Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gangster Squad aneb šest statečných loví mafiány

V kinematografii rapidně ubývá témat. Proto si bude třeba zvyknout, že uvidíme již viděné, případně přetavené do nového hávu. Film „Gangster Squad“ je přesně ten případ. Přesto je zajímavý a máte-li rádi gangsterky, neměl by ujít vaší pozornosti.

Scénář Willa Bealla, na základě knihy Paula Liebermana nás zavádí do poválečného Los Angeles, ve kterém se, zatímco vojáci bojovali na světových bojištích, opět rozjely nelegální herny, bordely, sázení a legální podniky, sloužící k zábavě policajtů, soudců, zločinců a praní špinavých peněz. Hlavou zločinu je obávaný Mickey Cohen (Sean Penn), boxer, který nedostatek inteligence a fakt, že mu ubývají síly, dohání nevybíravým a brutálním vyřizováním účtů se svými mafiánskými konkurenty.

Když se mu rozhodne jít po krku šestice udatných, neúplatných policajtů, vedených seržantem Johnem O’Marou (Josh Brolin), jemuž v krvi koluje irská krev a začíná mu chybět válečné běsnění, je zaděláno na kliše, které z filmu voní na sto honů a ubírá mu na hodnocení dobrých dvacet procent. Příčinou je předvídatelný scénář, který je napsán přesně podle šablony klasických amerických westernů a fakt, že společný počin hlavních hrdinů, je možné hodnotit v obležení ostatních, zkorumpovaných policajtů, jako čistokrevnou sebevraždu.

Udatnost a neúplatnost mužů, na straně zákona, je až směšná. Všichni chtějí „světlou“ budoucnost pro další generace a „čistou“ Ameriku. Zlo Mickeyho Cohena je temné, jako neosvětlené noční ulice a jediné, co občas rozčeří stojaté vody příběhu, je způsob, jakým si vyřizuje účty se svými konkurenty. Scény bitek, šarvátek i likvidace nepřátel jsou maximálně naturalistické.

Byla by to celkem nuda, protože ani režie začínajícího Rubena Fleischera není nikterak invenční a film v podstatě kombinuje motivy „Sedmi statečných“, případně „Neúplatných“, doplněný o zběsilost a pohnutky „Hanebných panchartů“, až po atmosféru „Cotton Clubu“ a závěr jako z „Nelítostného souboje“. Tím ovšem výčet negativ končí a dostavují se i velmi podstatná pozitiva.

Za kameru se postavil zkušený a Oscarem ověnčený Dion Beebe („Collateral“, „Miami Vice“, „Chicago“), díky němuž je film skvěle nasnímán, s velkými detaily soubojů a dialogů, až po příjemně neokázalé záběry akcí. Steve Jablonsky, podepsaný pod trilogií „Transformers“, diktuje filmu svou hudbou zběsilé tempo, takže dvě hodinky utečou, jak voda. Hlavním protagonistům zdatně sekunduje především Ryan Gosling v roli seržanta Jerryho Wooterse, který zdatně zvládá pohyb na obou stranách zákona, včetně vztahu s Cohenovou milenkou Grace Faradayovou (Emma Stone). Ani u menších rolí nenechal Fleischer nic náhodě a tak se ve filmu zaskví Giovanni Ribisi v roli nadaného technika Conwaye Keelera, Michael Peňa jako důstojník Navidad Ramirez stejně jako stárnoucí, ale stále charismatický Nick Nolte v roli policejního bosse Parkera.

V předoscarové atmosféře plné velkolepých nebo intelektuálně laděných filmů, je „Gangster Squad“ skvělou oddechovkou. Přestože je plný klišé a pod rouškou „skutečného příběhu“ si na noir gangsterku víc hraje, než jí ve skutečnosti je, na takové filmy se zkrátka vždy dobře dívá. Konec filmu pohladí po duši a jeho průběh, díky hereckému umění všech protagonistů a především démonického Seana Penna, který hraje mafiánského bosse, jako by se jím narodil, rozhodně neurazí.

Moje hodnocení: 60%

Autor: Roman Potoczný | neděle 3.2.2013 7:32 | karma článku: 9,71 | přečteno: 510x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Colours of Ostrava 2017

Skončil šestnáctý ročník mezinárodního, multižánrového festivalu Colours of Ostrava 2017, co do plochy i počtu návštěvníků historicky největší, kdysi převážně hudební, festival, jaký se kdy v České republice podařilo uspořádat.

23.7.2017 v 2:22 | Karma: 16,15 | Přečteno: 890x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Single Lady? Naprostá katastrofa

MAFRA nechala natočit internetový seriál! Sláva, skvělé, jsme moderní a aby toho nebylo málo, označíme jej přívlastky jako "drsný" nebo "ostrý jako život sám". Tím ovšem veškerá pozitiva tohoto naprosto příšerného "díla" končí.

5.7.2017 v 23:55 | Karma: 22,63 | Přečteno: 1820x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Po dlouhé době jsem byl v kině jediný, kdo si nemusel na lístky půjčovat peníze od rodičů. Cílová skupina od dvanácti do pětadvaceti let vyrazila na dlouho očekávaný návrat karibských pirátů a já jsem jim kazil věkový průměr

4.6.2017 v 7:05 | Karma: 16,70 | Přečteno: 646x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Rychle a zběsile poo8mé

Svět je dnes rychlý a zběsilý. Natočte skvostný, nápaditý, inteligentní film a možná dostanete Oscara. Ovšem kino plné diváků vám zaručí pouze rychlá, střihová, akční show, která sice rezignuje na fyziku a logiku, ale skvěle baví.

30.4.2017 v 8:08 | Karma: 17,40 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Je Masaryk nejlepší český film?

Film „Masaryk“ obdržel největší počet ocenění v historii Českého lva. Smrští 12 ocenění vyslala Česká filmová a televizní akademie jasnou zprávu. Dle jejího názoru je „Masaryk“ nejlepším českým porevolučním filmem. Je tomu tak?

1.4.2017 v 23:55 | Karma: 29,35 | Přečteno: 4558x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!