Výdobytek proevropské demokracie ?

Tak jsem se dneska dočetl, že zastavení teplé vody z ekonomických důvodů  jest právě přímým důsledkem Ukrajinské orientace na Evropu a na její demokratické hodnoty. Přiznám se, že jsem v úctě k hluboké logice tohoto výroku padnul na sitzflajš a otevřel hubu až někam na podlahu. Ta rozhodnost, přímost a pravdivost takového konstatování.  Pak ale začal  hlodat červíček pochybnopstí.... 

...A není to  náhodou tak, že nebýt  nepokryté Ruské agrese a nutnosti boje "separátem" by se Ukrajinská reprezentace mohla soustředit na cokoliv jiného užitečného, stabilizací svojí ekonomické situace počínaje, nutnými reformami, a starostí o hospodářské oživení konče ? 

...A nebylo by na teplou vodu naprosto s přehledem, kdyby Ukrajina nemusela vynakládat milionové, spíše však miliardové částky na obranu a udržení svého území propti "separátu" ?

...A nejsou součástí nevalné ekonomické bilance i ztráty z příjmů díky ukradenému území Krym ?

...A není to náhodou tak , že Rusko naprosto totálně zneužilo svoji pozici monopolního dodavatele životně důležité komodity pro své politické cíle ?  (téměř zdvojnásobení ceny plynu atd) ?

Samozřejmě že je. Hospodářsk problém Ukrainy má momentálně mnohem více společné s válkou, která je proti ní vedena, nežli s jakousi Evropou a Demokracií.  Ale to kremloboji nevidí. Vždycky jsem žasnul nad tím, jak propaganda dokáže vylágrovat mozky.  Spolu s nenávistí - tedy s iracionální potřebou  "mít nepřítele", a tuto iracionalitu potom rozumnými argumenty zdůvodnit  (z psychologie viz racionalizace). Netušil jsem však že příklady takové havárie myšlení  budou někdy takhle okatě a veřejně dostupné

 

 

Autor: Martin Prášek | úterý 5.8.2014 15:45 | karma článku: 15,77 | přečteno: 1151x