Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo si počkal, ten se dočkal ...

... v pondělí 8.12. večer byla v pražském klubu Vertigo pokřtěna nová kniha Rudolfa Havlíka "Nikdo nechce čekat věčně" ...

Už asi třicet minut jezdím po Praze a pořád se nemůžu hnout. Past nazvaná "Jižní spojka" sklapla a drží mě pevně v čelistech. Jak se tak pomalu sunu v koloně aut, pomalu přicházím k sobě. Vím, že bude ještě chvíli trvat, než získám, po včerejším "bezvědomí", plné vědomí, ale mnohem déle bude trvat, než si všichni uvědomíme rozsah toho, co se vlastně včera stalo.

...

Ne, že by vydat knihu textů, původně publikovaných na internetu, byl až tak originální nápad. Pamatuji si, jak před lety publikoval svoje "deníčky" obdobným způsobem redaktor Softwarových novin Ivan Straka a jeho knihy, kde jako "Gentleman" glosuje nejrůznější situace, měly velký úspěch. Ale v tomto případě povil své první dítě nový žurnalistický fenomén "blog".

Můžeme si o bloggerech myslet cokoliv. Že to jsou exhibicionisti, kteří se dávají dobrovolně všanc široké veřejnosti, že napíšou cokoliv pro zisk vrtkavé štěstěny ve formě karmy. Nebo nadšenci píšící si pro radost. Každopádně se dnes webová periodika bez blogů neobejdou, protože v době, kdy jste se čtením zpráv v rubrikách Politika, Sport, či Revue hotoví za dvě minuty, jsou právě blogy, nabízející zamyšlení, analýzy i zábavu, tím, co hýbe na stránkách internetových periodik veřejným míněním a vkusem.

...

Začal jsem číst blogy na podzim minulého roku. Od počátku jeden autor zřetelně vyčníval nad ostatní a já si říkal "s tímto popisným stylem z dalekých cest přeci nemůže vydržet dlouho". Když pak před Vánocemi vydal Rudolf Havlík, dle mého názoru, svou nejlepší povídku, zavětřil jsem jeho nevídaný potenciál, kterým, dle mého názoru, povýšil "blog" na svébytnou uměleckou formu. O to větším zklamáním bylo, když se po Vánocích odmlčel. Vrátil se článkem na konci ledna a od té doby "věčně očekávám" každý jeho další článek, stejně jako rostoucí obec jeho fanoušků a především fanynek.

...

Dobrodružný styl, proložený vlastními postřehy, nás jako magnetem vtahuje do děje. K tomu punc zážitků, prožitých "na vlastní kůži" a vyznění, kdy žádný článek není samoúčelný, ale nabízí hlubší zamyšlení. To jsou, myslím, hlavní atributy jeho příběhů. Příběhů, se kterými je tak snadné se ztotožnit a vůbec není důležité, nakolik jsou produktem jeho vlastních zážitků nebo úžasné fantazie a smyslu pro fabulaci.

Postupně jsem se naučil k jeho článkům vracet a s jejich pomocí jsem na svých cestách nebyl tak sám. Mnohokrát jsem s ním cítil strach z lítání, o víkendech jsem odhaloval krásy ukryté v daleké Číně a Indii, zažíval tušení smrti Antonyho Danielse, toulal se po hvězdách a v zákoutích jeho a následně i své mysli. Nyní tak budu činit prostřednictvím jeho nově vydané knihy a vůbec nevadí, že jsem již většinu článků četl dříve na Internetu, protože v ucelené formě má soubor blogů nový rozměr. Rozměr, kterým se, tento spontánní počin, zapíše do dějin moderní české literatury.

...

Kolona se pomalu rozjíždí a já konečně vyrážím na služební cestu. Blíží se "Den, kdy jsme to zase my" a já bych chtěl Rudovi poděkovat za odvahu, s jakou do blogů i knihy dal celého sebe, protože bez toho by to nebylo ono. A s ním i jeho kolegyni, která se stala "šedou eminencí", stojící za vydáním této knihy. Myslím, že si oba zaslouží náš dík za svůj spontánní počin, protože dobrých literárních a lidských počinů není nikdy dost ... jak u nás z oblibou říkáme, "nemusí pršet, stačí, aby kaPALLOTTO" ...

12.12.2008 Roman r0p0 Potoczný

 

Autor: Roman Potoczný | pátek 12.12.2008 10:30 | karma článku: 20,40 | přečteno: 2563x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Báječné Pohádky pro Emu

Česká filmařina skomírá v tvůrčí křeči a impotenci. Přesto se tu a tam, jen velmi výjimečně, podaří vyprodukovat film, který zaujme a pobaví diváky a přitom neurazí ani filmové kritiky.

13.11.2016 v 7:30 | Karma: 16,02 | Přečteno: 714x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

„Neklid“ prezidenta o klid nepřipraví

Vyznamenávání u příležitosti státního svátku České republiky jsem sledoval ze dvou důvodů. Z důvodu úcty ke státnímu svátku a z důvodu prezidentova projevu, který jsem očekával. Prezident Miloš Zeman v projevu rozhodně nezklamal.

30.10.2016 v 7:30 | Karma: 31,61 | Přečteno: 1482x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Anthropoid, film plný „ale“

Na základě traileru jsem od filmu „Anthropoid“ očekával heroickou agitku a americkou „variaci“ na reálie tehdejšího válečného Československa, ale film mě v mnoha ohledech velmi příjemně překvapil.

2.10.2016 v 7:37 | Karma: 30,49 | Přečteno: 4145x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Sully: Zázrak na řece Hudson

Někdo se narodí jako hrdina a někdo jako grázl. Jsou to extrémy. V drtivé většině lidských osudů činí rozdíl v tom, jestli budete považován za dobrého nebo špatného člověka, jedno špatné rozhodnutí.

11.9.2016 v 7:30 | Karma: 22,99 | Přečteno: 845x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Jason Bourne je stále ve formě

Akční „Bournovská“ trilogie je mojí nejoblíbenější. Jason Bourne, agent bez minulosti, který se stal mýtem, než dal svým šéfům ultimátum, se nyní vrací poněkud starší, zkušenější a na vše si pamatuje. Ačkoliv, na vše úplně ne.

31.7.2016 v 7:30 | Karma: 20,63 | Přečteno: 469x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!