Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nestřilej dyž kradu more! Nebuď razysta !

Tak by se asi  dala shrnout poselství pohřbu a pietní akce , kterou uspořádali příbuzní Tanvaldských Romů, zastřelených na Nový rok, zřejmě v sebebraně, 63 letým důchodcem. A stejnými slovy by se dala do jedné věty vtěsnat i vyjádření, které pomocí různých lidskoprávních aktivistů a Romských předáků hlásí media a ostře  protigadžovský server ROMEA.CZ

Dne 1.1.2012 došlo na odlehlém místě v Tanvaldu ke střelbě. 63 letý důchodce  střílel na dva Romy. Policie případ šetří. Samozřejmě se vyrojily dvě různé verze. Podle jedné střílel rasistický šedesátiletý dědek chudáky snědá jen tak na potkání, pro lepší zažívání po silvestru.

Podle druhé, v médiích prezentované a zdá se že i svědky podložené jednal důchodcev sebeobraně, poté co jej dva romové napadli (loupežné přepadení, neboli EL PASSO). Vyšetřování samozřejmě není ještě u konce, nicméně už jen fakt že střelec je vyšetřován na svobodě a že již vyšetřovatel vyloučil rasově motivovaný útok o něčem vypovídá, tedy že  zmíněný důchodce velmi pravěpodobně jen bránil svůj život a matek (zdali přiměřeně nebo ne to nechť posoudí další)

Chápu smutek a stesk pozůstalých. Smrt jim sebrala člověka, kterého dozajista měli rádi. Byl to něčí syn, otec, brácha, kamarád. Žal a silné emoce jsou na místě. V tom patří rodině zastřeleného upřímná soustrast. Tomuhle žalu rozumím. I to že jste mu šli zapálit svíčku na místě kde byl - a přiznejme si, patrně jeho vlastní blbostí - ukončen jeho život.

Co mě však zvedá ze židle je způsob, jakým se k tomuto incidentu postavila jednak sama rodina, jednak Romší a proromští aktivisté.A potažmo i některé úřady a média.  Připomeňme si pozornost, s jakou přistupují k tématu, jak do podrobna referují o průběhu pohřbu, ale o střelce se vlastně nestarají, maximálně jej již před soudem a před koncem vyšetřování nazývají vrahem :-/.

Zopakujme si nejkontroverznější výroky, např Romského aktivisty Štefana Gorola,který cituji označil střelbu na mladé Romy za popravu."Nic neměli v ruce. A pokud by měli, tak by měl (údajně napadený muž) dvakrát vystřelit do vzduchu a až potřetí třeba do nohy nebo do ruky. A on je normálně popravil"

"Chceme také udělat demonstraci tady na parkovišti. Byli to totiž hodní kluci. A i kdyby například kradli, nemůže je někdo jen tak zastřelit," Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/policie-pustila-muze-zadrzeneho-kvuli-zastreleni-mladika-v-tanvaldu-1j7-/krimi.aspx?c=A120102_160408_liberec-zpravy_alh

Z projevu otce zastřeleného se pak dozvídáme, že se jednalo o popravu jak v koncentráku, že jmenovaného důchodce už sice Romové napadli, ale že tito jeho synové jej nenapadli, že i kdyby jej napadli tak.. že to byli hodní kluci a byli podmíněně propuštěni z kriminálu (loupežné přepadení) a mnoho dalšího, včetně toho, že byli zastřeleni pro svoji barvu pleti a etnickou příslušnost. co by se dalo vyjídřit jedinou větou:

"Nestřilej dyž kradu more! Nebuď razysta !".

Koneckonců tento postoj Romů není neobvyký v jakémkoliv případě, kdy se jejich agresi někdo bránil a ubránil - viz mediálně známý případ, kdy Romové obstoupili hlídače skládky kovů a vyhrožvali mu zabitím...

Opakuji poněkolikráté, že by se samotní cigáni/romové měli zamýšlet nad tím, že co Romy skutečně vylučuje ze společnosti, je absence jakéhokoliv smyslu pro proporce a sebereflexi. A onen střelec, i kdyby nakrásně byl napaden, ohrožen útočícími romy na životě a bránil se po právu tak je jenom gadžo a jak víme  z  gadžové alespoň podle romáků,  můžou vždycky za všechno, z gadže krev neteče a  žádný romák s nima nemá co být solidární.

Tristní a zajímavý fakt je ovšem i to, že s většinou případů, kdy se normální občan brání kriminálníkům, si běžná justice neví rady a rozhoduje znaně ve prospěch útočníků. Viz například případ , kterého stíhání zastavila až milost Prezidenta .

Zajímalo by mě také, který "orgán" povolil pochod Romů pod okny onoho "střelce". Když chtěli projít demonstrující  proti Romské kriminalitě pod okny Romů, tito byli policisty, kordony a těžkooděnci zastaveni, ne li rozehnáni protože by to byl rasistický nátlak a provokace, narušení jejich domovů, eskalovalo by to napětí  a vůbec - a to se stalo ať již v Janově nebo v Šluknovském výběžku nebo vlastně kdekoliv kde měla majorita projít  okny minority.

Nyní procházeli pozůstalí po lupiči pod okny toho kdo se tomuto lupiči ubránil, chráněni toutéž policií, která by normálně měla lupiče chytat a zavírat. To vše za tichého šeptu v davu "TADY BYDLÍ TEN VRAH" . Přitom dokut mu nebyla soudem prokázána vina, měl by být i onen střelec považován za bezůhonného a v situaci, kdy je dokokce vyšetřováno zdali se nestal obětí trestného činu ze strany dvou střelených Romů, má dokonce postavení SVĚDKA a měla by jej policie chránit před podobnými nátlakovými akcemi, a ne pod jeho okny vodit průvody ! A já na to jen nevěřícně koukám a ptám  se, jestli skutečně Policie  bude postupovat podle zjištěných faktů, nebo zdali už jen hledá způsob, jak jasný případ sebeobrany zaobalit tak aby se vkl nažral a multikultikoza zůstala celá (viděl bych to na "nepřiměřenou obranu" ).

Pochod Romů pod okny "střelce" , je pak jednoznačná demonstrace síly a pokusem zastrašit lidi, kteří se odváží násilnému útoku Romů aktivně a hlavně účinně bránit (a to s tichou asistencí PČR !). Opravdu je tohle ta správná cesta, kterou hodlá Romská/cigánská komunita v čechách jít ? Co takhle  raději ze svých dětí vychovávat pořádné lidi, proti kterým nikdo nebude muset v sebeobraně tahat kvér ?

Chápu žal Romské matky, dívat se do rakve vlastního dítěte. Onen zastřelený cigán ale nejde "zahradničit odspoda" proto že by byl cigán, že by měl nějakou barvu pleti, národnost. Ale proto, že kradl, napadl, zaútočil ... a napadený se bránil. On ale ZBYTEČNĚ zemřel také - a to hlavně kvůli tomu,  co mu právě jeho matka a otec, jeho nejbližší rodina a vůbec celá Romská společnost zapoměla říci. Takže Cigánští/Romští mámy a tátové. Řeknete svým dětem a učte je že:

  • že peníze na život se získávají prací (v nejhorším dávkama) ale ne zlodějinama, prodejem drog, prostitucí a   el pasama.
  • že i gadžovské dítě má někdo rád, má své rodiče , mámu a tátu a ti také nechtějí aby jejich děti někdo bil, přepadal, mlátil a šikanoval.
  • že gadžové i cigáni/romové dýcháme stejný vzduch pijeme stejnou vodu a máme stejně červenou krev. Že my gadžové jsme TAKE LIDMI
  • že nikdo nemá povinnost nechat se  romákem oloupit okrást, nebo zmrzačit. Ani gadžo ne.
  • že když někde kradeš,  je tvoje riziko že tě chytí a třeba domlátí nebo zmrzačí.
  • že  i gadžo  (nejen romák) má právo bránit se, je li napaden a to bránit i s fatální účinností.
  • že když na někoho zaútočíš nožem, zbraní i jinak,  může dotyčný vytáhnout pistoli a střelit.

Jinak se milí Romští/Cigánští tátové a mámy připravte, že se do rakví a hrobů za svými dětmi a příbuznými budete dívat čím dál častěji a jakékoliv pochody (falešné) solidarity, piety nebo zastrašování  proti tomu nic neudělají.

Domnívám se také , že to není stav kam by jsme my jako bílí i vy jako snědí , chtěli dojít. Ale jak již píšu mnohokrát, míč je v tom na té Vaší straně pomyslného hřiště. Kdybych se však měl držet sportovních přirovnání, tak to co jste se svými aktivisty  kolem Tanvaldských událostí předvedli, byl zatím jen regulérní ofsajd, poté  aut. Viděl to celý stadion a doufám že si všimnou i rozhodčí.

PS: (doplněno v 17.18) Nic v tomto článku není míněno  a nesmí být interpretováno jako podpora násilí vůči komukoliv.Zastávám však názor, že  sebeobrana je přirozeným právem všech napadených a že celé riziko, které z toho že se stane cílem sebeobranných akcí napadeného, nese útočník.Včetně rizika toho, že bude obranou zmrzačen nebo připraven o život.

 

PPS: Prosím vystříhejte se v diskuzi projevům rasizmu, xenofobie a nekultivovanému vyjadřiování. Nedávejte adminům záminku k čistce. Děkuji.

Autor: Martin Prášek | neděle 8.1.2012 16:55 | karma článku: 44,77 | přečteno: 5940x
  • Další články autora

Martin Prášek

Zavře nám Prymula na Dušičky hřbitovy ?

Svátek zesnulých, Památka zesnulých či lidově Dušičky V onen den se lidé vrací ke svým kořenům a zapalují svíce na hrobech svých příbuzných a přátel, kteří již odešli. A letos nám to kvůli kovidu zřejmě zatrhnou.

29.9.2020 v 8:18 | Karma: 24,24 | Přečteno: 976x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

eRouška jako past na samoplátce. Aneb úvaha nad její užitečností a zahlceným systémem.

Tak jsem byl v diskuzi pod článkem označen za debila, neb jsem se o onom nejnovějším posvátném artefaktu křižácké výpravy proto Coroně vyjádřil dosti neuctivě. Budiž. Tak si tedy na eRoušku2 posvítím blíž.

25.9.2020 v 13:14 | Karma: 26,81 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Co myslíte: Musí roušky v uzavřených prostorech nosit i policajti ?

Od 9 září platí povinnosti mít roušku v uzavřených prostorách a na jiných místech.A policajti všech grádů, jak státní, tak městští se už těší, že za ně budou moci pokutovat. Co si ale myslíte. Budou se nařízen sami řídit?

14.9.2020 v 8:12 | Karma: 14,88 | Přečteno: 591x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Místo na berňák šel na dialýzu = pokuta 2.5 milionu...

že úředníci na berňácích jsou, řeknu to slušně (neb pravda by mi v perexu neprošla), sortou lidí samu pro sebe, to je známo dávno. Ale korunu lidské zhovadilosti nasadil následující případ:

4.8.2020 v 15:15 | Karma: 35,40 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

O chybách mocných a chybách těch bezmocných aneb "Pět housek do basy"

„Prosím vás, odpusťte dílčí chyby nebo problémy. Je jich spousta. Je to krizová situace" štkal svého času do mikrofonů premiér Babiš. Mluvil nejen za sebe, ale za ministry, úředniky, establishment. Je krize,tak se JIM má ODPUSTIT

7.7.2020 v 20:54 | Karma: 37,54 | Přečteno: 4808x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 330
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3056x
Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...