Nekoncepčnost VZP k rehabilitaci je alarmující

Předcházet zdravotním komplikacím nebo řešit následky? Zdálo by se jednoduchá otázka, ale pro VZP otázka o něco složitější.

Racionálně smýšlející člověk by si řekl, že předcházet zdravotním komplikacím pravidelnou rehabilitací bude levnější než řešit následky. Toto však není logika VZP. Její byrokratičnost a zkostnatělý systém si neumím poradit s prostým zajištěním potřebné péče o lidi s těžkým tělesným postižením. 

Názorným příkladem je kauza kolem rehabilitačního centra pro tělesně postižené Rehafit na Černé Mostě v Praze. Tomuto centru totiž VZP za loňský rok neuznala platby ve výši cca půl milionu korun. Centrum tak muselo začít omezovat péči a reálně mu hrozí konec. VZP proplácí za jednoho pojištěnce s postižením Rehafitu ročně 14 000 Kč, což odpovídá zhruba 20 návštěvám. Jenže reálné potřeby jsou zhruba o deset tisíc vyšší. 

Sám jsem byl účasten jednání s vedením pražské VZP, kde jsem jasně deklaroval, že na MČ Praha 14 žije opravdu velké procento vozíčkářů, které tento druh služby nutně potřebují. Domluva byla, že se VZP pokusí společně s Rehafitem vytvořit projekt, který by umožňoval tyto služby proplácet. A výsledek? Po třech měsících zarytého mlčení ze strany pojišťovny přišlo rozhodnutí, že Rehafit musí vracet prostředky. O slibovaném projektu ani slovo.

Jak si to vysvětlit? Argumentem VZP je, že Rehafit je v tuto chvíli placen nad poměry. Jenomže VZP vůbec nezkoumá kvalitu a míru poskytovaných služeb. Jede systémem padni komu padni a utápí se ve zbyrokratizovaných postupech, kde jde o člověka až na posledním místě. VZP vůbec nebere v potaz, že tyto služby jsou pro lidi s postižením nedostatkovým zbožím.

Proč klienti nejdou jinam? Protože jinde dostanou maximálně 30 minutovou rehabilitaci. Protože jinde nejsou schopni pomoci s přesunem z vozíku na lehátko. Protože jinde se jede na kvantitu a v takovém provozu je člověk s postižením spíše na obtíž. Píši z vlastní zkušenosti, jelikož moje maminka v takovém provozu přes 15 let pracovala.

Rehafit je celopražsky významná služba a my se na Praze 14 bude snažit ji ze všech sil udržet. Věřím, že se dočkáme podpory i Magistrátu hl. m. Prahy. Ale co na to VZP?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Prager | pondělí 12.8.2019 11:30 | karma článku: 19,41 | přečteno: 776x