Projev prezidenta Trumpa o Sýrii

Překlad projevu prezidenta USA Donalda Trumpa k útoku na syrskou vojenskou leteckou základnu Šajrát.

„Statement by President Trump on Syria“

Překlad. Libor Popovský, Helena Kolínská

 

                                                                                                                                                       6. dubna 2017

 

Projev prezidenta Trumpa o Sýrii

 

Mar-a-Lago, Florida

21:40 hodin EDT (1)

 

PREZIDENT: Moji spoluobčané: Syrský diktátor Bašár al-Asad zahájil v úterý útok strašlivými chemickými zbraněmi na nevinné civilisty. Použitím smrtící nervové paralytické látky Asad zahubil životy bezbranných mužů, žen a dětí. Pro mnoho z nich to byla pomalá a brutální smrt. Dokonce i krásné děti byly krutě zavražděny během tohoto velmi barbarského útoku. Žádné boží dítě by nikdy nemělo vytrpět takovou hrůzu.

Dnes večer jsem vydal rozkaz k cílenému vojenskému útoku na letiště v Sýrii, odkud byl tento chemický útok zahájen. Je v životně důležitém národním bezpečnostním zájmu Spojených států zabránit a odrazovat od šíření a používání smrtících chemických zbraní. Nemůže být sporu o tom, že Sýrie použila zakázané chemické zbraně a tím porušila své závazky vyplývající z Úmluvy o zákazu chemických zbraní, a ignorovala naléhání Rady bezpečnosti OSN.

Všechny minulé pokusy změnit Asadovo chování selhaly, a selhaly velmi dramaticky.

V důsledku toho se uprchlická krize nadále prohlubuje a region nadále destabilizuje, což ohrožuje Spojené státy a jejich spojence.

Dnes večer vyzývám všechny civilizované národy, aby se k nám připojily ve snaze ukončit zabíjení a krveprolití v Sýrii, a také k ukončení terorismu všeho druhu a všech typů. Prosíme o boží moudrost, zatímco čelíme výzvám našeho velmi neklidného světa. Modlíme se za životy zraněných a za duše těch, kteří zemřeli. A doufáme, že dokud bude Amerika pilířem spravedlnosti, tak mír a harmonie nakonec zvítězí.

Dobrou noc.  Bůh žehnej Americe a celému světu. Děkuji vám.

KONEC.

21:43 hodin EDT 

 

 

Poznámka

(1) EDT = Eastern Daylight Time = Východní letní čas

 

Autor: Libor Popovský | neděle 9.4.2017 10:33 | karma článku: 15,50 | přečteno: 655x