Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak před 10 lety jsem si ty reformy o NZ studoval, ale už z toho mnoho nevím. Matně si pamatuji, myslím že tam bylo v osumdesátých letech pravidlo 10% lidí každoročně ze státní správy pryč.

0 0
možnosti

Mimochodem je to Labour Party, ne Labor party.

0 0
možnosti
Foto

Díky za upozornění. Už je to opraveno.

0 0
možnosti
Foto

Škoda, že to u nás politici studovat nebudou, potřebovali bychom takové reformy co nejdříve a místo toho jdeme přesně opačným směrem.

1 0
možnosti

Když někdo chce v ČR něco tvořit, tak po chvilce zjistí, že je tak zdaněn a zavalen byrokracií (úředníci vykazují aktivitu, leč zbytečnou), že se jde radši zapsat na pracák.

A myslím tvořit, ne jen něco přeprodávat.

0 0
možnosti
Foto

Dnes už to neplatí. DHP je od roku 2008 - 15% a firemní daně jsou od roku 2010 - 28%. Daně z přijmu fyzických osob jsou vyšší, ale sociální pojištění je jen 11% a bylo zavedeno až v roce 2007.

Tehdy měl R. Douglas výhodu, že byla všeobecná shoda na zásadních změnách. Nový Zéland je dodnes díky tom na žebříčku ekonomické svobody na třetím místě po Hongkongu a Singapuru.

0 0
možnosti

Sociální pojištění na NZ? Nic takového tu není. Jak se to jmenuje anglicky?

Pokud myslíte ACC Levy tak to není ani zdaleka 11% z příjmu ale mnohem míň a navíc je to spíš státní úrazové pojištění.

Ale jinak máte samozřejmě pravdu - ekonomická svoboda je zde neuvěřitelně vysoká a licenci musíte mít v podstatě jen na činnosti které mohou ohrozit ostatní. Například něco jako živnostenský list tu neexistuje - kdo chce ten podniká a na konci roku ze zisku podle velice jednoduchého systému zaplatí daně. Taky "Schwarz systém" je tu naprosto legální a místní nechápali proč by někde neměl být. Chceš pracovat na fakturu? Tak pracuj na fakturu, na konci roku to přece vyúčtuješ tak o co jde. A to všechno je tím že místní daňový systém je triviálně jednoduchý a přehledný.

I když postupně po malých kapkách tak jako asi všude ve světě se objevují tendence zregulovat to či ono. Kupodivu tu lidi vypadají docela spokojeně i nezregulovaní...

0 0
možnosti

Je zde tedy nízké DPH a vysoké daně z příjmů fyzických a právnických osob. Tak ty právnické by u nás optimalizovaly, až by se jim z kalkulaček kouřilo, aby odvedly co nejméně.

Úspěšné privatizaci a liberalizaci jistě pomohla vyšší míra poctivosti Novozélanďanů.

A že v daných podmínkách jsou zemědělské subvence zbytečné, pokládám za logické.

Díky za článek.

0 0
možnosti

Vysoké daně z příjmů tu nejsou protože nejvyšší daň je 33% ale to je všechno. Není k tomu připočítaná žádná daň co se tu jmenuje zdravotní pojištění, tu sociální pojištění, to odvody zaměstnavatele, atd. Prostě zaplatíte income tax a tečka. V ČR jste na tom se všema daněma-pojištěníma a odvodama podobně i když na papíře vypadá 15% samozřejmě opticky líp.

1 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Libertarián minianarchista, milovník přírodních krás, obdivovatel Rogera Douglase , Winstona Churchila, Margaret Thacherové a Ronalda Raeagana.

Seznam rubrik