Z ulice asistentem

Trochu to připomíná film My Fair Lady. Naším hrdinou však není nevzdělaná květinářka Líza, které se ujme profesor Higgins a naučí ji správně mluvit a vystupovat. Je jím kříženec Tazy, který se jako malé štěňátko dostal do útulku, kde se ho ujala paní Jana. A pejsek jí to nyní začne splácet měrou vrchovatou, protože se z něj díky výcviku Pestré společnosti, o.p.s. stává asistent.

Pestrá společnost, o.p.s.

Osud těchto dvou se spojil v momentě, kdy Tazy paní okouzlil v útulku a ta se ho ujala. Možná to byl osud. Paní Jana totiž trpí od dětství oboustrannou hluchotou. Musí se tak každodenním životě potýkat s mnoha nesnázemi, které slyšícímu člověku nedocházejí. Sedíte například doma, v klidu si čtete a nezjistíte, že vám zrovna pošťák přináší důležitou zásilku. Jednoduše neslyšíte zvonek. Někdo na vás za zády začne mluvit a má vás za nezdvořáka, protože vy nereagujete. Zaberete se do práce a úplně zapomenete, že si vaříte vajíčka a minutka už dávno pípla. Takových situací je běžném životě nesčetně.

Pro někoho je to možná nepředstavitelná situace. Paní Jana se však žít nepřestala a bojuje s nepřízní osudu s velkou vervou. Studuje vysokou školu, což zvládá i díky skvělému odezírání ze rtů. V běžném životě jí nyní začne navíc pomáhat právě Tazy, jehož výcvik se blíží ke zdárnému konci a stane se signálním psem.

Naším profesorem Higginsem je v tomto případě nezisková organizace Pestrá společnost, o.p.s. , která se specializuje na výcvik asistenčních, vodících a signálních psů. Pod profesionálním vedením cvičitelky Míši se z Tazyho stává asistent, který bude paní Janě částečně kompenzovat její sluch. Když někdo bude zvonit na zvonek, začne na ní někdo mluvit nebo se spustí požární alarm, Tazy ji na to upozorní. Pokud zazvoní telefon s sms, Tazy dokonce telefon vyhledá a přinese.  Až bude mít paní Jana v budoucnu děti, bude jí Tazy signalizovat, když začnou plakat. Stejně jako Líza se ale nejdřív musel Tazy naučit slušnému chování. Základem všeho bylo přivolání, sedni, lehni a chůze u nohy. Teprve poté přišlo na speciální cviky, které ho Míša učí podle potřeb a požadavků paní Jany.

Tazy bude takto pomáhat s velkou láskou a radostí. Za každou maličkost, kterou pro Janu udělá, se mu dostane velké pochvaly a nějakého toho pamlsku. Jejich životy moc dobře nezačaly. Nyní se jejich osudy spojily a začnou spolu psát novou kapitolu. Ta bude jistě plná krásných zážitků, což jim ze srdce přeji. 

Autor: Michal Prager | středa 22.1.2014 17:00 | karma článku: 6,77 | přečteno: 330x