem financí. V roce 1938 je zaveden rozsáhlý systém sociálního zabezpečení zahrnující vysokou penzi a bezplatné zdravotnictví, který je financován z příjmových daní.
V roce 1950 má Nový Zéland druhý nejvyšší HDP na obyvatele z 24 zemí OECD. Během následujících let vlivem státních intervencí do ekonomiky docházelo ke konci šedesátých let k ekonomickým problémům. V roce 1975 se stal ministerských předsedou Robert Muldoon za stranu National Party a navzdory tíživé situaci pokračoval v státním intervencionistickém přístupu a situace se zhoršovala. Svým přístupem jen oddaloval nezbytnost strukturálních reforem. HDP na obyvatele vlivem pomalejšího růstu HDP, v důsledku pře regulovanosti ekonomiky, kleslo až na 19 místo v roce 1982. Od roku 1961 stát hospodařil trvale s deficitem a ten se od poloviny sedmdesátých let začal významně prohlubovat až na 9% HDP v roce 1983 a státní dluh tím narostl až na 64% HDP.
V roce 1984 se premiér Muldoon rozhodl k vyhlášení předčasných voleb a ty vyhrála Labor Party. Nový ministerský předseda David Lang zahájil strukturální reformy, jejich ústřední postavou se stal ministr financí Roger Douglas a podle něho se nazývají "rogernomics". Ačkoliv je Labour Party spjatá historicky s odborovým hnutím a zastávala postoje nalevo od středu tj. obhajoba aktivní role státu v ekonomice, měly reformy tržní orientaci.
Strukturální reformy můžeme rozdělit na 3 oblasti:
1) Deregulace trhů a cenová liberalizace
Během jednoho roku došlo k odstranění veškeré regulace cen, mezd, dividend, úvěrů, devizových operací a zahraničních investic. V roce 1985 byl zavedený plovoucí kurz novozélandského dolaru (NZD). Do bankovnictví byla zavedena konkurence a byly odstraněny kvantitativní limity pro úvěry, zrušení povinných minimálních rezerv u centrální banky a licencování subjektů k provádění operací na devizových trzích.
V oblasti mezinárodního obchodu došlo ke snížení celních sazeb na 5% do roku 2000.
Reforma se i dotkla síťových odvětví. Byly zrušeny monopoly v letecké a v železniční dopravě, i licence pro taxislužby a také pro jiné obory. Dále došlo k odstranění restrikcí v dálkové silniční dopravě. Byly deregulovány telekomunikace a byl zrušen zákaz výroby elektřiny v soukromém sektoru atd. Bylo zrušeno subvencování podniků a zemědělské dotace.
2) Daňová reforma
V roce 1986 byly zrušeny veškeré daně z obratu a nahrazeny jednotnou 10% daní z přidané hodnoty, která byla zvednutá v roce 1989 na 12,5%. U daně z příjmu byla snížena progresivnost na 2 sazby 24% a 33%. Sazba daně z právnických osob klesla z 48% na 33%. V roce 1992 byly zrušeny majetkové daně.
3) Odstátnění a privatizace
Státní podniky byly přetransformovány na akciové společnosti bez jakýchkoliv státních záruk. V následujícím roce byly zprivatizovány za nejvyšší cenu. Zisk z privatizace ve výši 4% HDP byl použit výhradně na snížení státního dluhu.
Součástí reformy byly i reformy v oblasti školství, zdravotnictví, sociálního a penzijního systému, národního účetnictví a vyšší státní správy. Celý proces probíhal v podmínkách striktní fiskální a monetární politiky. Díky těmto reformám se novozélandská ekonomika stala jednou z nejsvobodnějších a v roce 1995 obsadila země třetí místo podle indexu ekonomické svobody. Od roku 1995 byl rozpočet přebytkový až do roku 2008. Díky tomu došlo ke snížení dluhů až na 15% HDP.
Hospodářská krize v roce 2008 zasáhla i novozélandskou ekonomiku, ale deficit nebyl tak velký jako v jiných zemích. Nejvyšší deficit 9% HDP byl v roce 2011, protože tehdy bylo zemětřesení, které způsobilo rozsáhlé škody ve městě Christchurch. V současné době je deficit již minulostí a rozpočet je mírně přebytkový. Dluh je cca 30% HDP a vláda má v plánu ho postupně snižovat.
Roger Douglas byl ministrem v letech 1984 - 88 a na konci roku 1988 musel kvůli neshodám s premiérem odejít. V reformách pokračovala National Party, která vládla od roku 1990, až do roku 1995. Jedná se o nejrozsáhlejší strukturální reforma v poválečných dějinách. Tato reforma by měla být studována politiky po celém světě jako vzor úspěšných protrženích reforem.

Podrobnosti v této práci: Nový Zéland: ekonomické reformy 80. a 90. let a jejich důsledky

Zmenšovanie úlohy štátu: lekcie z Nového Zélandu

Ako ľavičiar zreformoval Nový Zéland

Roger Douglas – Tvůrce nejúspěšnější hospodářské reformy XX. Století

Autor: Martin Prášil | neděle 6.3.2016 22:36 | karma článku: 22,34 | přečteno: 1192x
  • Další články autora

Martin Prášil

BREXIT II

Velkohubá prohlášení ihned po referendu jsou jedna věc a realita několik let trvajících vystoupení je věc druhá. (investicniweb.cz)

23.7.2016 v 18:05 | Karma: 22,14 | Přečteno: 564x | Ekonomika

Martin Prášil

BREXIT

Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho však případné vystoupení z EU může znamenat, že se podobné myšlenky chopí i jiné členské země.

23.6.2016 v 22:28 | Karma: 29,37 | Přečteno: 823x | Ostatní

Martin Prášil

Euro komise chystá možnost vykoupení z kvót

Deník Financial Times píše, že by měly státy za každého migranta odmítnutého navzdory kvótám zaplatit 250 tisíc eur, tedy v přepočtu 6,75 milionu korun.

15.5.2016 v 18:12 | Karma: 28,29 | Přečteno: 633x | Ekonomika

Martin Prášil

Plot v Brennerském průsmyku v Rakousku

Plot dlouhý 370 metrů a 4 kontrolní stanoviště vybuduje Rakousko v rámci zpřísnění režimu na své alpské hranici s Itálií v Brennerském průsmyku. Rakouský parlament také ve středu schválil novelu azylového zákona.

1.5.2016 v 19:18 | Karma: 38,21 | Přečteno: 1526x | Ekonomika

Martin Prášil

Obamova návštěva v Evropě

Obama: Setrvání Británie v EU je v zájmu Londýna i Washingtonu. Angela je strážkyně Evropy, řekl Obama. Ocenil její odvahu a odhodlání.

24.4.2016 v 19:32 | Karma: 32,14 | Přečteno: 631x | Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Libertarián minianarchista, milovník přírodních krás, obdivovatel Rogera Douglase , Winstona Churchila, Margaret Thacherové a Ronalda Raeagana.

Seznam rubrik