Socialisticky pracovat, kapitalisticky žít

Jak to ti odboráři myslí? Přidat všem stejně a plošně? A co za to?

Já to opravdu nechápu, přeci když si někdo myslí, že je málo ohodnocen, proč nejde dělat něco jiného?

Například podnikat. Proč se nechávat zaměstnat, když jeho schopnosti zaměstnavatel nedocení!

Podnikat dnes může každý a v podstatě v čemkoliv. Nenapadá mě jediná věc, která nejde. Nakonec i prezidentem může být každý!

Sice „jen“ akciové společnosti, kterou sám vybuduje krůček po krůčku, ale pokud bude jeho firma úspěšná může mít odměnu podstatně větší než president státu.

Ale to se mnohým nechce. To je moc práce a starostí!

Musel by totiž vyrábět a prodávat úspěšné produkty, musel by zaměstnávat lidi, shánět jim práci, starat se o peníze na výplaty, na daně, pojištění, budovy, teplo a světlo, stroje a pracovní odměny, dodržovat pracovní zákony a platit zaměstnancům dovolenou, nemocenskou a případné pracovní úrazy. Musel by jim proplatit nebo nahradit každou hodinu odpracovanou navíc a ta chátra nespokojená by chtěla stále víc a víc, protože každému zaměstnanci se vždy zdá, že dostává málo a že ředitel má víc, tak ať se laskavě podělí.

Ale nemusíte být nutně hned prezidentem, můžete si zkusit pronajmout obchod, kancelář, hotel, malou provozovnu či továrnu – takových objektů je všude dost anebo si vzít úvěr (v bance samozřejmě, jako spousta jiných, co začínali a neměli prostředky) a začít nanovo.

Chce to jen chtít, mít hodně odvahy a nebát se práce a neustálého učení.

Ale ono je mnohem jednodušší nechat se zaměstnat (jako spousta lidí, co ukončila své podnikání) a starosti nechat druhým.

Takový zaměstnanec ráno přijde do práce, teplé světlé budovy, má tam svou židli, stůl, soustruh, autobus či jiné pracovní nářadí nástroj... potřebný k výkonu své práce, k tomu pracovní či ochranné pomůcky. Ví, že má právo na polední pauzu, pracuje od do a pak padla. Výplatu dostane, o pojištění, odvod daní má postaráno... No není ten život nádhernej!

A pokud jste nespokojení, tak zvedněte kotvy a hledejte … dobře placenou práci, lepšího zaměstnavatele a třeba i v zahraničí. Přestaňte řvát a nebuďte líní začít se změnou U SEBE!


Autor: Dagmar Prachová | úterý 24.6.2008 8:26 | karma článku: 31,58 | přečteno: 1732x
  • Další články autora

Dagmar Prachová

Postřehy třídní učitelky

24.4.2017 v 19:21 | Karma: 30,46

Dagmar Prachová

Generál Sherman

24.8.2016 v 22:05 | Karma: 22,40

Dagmar Prachová

Koldom

27.7.2016 v 11:11 | Karma: 21,55

Dagmar Prachová

Silvestrovská

10.2.2016 v 6:41 | Karma: 9,26

Dagmar Prachová

Jaro

10.2.2016 v 0:09 | Karma: 8,59