Oslí můstek

Za Josefem Dobešem – hasnoucí létavicí ozařující posledními svými paprsky nadcházející temný soumrak českého školství….

Začněme však od začátku a tedy definicí pojmu „oslí můstek“ - Encyklopedie Wikipedie jej definuje následně:  „Oslí můstek je výraz, který se uplatňuje zejména v řečnictví. Znamená to jakési propojení či navázání přítomné konverzace na budoucí, která se od té současné trochu odlišuje a tak přizpůsobujeme téma řeči k nadcházející“. Server odpovedi.cz zase tento výraz definuje jako: „Oslí můstek je jednoduše řečeno mechanická pomůcka k zapamatování něčeho, co by samo o sobě bylo pochopitelné a zapamatovatelné jen stěží“.

Jak s tím souvisí "nejlepší polistopadový ministr školství" Josef Dobeš? Pokud bychom si „stěží“ zapamatovali či pochopili jeho osobní vklad a přínos školství, tak nám svým oslím můstkem ozřejmuje svou rezignaci slovy:“ Odcházím, abych uhájil čest a platy učitelů“.

Pokud tomu dobře rozumím, pak tedy nám p. Dobeš říká: já neodcházím proto, že:

  • … jsem neunesl veřejnou ostudu spojenou s opakovaným zpochybňováním mé osobní kredibility ve spojení se svou závěrečnou prací.
  • …téměř každý krok mnou podniknutý byl torpédován a odmítán odbornou veřejností počínaje peticemi, veřejnými odsudky až ke krokům občanské neposlušnosti, kdy jsem jako první ministr školství od roku 1989 dostal do ulic desetitisíce studentů v jednom šiku se svými pedagogy.
  • … nerespektuji stanoviska akreditační komise ve věci tzv. "plzeňských práv", čímž se stavím nad zákony této země.
  • … europrojekty mého úřadu byly EU opakovaně silně kritizovány až nakonec odmítnuty – kdy negativní signály jsem bagatelizoval či přímo zapíral. Věc nakonec eskalovala až na nejvyšší úroveň , kdy byly stížnosti na mé působení reportovány orgány EU přímo předsedovi vlády.
  • ... má personální politika způsobila rozvrat fungování úřadu.
  • … došlo k zastavení čerpání peněz z EU.

Výčet případných důvodů zde daleka nekončí, přesáhl by však svým rozsahem skromný rozměr tohoto blogu…

Vážený pane ex-ministře, pro seznání skutečných důvodů Vaší rezignace opravdu nepotřebuji Vaše oslí můstky, nepotřebuji toto Vaše prohlášení, pro něž existuje jediný přiléhavý termín: CHUCPE. Já si Vaši činnost pamatuji a budu dále pamatovat velice dobře. Bohužel je více než zřejmé, že s plody Vaší usilovné práce se budeme setkávat ještě hodně dlouho a velmi často - Vaše stopa v resortu školství jen tak nezaroste. Jsem velmi žádostiv seznat, kdo bude ochoten se ujmout nelehkého úkolu a těžce zkoušené školství opět vrátit do evropského časoprostoru, z něhož za Vašeho působení tak nějak, nejspíše samovolně - „vypadlo“. Budu tento proces velice bedlivě sledovat, neboť pokus o vraždu školství je pokus o vraždu budoucnosti národa! Toto je můj oslí můstek pro zapamatování důvodu Vaší rezignace.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Praks | pátek 23.3.2012 10:15 | karma článku: 19,67 | přečteno: 1456x
  • Další články autora

Josef Praks

Odešla Sedmikráska

13.3.2014 v 7:08 | Karma: 13,98

Josef Praks

Dobrá zpráva pro „srdcaře“

28.2.2013 v 6:40 | Karma: 13,17