Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svoboda slova

Již několik týdnů cítím potřebu se zastat svobody slova, která je pošlapávána. Co říká teorie a jaká je praxe. Máme svobodu slova? Co si o tom myslíte vy? Těším se na vaše názory v diskusi.

Velká média dnes neplní dobře svoji funkci a místo poskytování relevantních a nestranných informací, abychom si na věci a události mohli udělat vlastní názor, nám předkládají rovnou to, co si máme myslet. Za tohoto stavu považuji dnešní snahy o omezení svobody slova za ohrožení demokracie v naší zemi. 

Co říká teorie? 

Článek 3 Ústavy České republiky říká: „Součástí ústavního pořádku České republiky je Listina základních práv a svobod.“ 

Listina základních práv a svobod, hlava druhá, článek 17:

(1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.

(2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.

(3) Cenzura je nepřípustná. 

(4) Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.

(5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanové zákon.

 

Encyklopedie o právu Iuridictum říká:  Svoboda projevu je spolu s volebním právem nejdůležitější politické právo. Bez svobody projevu není možná demokracie."

Ve Wikipedii se píše: „Svoboda projevu (též svoboda slova) je svoboda vyjadřovat se bez cenzury a bez omezení. Synonymní termín svoboda vyjadřování bývá někdy používán pro indikaci, že nejde jen o svobodu projevu, ale také o svobodu informace a myšlenky přijímat, vyhledávat a rozšiřovat jakýmkoli způsobem, bez ohledu na použité prostředky. Tyto svobody jsou úzce spjaty s konceptem svobody myšlenek. V praxi není svoboda projevu v žádném státě absolutní a běžně podléhá omezením, například v případě „projevu nenávisti".“

Tak to bychom měli teorii. A jaká je praxe?

Žijeme v době, kdy – troufám si říci – stále více občanů naší země vnímá naše veřejnoprávní média - Českou televizi a Český rozhlas - velmi negativně. Jejich zpravodajství považuje stále více lidí za nevyvážené a jednostranné a jsou frustrováni z toho, že jsou státem nuceni jak České televizi, tak Českému rozhlasu za jejich jednostrannou propagandu ještě platit.

Žijeme v době, kdy média záměrně neinformují a mlčí o důležitých událostech ve světě, případně o nich informují jednostranně a zkresleně.

Žijeme v době, kdy administrátoři mažou diskusní příspěvky, které jsou „mimo téma“ nebo obsahují hypertextové odkazy na nevhodná média – např. na Parlamentní listy (vycházím z informací uvedených v diskusích). (1)

Žijeme v době, kdy automatické cenzurní systémy odmítnou zveřejnit diskusní příspěvky, které prokazatelně nejsou vulgární ani nenávistné, ale obsahují konkrétní zakázaná slova dle aktuálního zadání.

Žijeme v době, kdy české ministerstvo vnitra zakládá odbor proti dezinformacím(2) Nebylo by lepší, aby nás média informovaly nestranně a vyváženě a nic nám nezamlčovaly? Chce naše vláda vychovávat občany nebo „ovčany“?

Žijeme v době, kdy nejen svobodě slova v naší zemi opět zvoní hrana.

Jaká je situace v západní Evropě?Nizozemí navštěvuje policie doma lidi, kteří jsou na internetu kritičtí k migrační politice vlády. Politik Geert Wilders byl odsouzen za to, že se zeptal na veřejném shromáždění svých příznivců: „Přejete si více nebo méně Marokánců?“Německu mohou být vaše xenofobní názory vyloženy jako ohrožující blaho vašeho dítěte a v nejzazším případě vám může být omezen i přístup k vlastním dětem. Proti politické straně Alternativa pro Německo je vedena trvalá násilná kampaň – její politici i její shromáždění jsou fyzicky napadáni.  Itálie, Švédsko, Francie…

I když si uvědomuji, že situace u nás je zatím mnohem lepší, než v západní Evropě, tak pasivita ani spokojenost se současným stavem rozhodně nejsou na místě. Trend vývoje je jednoznačně negativní. Kroky, které jsou naší vládou podnikány, ve mně vzbuzují velké obavy z budoucnosti.

Svobodný prostor se i v naší zemi viditelně zužuje...

 

Poznámky

(1) Mně zde byly dosud smazány čtyři diskusní příspěvky, které informovaly o odstranění článků konkrétních blogerů z hlavní strany blogu iDnes. Diskusních příspěvků mi ovšem zmizelo více – postřehl jsem v diskusi vysvětlení, že příspěvky smazané s jiným příspěvkem, protože jsou na vlákně pod smazaným diskusním příspěvkem, se mi do smazaných příspěvků nepočítají. Čestně prohlašuji, že moje diskusní příspěvky byly slušné, nebyly nenávistné a neobsahovaly vulgární výrazy.  

(2) Čestně prohlašuji, že si nemyslím, že za migraci ze Sýrie mohou USA. Také si nemyslím, že by NATO nepomohlo spojeneckému státu v případě jeho napadení (pokud by se daný stát napadení  bránil). Naproti tomu alternativním médiím věřím stejně tak, jako médiím hlavního proudu. Zprávy všech médií se snažím podrobit kritickému myšlení a v rámci možností se je snažím ověřovat.

 

Autor: Libor Popovský | neděle 11.12.2016 19:43 | karma článku: 23,60 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Libor Popovský

Šmelina se zelenou energií

Podtitul článku: "Růst ́zelených ́ zisků jde ruku v ruce s bezohledným omezováním svobody občanů." Článek J. B. Shurka "The Green Energy Profiteering Scam", který vyšel 20. října 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

9.2.2023 v 11:02 | Karma: 29,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Opakem tyranie není demokracie a světová vláda, ale svoboda a práva jednotlivce

Článek J. B. Shurka "The Antidote to Tyranny is Liberty, Not Democracy or International Government", který vyšel 31. července 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

27.1.2023 v 17:31 | Karma: 20,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Svoboda stojí za to, aby se za ni bojovalo

Článek J. B. Shurka "Liberty Is Worth the Fight", který vyšel 23. listopadu 2022, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

20.1.2023 v 7:04 | Karma: 13,99 | Přečteno: 208x | Diskuse| Společnost

Libor Popovský

Důvody, proč jsou výsledky letošních amerických prezidentských voleb velmi podezřelé

Článek Patricka Bashama "Reasons why the 2020 Presidential Election is Deeply Puzzling", který vyšel 27. listopadu 2020 v americkém on-line magazínu The Spectator, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou.

6.12.2020 v 13:34 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Libor Popovský

Byly prezidentské volby v USA ukradeny?

Článek Soerena Kerna "Was the US Election Stolen?", který vyšel 17. listopadu 2020, přeložený mnou a paní Helenou Kolínskou. Dlouhý článek...

21.11.2020 v 9:16 | Karma: 33,41 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 238
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1728x
Douglas Murray: „Pokud nemáte kontrolu nad svými hranicemi, nemáte smysluplné imigrační zákony a nemáte právo nepouštět lidi do vaší země, tak vlastně žádnou vlastní zemi nemáte."

Douglas Murray: „Ke konci života většiny dnešních obyvatel Evropa už nebude Evropou a její národy ztratí to jediné místo na světě, jež nazývaly svým domovem."

„Tam, kde začíná ideologie, končí zdravý rozum."