Imperialistické novodobé Rusko

Tak co říkáte tomu, jak Rusko točí s celou Evropou? Jak se vám líbí skutečnost, že jediný člověk, jako je Putin, rozhoduje o tom, jestli budete mrznout nebo ne? Máme se opět jezdit klanět Rusům a stát se zase jejich vazaly jen kvůli tomu, že jejich předkové kdysi náhodou osídlili území se zásobami nerostných surovin? Já říkám NE!

Jsou zkrátka okolnosti, kdy by každému civilizovanému člověku nemělo jít v prvé řadě o peníze, kdy by se v něm měl probudit základní instinkt lidskosti a měl by prvořadě pomáhat druhému. Současný kritický stav dodávek plynu, obzvláště jejich vyhrocená podoba v balkánských zemích a na Slovensku, patří určitě mezi takové hraniční situace.

Co ale dělá Rusko a jeho představitelé? Zcela naopak brutálně tyto okolnosti zneužívá ke svým mocenským praktikám, využívá této závislosti druhých na nich, ždímá z dotčených peníze a hraje si s nimi jako kočka s myší. Jen se potvrzují slova těch, kteří v osobě Putina a jeho blízkých vidí velké nebezpečí a nástup neostalinských a neobrežněvovských metod vládnutí, jen skrytých pod pláštíkem zdánlivé demokracie a svobody.

Nevím jak pro vás, ale pro mne jsou to jednoznačné znaky novodobého imperialismu a snahy o ovládnutí co největšího kusu světa. Politika otevřených intervencí USA, jak ji známe z Afgánistánu nebo Iráku, je ve srovnání s praktikami dnešního Ruska ve svých důsledcích neškodná a pouze lokálního charakteru.

Snad události posledních dnů otevřou oči pár zapřísáhlým antiamerikanistům nebo naopak příznivcům mocného Ruska a povedou alespoň k malé korekci jejich názorů.

A snad nemáme před sebou další, tentokrát skutečnou studenou válku...

 

P.S. Neviňte ze současné krize prosím Ukrajinu. Ta je samozřejmě v celé kauze také důležitá, ale je rovněž jen obětí Ruska. Moskva by se v prvé řadě měla s Kyjevem dohodnout na férových cenách za tranzit plynu a ropy přes její území, případně tuto činnost kompenzovat nižší cenou za suroviny a pak může něco požadovat. Chtít po někom, aby platil za plyn standardní cenu jako všichni ostatní, jak to od letoška chce Rusko po Ukrajině, a přitom mu za tranzit nabízet almužnu, to je kromě mocichtivosti i bezostyšná drzost. Věřím, že nyní už všem také došlo, proč se Moskva tak snažila prosadit zvolení Janukoviče za ukrajinského prezidenta.

Aktuální vývoj událostí, kdy Rusko odmítá sejít se za jedním stolem s EU a Ukrajinou a vše si vzájemně vyříkat a domluvit se jen potvrzuje skutečnost, že se Rusko prostě dohodnout nechce a své role si užívá.

 

Autor: Robert Pospichal | čtvrtek 8.1.2009 18:41 | karma článku: 25,18 | přečteno: 1293x