Legionella putiniensis

Když v roce 1976, při oslavách 200 výročí podepsání deklarace Nezávislosti, onemocnělo neznámou nemocí přes 200 lidí z organizace Americké Legie a 37 z nich  později zemřelo, nastala mezi Americkou veřejností panika a vybujely konspirační teorie.

Mezi 21 a 24 červencem 1976 navštívilo Philadelfi na 4000 členů organizace Pennsylvania State American Legion , sdružující Americké válečné veterány. Nedlouho po události si lékaři povšimli mohutného nárůstu pneumonie (zápalu plic) právě u legionářů. Než úřady 2 srpna zareagovaly, bylo nakaženo přes 170 legionářů a 17 z nich na nemoc zemřelo.

Příčina choroby, záhadně se šířící mezi vojenskými vysloužilci  byla dlouho neznámá. Spekulovalo se dokonce i o prasečí chřipce (sic !) teroristickém útoku, práci CIA a podobně. Za ohnisko epidemie byl brzy označen Bellevue Stratford hotel , jmenovitě špatně udržovaná klimatizace... Ale teprve v roce 1977 se vědci dostali na stopu a v roce 1978 pak i izolovali doposud neznámou bakterii (celý rod), která  na paměť zdecimovaných veteránů z American Legion  dostala jméno Legionella. a nemnoc, kterou způsobuje "Legionářská nemoc".

Bakterie rodu Legionella se od té doby stala známým rizikem teplovodních rozvodů v nemocnocích hotelech a obytných domech a případ Filadelfské epideie klasikou v lékařské literaruře.

A dnes ? Dnes se zdá se má se záhadnou bakterií Legionellou problémy hlavně Rusko  Epidemie hromadných úmrtí ruských výsadkářů se šíří. Například 14 vojáků 45 speciálního pluku RF, kteří součastně zemřeli z neznámých příčin. A dál v Rostově, Pskově a jistě i jinde . A protože samozřejmě Rusové nikde za svými hranicemi vojensky nepůsobí - to je přece jen zlá pomluva a lež -  musí být příčina náhlých a skupinových úmrtí Ruských bývalých i současných  výsadkářů jiná, nežli  "padnul v boji".

Podobnost s propuknutím epidemie Legionnely tenkrát ve státech v 70 letech se zde v Rusku přímo nabízí.  Legionella putiniensis. Putinova Legionella. Kdoví kolik Ruských bývalých i součastných vojáků již na ni zařvalo a kolik ještě zařve. Již dnes se však šeptem mluví o několika desítkách.

PS: řádění Legionelly Putiniensis nyní přiznaly samy Ruské úřady

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Prášek | středa 27.8.2014 12:59 | karma článku: 15,80 | přečteno: 479x