Migrační krize a dohoda s Tureckem

Dokud bude Evropa sociálním státem blahobytu, tak bude přitahovat imigranty z celého světa. (zdroj:citátem.cz)

Posledně jsem psal o migrační politice Austrálie, která by měla být Evropě vzorem. Dnes se k tématu vracím, abych navázal a okomentoval poslední dohodu s Tureckem.

Na první pohled vypadá dohoda jako dobrá, ale ve skutečnosti je nevýhodná pro nás a naopak výhodná pro Turecko. Turecko dostane 6 miliard €, obnovení přístupových jednání s Evropskou Unií a zrušení viz od 1. 7. 2016. Od neděle 20.3.2016 budou všichni nelegální migranti připlouvající na řecké ostrovy vráceny zpátky do Turecka.  V případě dosažení počtu 72 tisíc lidí dohoda přestane platit. Obě strany jsou přesvědčeny, že to migranty odradí od vyhledání pomoci od pašeráků k cestě do Evropy.

Zrušení vízové povinnosti pro Turecké občany je naprosto nepřijatelné. Jednání o vstupu Turecka do Evropské Unie nemůže skončit jinak než jeho nepřijetím, protože to není a ani v nejbližších letech nebude v našem zájmu. Celé to můžeme označit blamáží. Osobně mám pochybnosti o plnění dohody z turecké strany.

Přemýšlel někdo z těch, co to dojednali, jestli je to všechno v zájmu vlastních občanů. Mám o tom silné pochybnosti. Pokud to migranty neodradí, brzy nebude dohoda platit. V současné době je jich v Řecku 45 tisíc a do naplnění počtu jich zbývá jen 27 tisíc. Tohle je sice řízená migrace jak jsem psal naposledy, ale řízená špatně a ve spolupráci s nedůvěryhodným partnerem.

Musíme si položit otázku co vlastně na Německu, Švédsku a dalších zemím všechny tyto lidí láká? Pro většinu z nich to nejsou evropské hodnoty, ale přespříliš štědré sociální systémy.   Na tom by nebylo nic v principu špatného, protože každý se chce mít co nejlépe. My máme právo omezit udělování azylů a přijímat jen lidi, kteří se chtějí integrovat, a kteří jsou  doma skutečně pronásledování. O pomoci ostatním lidem v místech uprchlických táborů jsem psal zde.

Občané západních a nejen západních zemí nejsou s řešením migrantské krize spokojeni, a proto se odklánějí od tradičních stran a rostou preference nových stran, které slibují radikální omezení přílivu nových migrantů, omezení islámu a další opatření.  Málokdo se soustředí na omezení přebujelého sociálního systému, který je do budoucna v důsledku demografie neudržitelný.

Chtěl bych věnovat další článek příčinám současné krize v zemích, odkud migranti pocházejí.  Bude to nejen o islámu, ale i kontraproduktivní mezinárodní politice USA (vojenské zásahy) a dalších souvislostech.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Prášil | sobota 19.3.2016 22:34 | karma článku: 31,65 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Martin Prášil

BREXIT II

23.7.2016 v 18:05 | Karma: 22,14

Martin Prášil

BREXIT

23.6.2016 v 22:28 | Karma: 29,37

Martin Prášil

Obamova návštěva v Evropě

24.4.2016 v 19:32 | Karma: 32,14