Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

markr

22. 8. 2008 2:27
A ještě maličkost na okraj

V srpnu 1968 jsem byl už dospělý a dostalo se mi "cti" pohlédnout do tváře "bratra Slovana", co nás přijel "osvobodit". Mongol z Tannu Tuva, tu a tam Burjat či Abcházijec. To byl jejich předvoj. Pili vodu ze záchodové mísy, nikdy to neviděli. Rusky neuměli, jedinou řečí, kterou znali, bylo šermování samopalem a řvaní "tatata". Kdybyste tuhle zkušenost učinil na vlastní kůži, nikdy byste nic podobného nenapsal.

Nejsem Slovan, jsem "vořech" a jsem tomu rád. Nikdy jsem nebyl slovansky srdečný a chybí mi "širokaja duša" a jsem tomu rovněž rád. A také děkuji svému prastrýci (nar. 1902), který si dal práci a hledal původ našeho rodu v kronikách. Aspoň vím, kde jsem se vzal a proč nenávidím vše ruské i Rusy, stejně jako nejsem germanofil a můj přístup k Němcům je velmi rezervovaný. Ostaně, nejsem žádný **fil a tomu jsem rád nejvíc.

0 0
možnosti

r0p0

22. 8. 2008 8:23
Re: A ještě maličkost na okraj

Tak jsem ten článek buď blbě napsal nebo opravdu nám leží Rusové v žaludku, (bůhví proč, protože suma sumárum nám v podstatě nic nikdy neudělali a ani svou rozpínavost na nás nikdy neuplatnili) víc, než jsem si myslel. Účelem nebylo ani tolik rozebírat kam, přibližně, patříme, ale upozornit na to, že viníkem 21. srpna nebyly národy, ale konkrétní lidé a to především komunisté. Ti, kteří tady stále jsou, smějí se a náramně se jim hodí do krámy každá nenávist, každá xenofobie, jen pokud jim umožní v poklidu přežít.

0 0
možnosti

markr

22. 8. 2008 1:56
Vážený pane, je mi Vás líto.

Je sice hezké, jak se identifikujete se Slovany, ale i to minimum ze znalostí hiostorie, jaké znám já, mi jasně napovídá, že je to mylná představa. Jsme směsicí všech národů a ras, které se přes naše území převalily během staletí. Kus své DNA tu nechali Keltové, Germáni, Slované, Římané, Švédové a svým způsobem i každý z národů Evropy, který býval v uplynulých dvou tisíciletích trochu výbojnější. Cítit se být "čistým", dejme tomu Slovanem, je tedy přinejmenším básnická nadsázka. Je-li náš jazyk slovanského původu, je věc jiná - i čínské děti, které se narodily u nás čínským rodičům, umějí perfektně česky (nakonec o Vietnamcích se o tom můžete přesvědčit sám na některých blozích zde).

Stejně tak Rus není Slovan v pravém slova smyslu. Jsou v nich geny Tatarů, Čingischána, Turků i Arabů. My jsme jiní, máme jinou kulturu, jiné uvažování, jinou historickou paměť. Miliony obyvatel Čech proto necítí nic společného s národem, jehož rozpínavost nezná mezí.

0 0
možnosti

lachtan

22. 8. 2008 0:49
Bohužel

nemáte pravdu...

0 0
možnosti

LukKin

21. 8. 2008 22:41
Invaze bylo dílo Rusů (2/2)

Samozřejmě, že bylo třeba po revoluci potrestat komunisty, to souhlasím. Bohužel se tak nestalo. Nyní se však můžeme utěšovat tím, že jim brzy vymře členská základna.

A ještě jedna věc: ano, jsme příbuzný národ s Rusy, to ale nepředurčuje naše směřování. Československo vždy inklinovalo k západní kultuře. Máme jiné hodnoty a životní návyky, než Rusové. Samostatná nezávislá politika je hezká věc, taky by se mi to líbilo, ale na to jsme příliš malá země. Musíme se k někomu přiklonit. Být malý a být "mezi" je nebezpečné.

0 0
možnosti

LukKin

21. 8. 2008 22:41
Invaze bylo dílo Rusů (1/2)

Nelze argumentovat, že invaze bylo dílo celé Varšavské smlouvy. Stačí si otevřít některou z mnoha učebnic moderní historie či díla historiků a zjistíte, že návrh na invazi sice oficiálně nepodal SSSR, nicméně to byla jeho vůle a ostatní státy byly jen loutky. SSSR chtěl v ČSSR mít své jednotky. Během celých 40 let všechny rozhodnutí o zahraniční politice států Varšavské smlouvy šly z Kremlu (o samostatnou politiku se pokusilo pouze Rumunsko). A co se týče mnohonárodnostního SSSR, vůdčím národem byli Rusové. Že tam byli Litevci, Gruzínci, atd. je hezké, ale byli pouze nedobrovolně podrobenými národy. Rusové mají expanzionismus v krvi, a proto je třeba se jich obávat. Z reakcí běžných lidí v Rusku vyplývá, že Gruzii stále ještě považují za něco, co je jakoby jejich.

0 0
možnosti

r0p0

21. 8. 2008 23:37
Re: Invaze bylo dílo Rusů (1/2)

Stále si myslím, že SSSR v době okupace někdo vedl a ten někdo, byli komunisté. Ty musíme vinit a nikoliv národ jako takový, protože to vede k xenofobii, která je krátkozraká a zhoubná, pro všechny ...

0 0
možnosti

NobodyWasHere

21. 8. 2008 21:19
vážený autore,

nezlobte se na mne, ale píšete docela nesmysly, pravděpodobně inspirované panslovanstvím předminulého století a jeho nesmyslnými hlody o přimknutí se k ruskému dubisku. Faktem ovšem zůstává, že země koruny české až do r. 1948 vždy patřily do "německého" kulturního okruhu, ať již jako země samostatné, tak i jako součást Rakousko-Uherska a od již od doby odmítnutí Cyrilometodějské liturgie jako státního náboženství a přijetí římskokatolického kultu. Možná pro Vás bude značným překvapením, že král český byl jedním ze 7mi volitelů (kurfiřtů) císaře říše římské národa německého.

0 0
možnosti

r0p0

21. 8. 2008 21:24
Re: vážený autore,

Smím se zeptat, jestli víte, od které doby jsme, dle Vás, do "německého" okruhu patřili? Bylo to více než 300 let? Znamená to, že to smazalo, že jsme od jakživa, takže minimálně dalších 1000 let nebyli Slovany? To proto, že jsme patřili do "německého" okruhu, nás chtěli Němci před 60-ti lety asimilovat (rozmějte zlikvidovat)? Nevím, osobně si myslím, že není třeba nic vyčítat národům, jako tento fakt nevyčítáme Němcům, ale nacistům a proto nevidím důvod nic vyčítat Rusům, ale komunistům, toť celé poselství toho článku, nic jiného v tom nehledejte.

0 0
možnosti

jirkaknop

21. 8. 2008 20:47
Pár naivit

Představa,že Kreml si k něčemu vyžadoval souhlas je směšná.Kreml nařizoval a všichni poslouchali.

Pokud by nikdo nezkusil podlomit komunizmus , komunizmus by nikdy nepadl.Že to nevyšlo v roce 1968 , nebylo dáno špatným odhadem situace,ale byla to volba tohoto národa.

Mým přítelem Rus není proto,že sice vřele přijme , ale nedovolí mi dělat si co chci.Rusové mne vždy nutili chovat se jak oni sami se chovali.Pokud jsem se vzepřel,žádné vřelé vztahy nenásledovaly.

0 0
možnosti
  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!