Electric Wheelchair Hockey

Floorball na elektrických vozících (angl. Electric Wheelchair Hockey – EWH) je jedním ze dvou kolektivních sportů pro lidí s nejtěžšími formami tělesného postižení. Tento sport přišel do ČR v roce 2003. Pomalu, ale jistě si získává své trvalé místo na sportovní scéně lidí s postižením.

A jak se EWH liší od klasického floorballu? V mnohém. Především jsou pravidla uzpůsobena tak, aby to byl sport skutečně pro každého. Základem je mít elektrický vozík. Dále potřebujete sportovního ducha a trochu odvahy se pustit do něčeho nového. Co je s klasickým floorballem stejné je dírkovaný míček. V EWH rozeznáváme 2 typy hráčů. Celkový počet hráčů na hřišti v jednom týmu je pět. Tři z nich hrají s klasickou floorballovou holí (H-stick) s tím, že podle potřeby ji mohou mít například fáčem přivázánu k ruce – těm se v místní hantýrce říká „háčkaři“. Tito hráči ovládají míček, tvoří hru a střílí góly. Dále jsou zde 2 hráči s tzv. T-hokejkou (T-stick) – „téčkaři“ či „tý-stykáři“, z nichž jeden je brankář.

 

V čem je T-stick odlišná? Jedná se o speciální hokejku ve tvaru písmene T, která je napevno přidělána na vozíku. Hráč tak míček ovládá pohybem svého vozíku. Právě tuto hokejku využívají hráči, kteří nemohou držet klasickou hůl. Mohou to tak být kupříkladu i hráči, kteří svůj vozík ovládají ústy. Úloha těchto hráčů však není o nic méně důležitá než „háčkařů“. Kromě brankáře, jehož význam je nezpochybnitelný, je v poli jeden „téčkař“, jehož hlavním úkolem je vytvářet tzv. bloky. V praxi to znamená, že pohybem svého vozíku vytváří prostor pro své útočníky či naopak při obranné fázi znepříjemňuje život soupeřícím útočníkům.

 

Dalšími odchylkami od klasického floorballu je, že míček nesmí letět více jak 20 cm nad zemí. Tato úprava vychází z toho, aby se sport co nejvíc přizpůsobil každému a setřeli se svalové rozdíly jednotlivých hráčů. I horní tyčka branky je tudíž ve výšce 20 cm a mantinely lemující hřiště rovněž. Aby však padaly nějaké góly, je šířka branky 2,5 m. Hřiště má rozměry od 24x14 m až 26x16 m.

 

V ČR s tímto sportem začal sportovní klub Akády Janské Lázně. V Praze jsem byl zakladatelem první klubu já společně ze svým, dnes již bohužel zesnulým, přítelem Radkem Foukalem. Původně jsme chodili do malé tělocvičny, kde jsme společně bydleli, a svými dřevěnými tyčkami, které jsme měli na mačkání tlačítek ve výtahu, jež byly příliš vysoko, jsme bouchali do pěnových míčků pro líný tenis. Postupně jsme se dozvěděli o EWH a založili klub EWSC LITA Sport Praha (dnes Jaguars Praha). V červnu 2005 jsme se s nově utvořenou reprezentací ČR zúčastnili Mistrovství Evropy v Římě.

 

Dnes již v ČR existují 4 kluby – Cavaliers Praha, Jaguars Praha, Tigers Janské Lázně a Rejnoci Zlín, které hrají společně ligovou soutěž. Letošní ročník je první, jehož se účastní 4 kluby. Náš současný tým Cavaliers je na ligové mapě nováčkem, i když jej tvoří zkušení hráči. O to větší je úspěch, že jsme se ještě před závěrečným kolem ligy stali mistry ČR.

 

Zaujal vás tento sport a chcete si ho vyzkoušet? Chcete nám pomoci jako dobrovolník? Můžete mě kontaktovat prostřednictvím okénka v pravé části. Chcete se přijít jen tak podívat? Nejbližší turnaj se bude konat v Praze na Jarově – Učňovská 1, 16. října 2010. Máte sportovní zkušenosti a rádi trénujete? Ozvěte se! Náš tým shání schopného trenéra.

Více na www.flor-in.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Prager | středa 11.8.2010 15:36 | karma článku: 10,40 | přečteno: 965x