Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Marťan. Zmrtvýchvstání Ridleyho Scotta

Co byste dělali, kdybyste zůstali v bezvýchodné situaci? Zcela sami na opuštěné planetě? Ztraceni ve vesmíru? Já myslím, že bych se z toho pominul. Strachy. Bezmocností. Smutkem. Beznadějí. Pokud bych nezačal něco dělat.

Ridley Scott je jedním z mých nejoblíbenějších režisérů. Ačkoliv nikdy nedostal za svou práci Oscara, v žánrech, do kterých se pustil, patří jeho filmy k těm nejlepším. V žánru road movie („Thelma a Louise“), válečného dramatu („Černý jestřáb sestřelen“), historického filmu („Gladiátor“, „Království nebeské“), romantiky („Dobrý ročník“) a především v žánru sci-fi („Vetřelec“, „Blade Runner“).

Přesto v uplynulých letech svým fanouškům moc radosti neudělal. „Robin Hood“ nudil, „Prométheus“ vyloženě zklamal, „Konzultanta“ Scott dodělal pouze z úcty ke svému zesnulému bratrovi Tonymu a nebyl to jeho šálek kávy. Ani „Exodus“, kde se vrátil ke svému nejúspěšnějšímu, historickému žánru, nebyl přijat s nadšením kritiky, ani diváky.

Jeho nejnovější film „Marťan“ („The Martian“) se povedl. Není vlastně ničím nový. Astronaut Mark Watney (Matt Damon) je „zapomenut“ na Marsu. Na planetě, kam se letí několik měsíců a kde má zásoby sotva na několik týdnů. Připomíná trosečníka Toma Hankse. Pokusy o jeho záchranu připomínají záchranu Apolla 13. Vesmír ve 3D jsme již viděli v „Gravitaci“. O mnoha vědeckých aspektech pokusů o jeho záchranu by se dalo s úspěchem diskutovat. Na rozdíl od těch lidských.

Ale celý film neuvěřitelně „odsýpá“. V každém okamžiku jsou oba hlavní hrdinové příběhu, herec Matt Demon a režisér Ridley Scott pány situace. Matt Damon hraje nejlépe v životě. Neschovává se pouze za svůj úsměv, ale je uvěřitelným člověkem, který bojuje o přežití, ačkoliv občas podléhá pocitu strachu, bezmoci, smutku a beznaději. V jeho počínání se zrcadlí vědomí, že v životě má smysl každý nádech, další den, další chvíle, kdy má člověk možnost se podílet na něčem větším, než je on sám.

Damonovi zdárně „statují“ především Kristen Wiig („Paul“), Chiwetel Ejiofor („12 let v řetězech“), Jessica Chastain („30 minut do půlnoci“), Michael Peňa („World Trade Center“) a další. Kamery se zhostil Dariusz Wolski („Alenka v říši divů“, „Piráti z Karibiku“), který se Scottem spolupracoval na všech jeho posledních filmech. Hudba tvoří u „vesmírných ság“ tradičně důležitou složku a Harry Gregson-Williams („Shrek“, „Telefonní budka“ , „Království nebeské“) ji zvládl s bravurou skladatele, prověřeného mnoha filmy.

Marťan“ se mi zatím z letošních velkofilmů líbil nejvíc. Ridley Scott odvedl profesionální práci, kterou Matt Damon okořenil výkonem, jenž by si zasloužil minimálně nominaci na Oscara. Film přináší ideální kombinaci vesmírné fantastiky, romantiky, humoru a napětí. V kině jej má smysl vidět ve 3D, které v tomto případě přináší, na rozdíl od celé řady jiných filmů, skutečně další rozměr. Rozhodně doporučuji návštěvu kina. Třeba se tak "i s vaší pomocí" vrátí Marťan Matt Damon domů, ačkoliv o to jde v tomto filmu, dle mého názoru, až na druhém místě.

Moje hodnocení: 90%

Autor: Roman Potoczný | neděle 4.10.2015 7:50 | karma článku: 20,63 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Miloš Forman, Amadeus světového filmu

Navždy odešel geniální filmař, jenž se pyšnil, jako jeden z mála, ziskem dvou zlatých Oscarů. Režisér, který natočil ty nejkrásnější filmy o svobodě, jaké kdy spatřily plátna kinosálů a jež z něj učinily nesmrtelného.

14.4.2018 v 23:43 | Karma: 20,24 | Přečteno: 357x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Ready Player One: Hra začíná ... a baví

Jsem rád, že mohu pokračovat s recenzemi filmů po delší pauze právě tímto zajímavým dílem. Steven Spielberg v sobě oživil srdce malého kluka a nabízí dokonalou podívanou pro všechny, kdo mají stejně hravé srdce, jako on.

7.4.2018 v 23:08 | Karma: 11,06 | Přečteno: 257x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Nevidím důvod měnit hymnu

Je toho spousta, na co můžeme být jako národ pyšní. Nádherná příroda, historické památky, hezké holky, výborné pivo, fakt, že jsme národ pracovitý a kreativní a v neposlední řadě naše aktuální hymna, která je krásná.

30.3.2018 v 7:00 | Karma: 27,88 | Přečteno: 460x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Sláva vítězi, čest poraženým

Pan prezident Miloš Zeman vyhrál, a jestli je zapotřebí něco ocenit, je to jeho politická zkušenost, protože to byla právě ona, která ve volbě rozhodla. Ve snaze o znovuzvolení neudělal chybu a naopak využil chyb Jiřího Drahoše.

27.1.2018 v 19:25 | Karma: 19,37 | Přečteno: 1116x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Nemělo by být televizních debat 10, pane prezidente?

Prezident Miloš Zeman se nechal slyšet, že by si přál jít s kandidátem na prezidenta Jiřím Drahošem do čtyř televizních debat, na čtyřech televizních stanicích. Óóó, jak je najednou vstřícný!

15.1.2018 v 21:51 | Karma: 39,15 | Přečteno: 3630x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!