Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IT

Mahon Point

17. 9. 2012 11:21
Sice jsem film nevidel

ale jsem presvedcen, ze  obsahuje - li film zidovskou tematiku, i kdyby to byl propadak, bude z nej ucinen uzasny film. Autor kr. jmenem David, spoluautor Epstein a hned jsou z toho 4 stranky reklamy v  deniku Dnes.

0 0
možnosti
RP

Roman Potoczný

17. 9. 2012 11:47
Re: Sice jsem film nevidel

Film židovskou tématiku v podstatě obsahuje jen do té míry, že se STB uchýlí k nepravosti, aby obvinila skupinu pracovníků židovské obce ... to ovšem není nic jiného, než prostý fakt, jelikož jak nacismus, tak komunismus byly primárně protižidovsky zaměřené ... Je to tedy motiv, daný historickým faktem, kvality filmu prýští zcela z jiných pramenů, je to vůborné řemeslo a napínavý film ... takže není radno zde démonizovat něco, co ve filmu není ... ;-)

0 0
možnosti

rezjir rezjir

17. 9. 2012 9:53
Pane Potoczny

nevím, co vám mám na Vaší polemiku říci. Fakt je ten, že film jsem neviděl. Jenom jsem chtěl upozornit na to, že podle té novelizace zákona o SNB v r. 1948 prostě zanikla specializace STB na vyšetřování zločinů proti státu. Přestalo se rozlišovat, co kdo má vyšetřovat. Pokud jsem měl možnost číst svodky SNB o denním hlášení v roce 1968, tak ta denní hlášení právě jednotlivých oddělní  SNB  podávala zprávy o protistátní činnosti.

Ta novelizace byla provedena pod dojmem komplikací s vyšetřováním Jana Masaryka, kdy to měla vyšetřovat StB (specializující se právě na na vnitřní a vnější ochranu republiky, ale bylo to hned zpočátku posouzueno a uzavřeno údajně jako sebevražda, tedy něco, co měl ministr Nosek od samého počátku přidělit kriminálce, tedy nikoliv Horovi, ale Borkovcovi.

Pokud ten váš filmový hrdina něco vyšetřoval, tak normálně by mu to jeho nadřízení sebrali a přidělili tomu správnému, kterého nejmenujete. A váš filmový hrdina by měl utrum, ať by vyšetřil cokoliv.

0 0
možnosti

rezjir rezjir

17. 9. 2012 10:01
Re: Pane Potoczny

Pokud tedy neberou tvůrci filmu tu novelizaci zákona o národní bezpečnosti v r . 1948 do úvahy, tak se zkrátka neopirájí o historickou realittu. Ono se o tom sloučení kompetencí SNB a STB moc neví, protože třeba ani komisař Borkovec ve své výpovědi o Masarykovi to nezmiňuje, když naznačuje, že pražská kriminálka by postupovala kvalifikoaněji. Ta pražská kriminálka by to mohla vyšetřovat pouze jako sebevraždu, či vraždu z vilnosti. Jakmile by zjistila, že se jedná o zasah agentů cizí mocnosti, tak by to musela okamžitě předat StB.

A tou novelizací zákona v r. 1948 se StB jako specializovaná složka na určité typy zločinů rozpustila v SNB. Každý esembák se stal současně estebákem a naopak.

0 0
možnosti
S

stepulka

17. 9. 2012 9:50
Viděla jsem

a jsem jednoznačně nadšená :-) R^

0 0
možnosti
RP

Roman Potoczný

17. 9. 2012 10:14
Re: Viděla jsem

Věřím, věřím a mám podobné pocity ...

0 0
možnosti

rezjir rezjir

17. 9. 2012 8:41
V r.1953

nemohlo k žádnou souboji kriminalistů se StB dojít, protože neexistoval žádný rozdíl. Jestliže v r. 1947 byl přijat zákon o SNB, který vyčleňoval StB jako složku, která se specilizovala zhruba na protistátní činnost, tak v r. 1949 byla přijata jeho novelizace, která setřela jakékoliv rozdíly mezi oběma složkami.

0 0
možnosti
X

xychteen

17. 9. 2012 9:20
Re: V r.1953

Ale je to in - poctivý a slušný policajt proti krvavým stvůrám

:-)

Historii je vždycky potřeba vhodně přiohnout - copak je dneska ideově přijatelný například fakt, že Technická správa, sídlo krvelačných bestií, spolupracovala s Bartolomějskou při vývoji analytických prostředků?

0 0
možnosti
  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!