Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pasažéři versus Paterson

První dva týdny nového filmového roku 2017 se báječně vydařily. V třeskutých mrazech si cestu do kina našlo velké množství diváků, kteří mohli obdivovat jak sci-fi "Pasažéři", tak film nezávislého tvůrce Jima Jarmusche "Paterson".

Loni mě mrzelo, že jsem z důvodu omezeného množství času nemohl psát o všech filmech, které jsem navštívil. Jednoduše někdy nebyl čas napsat plnohodnotnou recenzi. Letos bude jednou ze změn na mém blogu občasné uveřejňování vícenásobných recenzí. Dvojnásobná recenze filmů "Pasažéři" a "Paterson" je první z nich.

Pasažéři (The Passengers)

Dovedně scénáristicky napsaná sci-fi "Pasažéři" těží z již několikrát viděného příběhu osamělého "Robinzona" na opuštěném místě. Tentokrát se jedná o kosmickou loď cestující na 120 let dlouhé cestě do vzdálené kolonie. Závada, způsobená srážkou lodi s asteroidem, vede po 30 letech letu k probuzení jediného člena pěti tisíc nových kolonizátorů, technika Jima Prestona (Chris Pratt), kterého tím odsuzuje do role zajatce na lodi, jejíhož příletu do kolonie se s největší pravděpodobností nedožije.

Film režiséra Mortena Tylduma, který si vystačí kromě hyperaktivního technika s přítomností jen několika dalších živých herců, představuje ideální kombinaci zábavy, vědecké fantastiky, perfektních filmových efektů, romantiky a studie chování lidí v extrémních situacích. Pokud budete mít chuť zjistit, jak se ve filmu ocitne spisovatelka Aurora Lane (Jennifer Lawrence), android Arthur (Michael Sheen) a velitel paluby Gus (Lawrence Fishburne), vězte, že budete odměněni nejen rafinovaným příběhem a vynikajícími hereckými výkony dvou nejpopulárnějsích, mladých herců, současnosti, ale zároveň skvělou hudbou mého nejoblíbenějšího skladatele Thomase Newmana. Především za jeho fenomenální soundtrack přidávám k hodnocení 10%.

Moje hodnocení: 75%

Paterson

Režisér Jim Jarmusch už od osmdesátých let dokazuje, že je možné natočit kvalitní a přitom divácky přitažlivý, autorský film, nezávislý ne velkých produkčních společnostech. Všechny jeho filmy jsou silně nadprůměrné a pro mě osobně je "Paterson" naprostým vrcholem jeho tvorby, jakkoliv se zdálo, že filmy "Kafe a cigára", "Ghost Dog: Cesta samuraje" nebo "Zlomené květiny", nic nepředčí.

Řidič Paterson (Adam Driver) žije, stejně jako my všichni, v podstatě stereotypním životem, ze kterého se snaží vymanit skládáním básní. Jarmusch jeho život mapuje den po dni v průběhu jednoho týdne. Jelikož řídí linkový autobus ve stejnojmenném městě Paterson, rodišti Alena Ginsberga a Williama Carlose Williamse, jeho básně se nerýmují, což jim ovšem nijak neubírá na kráse a síle významu. Nepíše básně, aby se prosadil. Stejně jako jeho žena Laura (Golshifteh Farahani), která se snaží naučit hrát na kytaru nebo se realizuje zařizováním bytu, v nich nachází rovnováhu ke svému nádhernému a přitom bezútěšně stereotypnímu životu.

Paterson je film, který hladí po duši, vede k hlubokému zamyšlení a přitom ani vteřinu nenudí. Ve světě Jima Jarmusche jsou černá a bílá stejně všudypřítomné jako na ornamentech v Lauřiných domácích variacích, jako radost a zármutek v lidském životě, jako náš každý den, který je stejný a zároveň jiný, než den předešlý. Adam Driver, který se vryl do paměti diváků jako záporák Kylo Ren z posledního dílu "Hvězdných válek" nebo jako poměrně lehkovážný Adam Sackler ze seriálu HBO "Girls" podává skvělý, civilní, herecký výkon. Myslím, že o něm rozhodně ještě uslyšíme.

Moje hodnocení: 85%

Autor: Roman Potoczný | neděle 15.1.2017 7:30 | karma článku: 16,16 | přečteno: 904x
  • Další články autora

Roman Potoczný

„Neklid“ prezidenta o klid nepřipraví

Vyznamenávání u příležitosti státního svátku České republiky jsem sledoval ze dvou důvodů. Z důvodu úcty ke státnímu svátku a z důvodu prezidentova projevu, který jsem očekával. Prezident Miloš Zeman v projevu rozhodně nezklamal.

30.10.2016 v 7:30 | Karma: 31,61 | Přečteno: 1482x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Anthropoid, film plný „ale“

Na základě traileru jsem od filmu „Anthropoid“ očekával heroickou agitku a americkou „variaci“ na reálie tehdejšího válečného Československa, ale film mě v mnoha ohledech velmi příjemně překvapil.

2.10.2016 v 7:37 | Karma: 30,49 | Přečteno: 4145x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Sully: Zázrak na řece Hudson

Někdo se narodí jako hrdina a někdo jako grázl. Jsou to extrémy. V drtivé většině lidských osudů činí rozdíl v tom, jestli budete považován za dobrého nebo špatného člověka, jedno špatné rozhodnutí.

11.9.2016 v 7:30 | Karma: 22,99 | Přečteno: 845x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Jason Bourne je stále ve formě

Akční „Bournovská“ trilogie je mojí nejoblíbenější. Jason Bourne, agent bez minulosti, který se stal mýtem, než dal svým šéfům ultimátum, se nyní vrací poněkud starší, zkušenější a na vše si pamatuje. Ačkoliv, na vše úplně ne.

31.7.2016 v 7:30 | Karma: 20,63 | Přečteno: 469x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Deštivé dny Colours of Ostrava 2016

Zlata Holušová je Bůh! Nedokáže sice poručit větru a dešti, ale vypulírovala se svým produkčním týmem festival Colours of Ostrava do podoby, který nemá mezi festivaly obdoby. Dělá čest svému jménu i vynikající reklamu Ostravě.

17.7.2016 v 8:15 | Karma: 21,81 | Přečteno: 768x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!