Otevřený dopis předsedovi NRZP: Pane Kráso, nešiřte nenávist!

Vážený pane Kráso, obracíme se na Vás jako osoby se zdravotním postižením a osoby o ně pečující, jelikož nás nenechávají klidnými Vaše výroky na sociální síti Facebook. 

Chápeme Vaše rozhořčení nad rozhodnutím Vlády ČR o valorizaci příspěvku na péči. Avšak jsme naprosto rozhořčeni a zděšeni Vaším výrokem, který přirovnává tento krok Vlády k vyčlenění 3 mld. Korun na pomoc uprchlíkům. Pomoc pro uprchlíky vůbec nesouvisí s problematikou příspěvku na péči. Žádný člen Vlády nedeklaroval, že příspěvek na péči nebude zvýšen kvůli pomoci uprchlíkům. Navíc pomoc pro uprchlíky nejde z resortu Ministerstva práce a sociálních věcí.
Jsme přesvědčeni, že tento výrok je od Vás jako od představitele organizace, která zastupuje lidi s postižením v ČR a jedná jejich jménem na té nejvyšší úrovni, naprosto nepřijatelný. Výrok vnímáme jako nadmíru populistický a využívající současné uprchlické krize. Sami jsme celý život odkázáni na solidaritu většinové společnosti. Není proto pro nás přijatelné, aby osobnost Vašeho formátu, která se velmi často objevuje ve sdělovacích prostředcích jako zástupce lidí se zdravotním postižením, vyjadřovala takto otevřeně projevy nesolidarity vůči lidem, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci. 
I nás mrzí, že příspěvek na péči nebyl valorizován, ale domníváme se, že jeho jednorázové zvýšení by nebylo systémovým řešením. Preferovali bychom opatření, které by příspěvek na péči přerozdělovalo spravedlivěji a pomohlo lidem, kteří jsou závislí na pomoci druhé osoby celý den. Těmto lidem by aktuálně navrhované zvýšení příspěvků na péči umožnilo navíc měsíčně zaplatit o 12 hodin více, což pro ně z dlouhodobého hlediska není řešením.
Vyzýváme Vás, abyste se vyvaroval podobným výrokům, které pouze přispívají k šíření nenávisti a špatné nálady. Politici často zástupcům lidí se zdravotním postižením vyčítají nejednotnost. Národní rada osob se zdravotním postižením a konkrétně Vy jako její nejvyšší představitel byste měli být stmelujícím prvkem. Měli byste hájit práva lidí s postižením a ne vrážet klín mezi nás a jiné menšiny. Přáli bychom si, aby NRZP důstojně reprezentovala lidi se zdravotním postižením a zasazovala se o společnost bez předsudků, za společnost bez bariér. 
Děkujeme, že neberete náš názor na lehkou váhu. Přikládáme vyjádření dalších významných představitelů neziskových organizací.
S pozdravem

Bc. Michal Prager - ředitel Pestré společnosti, o.p.s.
Mgr. Karolína Chloubová - Garantka inkluzivního vzdělávání OP VVV 
Lenka Bartova - fundraiserka, Raná péče EDA
Jana Augustinová - zpěvačka, The TAP TAP
Bc. Vašek Uher – bloger
Karel Chlouba – student FHS UK

 

Vyjádření představitelů NNO:

“Dobrý příklad působí velmi pomalu a dlouho, než dojde ke zlepšení. Špatný příklad funguje okamžitě. Sedmnáct let se s kapelou The Tap Tap snažíme budovat vztah většinové veřejnosti k lidem s postižením. Snažíme se na sobě samých ukazovat, že i člověk s těžkým handicapem může být společnosti velmi prospěšný, a že může být dokonce velkou motivací pro ostatní.
Jsme si jistí, že kdybychom “hráli na city” a vzbuzovali lítost, získali bychom větší finanční podporu. Ale také víme, že bychom tak jenom posilovali negativní stereotyp vnímání lidí se zdravotním postižením. Stejné je to s tvrzením, že “TAMTI” mohou za to, že “MY” jsme nedostali. Nelíbí se mi, že člověk, kterého mnozí vnímají jako hlas zdravotně postižené menšiny, se vymezuje takto populistickým způsobem. Pan Krása by měl chápat, že postižení bohužel také nejsou pro mnoho českých občanů “NAŠI LIDÉ”. 
Šimon Ornest, předseda z. s. TAP, kapelník The Tap Tap

 

„Krátkodobě snad může přinést sázka na nepřátelské postoje veřejnosti vůči jakémukoliv zapojování České republiky do řešení uprchlické krize určité body při prosazování přesunu finančních prostředků v rozpočtu ČR ve prospěch navýšení příspěvků na péči. V dlouhodobém horizontu však vyjádření pana předsedy NRZP přispívá k nárustu takových tendencí, které se nakonec obrátí vůči všem potřebným. Od čelního představitele reprezentujícího lidi s postižením bych podobné postoje nečekal a nelze k nim mlčet. Proto děkuji za tuto reakci.“ 
Erik Čipera ředitel Asistence, o.p.s.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Prager | čtvrtek 29.10.2015 14:45 | karma článku: 13,39 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Michal Prager

Z ulice asistentem

22.1.2014 v 17:00 | Karma: 6,77

Michal Prager

Myslet bezbariérově

23.5.2013 v 20:50 | Karma: 14,71