Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko Slovensko má talent na Talentmánie

Ještě neuschly slzy poražených po poslední talentové show Česko-Slovensko hledá Superstar a už je tu mohutná porce další "výtečné zábavy", u které budou slzet opět především dobrý vkus, humor a televizní diváci, kteří z podobných "show" odcházejí pokaždé víc a víc poražení ...

Přestože se na talentových soutěžích v podstatě nedá nic výrazně inovovat, jsou součástí televizní zábavy již několik desetiletí. Už komunisti věděli, že divák prahne po podívané na skupiny více, či méně nadaných jedinců a vysílali "politicky nezávadný" pořad "Zpívá celá rodina", kde různí příslušníci rodin mezi sebou soutěžili, která rodina je nejtalentovanější.

Moderní prostředky, obzvláště rozvoj mobilní komunikace a možnost volit pomocí SMS, stejně jako snaha najít zajímavý televizní formát za každou cenu, pak udržela talentové soutěže až do dnešních dní. Lví podíl má na tom Simon Fuller, tvůrce a vlasník práv na "Superstar", stejně jako Simon Cowell, bývalý "nenáviděný" porotce této soutěže a poté i tvůrce jejich "klonů" v podobě soutěží "Pop Idol", "The X factor" a "... Got Talent".

České národní verze všech těchto soutěží jsme již měli možnost vidět mnohokrát i u nás v podobě soutěží Česko hledá Superstar, jejího druhého pokračování, následně pak pořadu X Faktor, až po již jmenovanou "federální" soutěž Česko-Slovensko hledá Superstar.

Aby toho nebylo málo, rozhodly se nyní obě naše komerční televize Nova a Prima pro vlastní talentové soutěže, na kterých se zároveň dohodly se svými slovenskými "protějšky" Markízou a JOJkou, takže včera měl český komerční divák pouze dvoj-jedinou volbu. Buď propadne "talentovému" šílenství v podobě pořadu "Česko Slovensko má talent" na televizi Prima nebo v podobě pořadu "Talentmania" na televizi Nova nebo si udělá hezký večer bez televize.

Zvolil jsem "talentovou" variantu s tím, že jsem přepínal mezi Novou a Primou. Zajímalo mě totiž, jaké pořady obě televize uvedou, respektive, jak si se zadáním poradí. Má "očekávání" se, bohužel, naplnila. Zatímco Prima koupila práva přímo od společnosti FreemantleMedia a vytvořila pořad svázaný pravidly, které kdysi dávno vymysleli Fuller s Cowellem, čímž uvedla očekávanou a mnohokrát viděnou, show, Nova se rozhodla pro vlastní formát, který ovšem natolik "zatoužil" po odlišnosti, že připomínal nablýskaný cirkus bez ladu a skladu.

Rozdílů mezi oběma pořady bychom našli celou řadu. Prima má jen tři porotce, zatímco Nova má porotců o Trošku víc. Pánové Kraus a Slávik jsou tradičně výřeční a doplnění Lucií Bílou budili na Primě dojem umělců, kteří přišli hodnotit vystupující, nikoliv na sebe přitáhnout veškerou pozornost a uzmout tak pořad pro sebe. Totéž se, bohužel, nedá říct o Novácky "provařeném" porotci Talentmánie Haberovi, v tomto případě ex-moderátorce Banášové, exhibující Šeredové a již zmíněném Troškovi.

Moderátoři jsou na Primě dva, pánové Prachař mladší a Pyco Rausch, kteří byli včera téměř neviditelní a neměli se tak zatím možnost výrazně zviditelnit, zatímco na Nově uvádí pořád náš, troufám si napsat, nejlepší moderátor Leoš Mareš, který ovšem, bohužel, ani po neúspěchu v pořadu Velký Bratr stále nepochopil, že tak rozsáhlý pořad neutáhne sám, neustálým opakováním slova Talentmánia a svými sice pohotovými, ale občas stupidními vtípky.

V obsahu premiérového dílu Prima vsadila spíše na skutečné "machry", doplněné několika "exoty" (třeba ten s žiletkama a noži, který se řezal po rukách stál opravdu "za to"), zatímco na Nově byl poměr přesně opačný. Občas se mi zdálo, že tolik exotů snad u nás ani nemůže žít, čímž se dostáváme k meritu věci.

Pokud by se z mého líčení zdálo, že Prima má zatím, v mých očích, lehce navrch, tak ano, mám ten pocit. Ale nejsou to její soutěžíci, ani ti nadanější na Nově, jejichž talent nakonec zvítězí a bohužel ani my diváci.

Že se několik desítek účinkujících totálně znemožní, devadesát procent jich zůstane bezejmenných, několik se dostane na výsluní a snad někdo zajímavý vyhraje, na to jsme si zvykli. Ne vždy se podaří najít skutečný talent. V čerstvé paměti máme Martina Chodůra a svou cestu si našla i historicky první česká "Superstar" Aneta Langerová, ale oba by se zřejmě prosadili i bez těchto "šaškáren". Kdo si ještě dnes vzpomene na jména jako Horváth, Bende, Ruml nebo Zonyga?

Největší talent, který se totiž objevil již v premiérových dílech a pokud se na pořady dívalo a nadále bude dívat dostatečný počet diváků, jednoznačně vyhraje, je talent komerčních subjektů, televizí, firem, které jim zadávají reklamu a mobilních operátorů, vymačkat z diváků co největší prachy. Z diváků, kteří možná budou "o talentech" nadšeně diskutovat, ale především budou ještě nadšenějí posílat hlasy a tím budou plynout nemalé zisky za reklamu, komunikaci i za produkty, které budou lidé na základě reklamy kupovat a divit se, proč je jejich "běžný prací prášek" "zase" dražší.

To je totiž to jediné, o co tu jde a již v upoutávkách, stejně jako včera to bylo tentokrát vidět víc, než chuť najít talentované jedince. Ti jsou jen potřebný a po odvysílání nepotřebný kanonenfutr.

Přestože jsem poměrně náruživý televizní divák a předchozí řady pěveckých talentových soutěží jsem sledoval, tentokrát tento "talent" ve zkomírající formě, jakou televize naservírovaly, nehodlám podporovat. Talentovaných soutěží mám "po krk" a za skutečné talenty si rád zaplatím, pokud dosáhnou profesionální úrovně nebo se stanou obecně známí, jako se to podařilo Justinu Bieberovi pomocí Internetu. Bez zbytečných porotcovských keců, moderátorských exhibicí a spousty času stráveného u televize.

 

Autor: Roman Potoczný | pondělí 30.8.2010 7:03 | karma článku: 42,09 | přečteno: 16197x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Báječné Pohádky pro Emu

Česká filmařina skomírá v tvůrčí křeči a impotenci. Přesto se tu a tam, jen velmi výjimečně, podaří vyprodukovat film, který zaujme a pobaví diváky a přitom neurazí ani filmové kritiky.

13.11.2016 v 7:30 | Karma: 16,02 | Přečteno: 714x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

„Neklid“ prezidenta o klid nepřipraví

Vyznamenávání u příležitosti státního svátku České republiky jsem sledoval ze dvou důvodů. Z důvodu úcty ke státnímu svátku a z důvodu prezidentova projevu, který jsem očekával. Prezident Miloš Zeman v projevu rozhodně nezklamal.

30.10.2016 v 7:30 | Karma: 31,61 | Přečteno: 1482x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Anthropoid, film plný „ale“

Na základě traileru jsem od filmu „Anthropoid“ očekával heroickou agitku a americkou „variaci“ na reálie tehdejšího válečného Československa, ale film mě v mnoha ohledech velmi příjemně překvapil.

2.10.2016 v 7:37 | Karma: 30,49 | Přečteno: 4145x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Sully: Zázrak na řece Hudson

Někdo se narodí jako hrdina a někdo jako grázl. Jsou to extrémy. V drtivé většině lidských osudů činí rozdíl v tom, jestli budete považován za dobrého nebo špatného člověka, jedno špatné rozhodnutí.

11.9.2016 v 7:30 | Karma: 22,99 | Přečteno: 845x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Jason Bourne je stále ve formě

Akční „Bournovská“ trilogie je mojí nejoblíbenější. Jason Bourne, agent bez minulosti, který se stal mýtem, než dal svým šéfům ultimátum, se nyní vrací poněkud starší, zkušenější a na vše si pamatuje. Ačkoliv, na vše úplně ne.

31.7.2016 v 7:30 | Karma: 20,63 | Přečteno: 469x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!